• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

26.12.2022

22:02

KIJEV PREDLAŽE MIROVNI SAMIT KRAJEM FEBRUARA POD OKRILJEM UN, MOSKVA SE SAMO NASMEJALA! Žestoke borbe na svim pravcima (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

KIJEV PREDLAŽE MIROVNI SAMIT KRAJEM FEBRUARA POD OKRILJEM UN, MOSKVA SE SAMO NASMEJALA! Žestoke borbe na svim pravcima (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U toku je 306. dan sukoba u Ukrajini

Zelenski: U Ukrajini večera bez struje devet miliona ljudi

„Isključenja se nastavljaju. Večeras je u različitim regionima Ukrajine oko devet miliona ljudi bez struje", rekao je Zelenski u svom obraćanju na Telegramu.
On je dodao da i dalje postoji deficit električne energije, ali da se broj i trajanje isključivanja smanjuju.

Kremlj: Rusija nikada nije sledila tuđe uslove

Foto: Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Rusija nikada nije sledila tuđe uslove, usmerena je samo na svoje ciljeve i na zdrav razum, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje da li je Moskva spremna da pregovara pod uslovima Kijeva.
„Nikada nismo pratili tuđe uslove. Usmereni smo samo na svoje. I na zdrav razum", rekao je Peskov.
Ukrajinske vlasti su ranije predložile da se krajem februara održi „mirovni samit" pod okriljem Ujedinjenih nacija, uz generalnog sekretara te organizacije Antonija Gutereša kao posrednika. Kijev je, takođe, saopštio da bi Rusiju trebalo pozvati na pregovore samo posle „neophodnog međunarodnog suđenja".

Kijev predlaže „mirovni samit" krajem februara pod okriljem UN

Ukrajinske vlasti bi želele da krajem februara održe „mirovni samit", najverovatnije pod okriljem Ujedinjenih nacija, s predsednikom te organizacije Antonijom Guterešom u svojstvu posredfnika, izjavio je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.
„Ujedinjene nacije bi mogle da budu dobra platforma za održavanje takvog samita, pošto to ne znači vršenje usluge određenoj zemlji. U to su uključeni svi", izjavio je Kuleba u intervjuu za agenciju Asošijeted pres.
Kuleba je, takođe, naveo da diplomatija igra važnu ulogu u okončanju sukoba.
„Svaki rat se završava diplomatskim putem. Svaki rat se završava na osnovu dejstava preduzetih na bojnom polju i za pregovaračkim stolom", dodao je on.
Ipak, Kijev smatra, kako je naveo Kuleba, da bi Rusiju na takav samit trebalo pozvati tek posle međunarodnog suđenja.

Bivši činovnik Pentagona: Ukrajina trpi kolosalne gubitke

Ukrajinska armija pretrpela je kolosalne gubitke, zbog čega na prvu liniju šalje petnaestogodišnjake, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Makgregor na svom kanalu na Jutjubu.

- Ukrajinci... su pretrpeli strašne gubitke... Trideset pet hiljada je nestalo, više od sto hiljada je poginulo. Kad počnete da sabirate ove brojke dobijete 150 hiljada vojnika. Sada pokušavaju da mobilišu maloletnike od 13, 14 i 15 godina, nesposobne ljude. Doslovno stružu ostatke - rekao je oficir.

Pukovnik je takođe primetio visok nivo obuke ruskih vojnika i njihovu veštinu.

- Impresioniran sam kako Rusi vode borbene operacije - istakao je Makgregor.

On nije naveo odakle mu ovi podaci. Ranije su u Ministarstvu odbrane Ukrajine saopštili da su ponovo počeli da dele pozive za vojsku. Kako su naveli, to je iznuđena mera, ali stanovnici jednostavno ne otvaraju vrata.

Ukrajinski mediji javljaju da se čuju eksplozije u Harkovu, Čugujevu (Harkovska oblast) i Hersonu.

Kako teče odbrana Donjecka?

