• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

01.01.2023

21:42 >> 22:01

LIKVIDIRANI VOJNICI! Gađana fabrika dronova - Oglasio se Zelenski

Tanjug/AP

Vesti

LIKVIDIRANI VOJNICI! Gađana fabrika dronova - Oglasio se Zelenski

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 312. dan

Eskplozije

Eksplozije u Dnjepropetrovskoj, Hersonskoj i Nikolajevskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji,

Poginulo 170 ruskih vojnika

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je nanela velike gubitke ruskim snagama u Bahmutu, malom gradu na istoku Ukrajine koji je mesecima poprište žestokih borbi.

Oko 170 ruskih vojnika poginulo je juče u borbama za kontrolu nad tim gradom, izjavio je večeras portparol Istočne grupe oružanih snaga Sergej Šerevati.

Novo obraćanje Zelenskog

 

 

Vekika Britanija obustavila uvoz ruskog gasa

Velika Britanija je obustavila uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje na Tviteru.

„Velika Britanija je danas potpuno obustavila uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa“, napisali su na tviteru.

U novembru 2022. godine, britanski Forin ofis saopštio je da će zemlja prestati da uvozi ruski LNG od 1. januara 2023. godine.
 

Gađana fabrika dronova

Ruska vojska saopštila je u nedelju da je gađala fabrike dronova u napadima na ukrajinske gradove, uključujući Kijev u subotu, kako bi sprečila planirane terorističke napade.

"Oružane snage Rusije izvele su 31. decembra 2022. godine precizan vazdušni napad velikog dometa na ukrajinska odbrambena industrijska postrojenja uključena u proizvodnju dronova za napad koji se koriste za izvođenje terorističkih napada na Rusiju", navodi se u dnevnom listu ruskog Ministarstva odbrane. izveštaj.

Podoljak: Rusima meta civili

 

 

Konašenkov: Uništena ukrajinska artiljerijska oruđa i vojna postrojenja

Ruske trupe uključene u specijalnu vojnu operaciju uništile su dve haubice poljske proizvodnje u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"U okviru artiljerisjkih kontraudara, unistene su dve samohodne haubice Krab poljske proizvodnje na vatrenim položajima u blizini naselja Ivanopolje i Zvanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), odakle su ukrajinske snage granatirale stambena naselja", rekao je Konašenkov, prenosi TAS S.

On je dodao i da su dve ukrajinske haubice D-20 uništene u blizini naselja Nevskoje u Luganskoj Narodnoj Republici. Prema njegovim rečima, oružane snage Rusije izvele su 31. decembra precizne udare na objekte ukrajinske odbrambene industrije uključene u proizvodnju borbenih dronova. Konašenkov je potvrdio da je ruski borbeni avion oborio ukrajinski helikopter Mi-8 u Donjeckoj Narodnoj Republici.

 

 

„Ruske snage nastavljaju napredovanje duž linije fronta u Donjecku. Preko 110 ukrajinskih vojnika je poginulo u artiljerijskoj vatri i drugim borbenim aktivnostima ruskih snaga, dok su dva borbena vozila pešadije, pet borbenih oklopnih vozila i sedam automobila uništeni", rekao je Konašenkov.

Pema njegovim rečima, ruske snage su uništile mobilnu radarsku stanicu ukrajinske vojske i protivbaterijski radar NTPK-50 američke proizvodnje instalirane u Donjeckoj Narodnoj Republici.

 

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalizaciju.

 

Energetski sistem Ukrajine pretrpeo je neviđenu štetu

Energetski sistem Ukrajine pretrpeo je neviđenu štetu, saopštio je direktor kompanije "Ukrenergo" Vladimir Kudricki.

"Nivo štete je neviđen... Prilično veliki deo objekata je ili oštećen ili uništen. I ne govorimo samo o trafostanicama 'Ukrenergo', govorimo, nažalost, o elektranama – termo i hidroelektranama, kombinovanim elektranama koje proizvode struju i grejanje za naše gradove", rekao je on.

Prema njegovim rečima, da bi se potpuno obnovio energetski sistem zemlje mogle bi biti potrebne godine. On je dodao da, iako rezervni kapaciteti pomažu u smanjenju deficita u sistemu, ta oprema nije predviđena za duži rad i manje je pouzdana, zbog čega svaki novi udar na infrastrukturu sistem teže podnosi.

Foto: Tanjug/AP

Kijev posle vazdušnog napada uoči dočeka Nove godine 31. decembra 2022.

Oštećen infrastrukturni objekat u Kijevskoj oblasti u noćašnjem napadu dronova

Infrastrukturni objekat u Kijevskoj oblasti oštećen je u noćašnjem napadu ruskih snaga dronovima, saopštio je načelnik kijevske regionalne vojne uprave Oleksij Kuleba. „Kijevska oblast noćas je odbila napad dronovima šahed", napisao je Kuleba na telegramu. Naveo je da su na meti bili objekti energetske infrastrukture. Prema preliminarnim informacijama, u napadu nema povređenih.

 

(FOTO) UKRAJINCI OBORILI RUSKI DRON, KAD U PRIŠLI BLIŽE, ŠOKIRALI SE! Snimci iz Kijevske oblasti munjevito se šire društvenim mrežama!

 

LNR: Najmanje šest civila povređeno u