 

 

Preminuo ruski general

Bivši glavnokomandujući ruskih kopnenih snaga general Aleksej Maslov iznenada je preminuo. Maslov, koji je bio i glavni vojni predstavnik Rusije pri NATO-u, preminuo je na Božić u 69. godini.

Kompanija Uralvagonzavod, u kojoj je radio posle vojne karijere, objavila je njegovu smrt. Maslov se povukao iz vojne službe 2011. godine, piše Gardijan.

 

 

Zelenski razgovarao sa Modijem

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa indijskim premijerom Narendrom Modijem da očekuje učešće Indije u primeni "formule mira". "Imao sam telefonski razgovor sa premijerom Narendrom Modijem i poželeo sam uspešno predsedavanje G20", napisao je Zelenski na Tviteru. Podsetio je da je na samitu G20 objavio "formulu mira" i rekao da sada računa na učešće Indije u njenoj implementaciji.

Zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrij Meljnik zatražio je u ponedeljak zapadne borbene avione, ratne brodove i tenkove, nakon obećanja SAD da će poslati protivraketne sisteme Patriot u Ukrajinu. Ukrajina je veoma zahvalna na "novim smelim potezima" SAD, rekao je Meljnik.

KRIM U VELIKOJ OPASNOSTI! IZ ZAPADNE UKRAJINE KREĆE KORPUS ZA OFANZIVU, RUSI UŽURBANO SPREMAJU ODBRANU!

Nova funkcija za Medvedeva

Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je novu funkciju svog prvog zamenika u vojno-industrijskoj komisiji. 

Foto: Reuters

Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev

Prema tekstu objavljenog dokumenta, novu funkciju će zauzeti Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

 

NATO PRISTAJE NA USLOVE ERDOGANA?! RUSIJA ĆE IMATI VELIKI PROBLEM NA SEVERNOJ GRANICI!

 

UPOZORENJE! UZNEMIRUJUĆI SNIMAK! Federalna služba bezbednosti Rusije likvidirala grupu ukrajinskih diverzanata

Federalna služba bezbednosti Rusije likvidirala je grupu ukrajinskih diverzanata koji su sa teritorije Ukrajine pokušali da uđu u Brjansku oblast, saopšteno je u Centru za odnose sa javnošću FSB Rusije.

„U sukobu 25. decembra 2022. godine likvidirana su četiri diverzanta koja su pokušala da iz Ukrajine prodru na teritoriju Brjanske oblasti“, navodi se u tekstu.

 

 

AMERIKANCI OTKRILI "AHILOVU PETU" PATRIOTA! NOVI PVO SISTEM IMA OGROMNU MANU, RUSI GA MOGU LAKO UNIŠTITI!

 

Glavno iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska nastavlja ofanzivu u području Donjecka, zauzeti su povoljni položaji;

- Ruska vojska je likvidirala oko 20 ukrajinskih vojnika u području Kupjanska;

- Uništena je diverzantsko-izviđačku grupu u LNR od strane ruskih snaga;

- Ruska vojska je uništila remontni centar ukrajinske vojske u području Kramatorska u kojem su se nalazila dva višecevna bacača granata Himars, dve Gvozdike i pet D-30. Pored toga uništen je i komandni centar 80. Desantno-jurišne brigade.

- U Georgijevskoj, DNR, uništen je artiljerijski sistem M777.
 

PLAN ZA SLOM UKRAJINE?! KIJEV STRAHUJE OD NAPADA SA SEVERA, AKO PUTIN PROGLASI MASOVNU MOBILIZACIJU, RUSI IDU DO POLJSKE GRANICE!?

 

Borbe u Donbasu

Snage DNR uništile su je neprijateljske položaje i minska polja kod Krasnogorovke.

Artiljerci 9. puka gađali su neprijateljsko uporište u rejonu naselja.

Kao rezultat uspešnog pogotka, detonirana je barijera od protivtenkovskih mina koju su postavile ukrajinske snage.

 


 

 

STIŽU MRAČNA I TEŠKA VREMENA! ZELENSKI NAJAVLJUJE APOKALIPSU, RUSI ĆE DO NOVE GODINE VRATITI UKRAJINU U KAMENO DOBA?!

 

Kobilaš: Ruske vazdušne snage biće opremljene novim hipersoničnim raketama

Ruske vazdušne snage treba da budu opremljene novim hipersoničnim raketama dugog dometa, izjavio je danas komandant ruskih vazdušnih snaga Sergej Kobilaš.

Kobilaš je rekao da se, u okviru razvoja dalekometne avijacije, predviđa snabdevanje nizom vazduhoplovnog naoružanja, uključujući nove krstareće hipersonične rakete, preneo je Interfaks.

Kobilaš je, u intervjuu za novine ruskog ministarstva odbrane, rekao da je ruska flota dalekometnih bombardera sposobna da lansira i nuklearne i konvencionalne rakete, preneo je Rojters.

Ruska vojska oborila dron koji se približavao aerodromu Engels

„Dvadeset šestog decembra, oko 01:35 po moskovskom vremenu, PVO ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga oborilo je ukrajinsku bespilotnu letelicu na maloj visini dok se približavala vojnom aerodromu Engels u Saratovskoj oblasti. U padu delova bespilotnika poginula su tri vojnika tehničkog sastava koji su se nalazili na aerodromu“, rečeno je u saopštenju Vazdušno-kosmičkih snaga.

Avijaciona oprema nije oštećena.

 

 

Strateški bombarderi dalekometne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije baziraju se na aerodromu Engels.

Ukrajinska vojska je 5. decembra već pokušala da napadne ruske vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti pomoću mlaznih dronova, sovjetske proizvodnje. Sistemi protivvazdušne odbrane presreli su ove bespilotne letelice, ali su tri vojnika poginula prilikom pada delova bespilotnih letelica. Dva aviona su bila neznatno oštećena.

Ukrajina traži isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti UN

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da će Kijev u ponedeljak, 26. decembra, zvanično pokrenuti pitanje u UN o isključenju Rusije iz Saveta bezbednosti UN.

„Sutra ćemo zvanično izaći sa tim stavom... Naše pitanje je vrlo jednostavno: da li Rusija ima pravo da ostane stalna članica Saveta bezbednosti UN i uopšte da bude u Ujedinjenim nacijama?

Foto: Rojters

Dmitro Kuleba

Imamo ubedljiv i argumentovan odgovor – ne, ne“, rekao je on ukrajinskoj televiziji.

Glavno iz izveštaja Oružanih snaga Ukrajine

▪Ruske jedinice izvele su jurišne operacije u oblastima Novoselovskoe, Stelmahovka, Ploščanka, Nevskoe i Červonopopovka u LNR i Vesele, Jakovlevka, Soledar, Bahmutskoje, Podgorodnije, Bahmut ,Kurdjumovka, Majorsk, Vodjanoje u DNR.

▪Na Severskom pravcu, Oružane snage Ukrajine našle su se pod artiljerijskim udarima u rejonima naselja. Vintorovka, Manuhovka, Rizhivka i Vorožba Sumske oblasti, kao i Strelečja, Starica, Zemunice, Ustinovka, Olhovatka, Čugunovka, Novomlinsk i Kamenka Harkovske oblasti.

▪Na Kupjanskom i Limanskom pravcu, Oružane snage Rusije gađale su položaje ukrajinskog vojnog osoblja u oblastima više od 25 naselja. Među njima su Dvoričnaja, Kislovka, Kotljarovka i Berestovoe u Harkovskoj oblasti; Stelmahovka, Ploščanka, Dibrova i Červnopopovka u Luganskoj oblasti i Jampolovka i Torskoe u Donjeckoj oblasti.

▪Na Bahmutskom i Avdejevskom pravcu ruski vojnici su izvršili artiljerijske udare na položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblastima više od 20 naselja. 

▪U pravcu Zaporožja, ukrajinski vojnici u oblastima preko 25 naselja našli su se pod vatrom ruskih oružanih snaga.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija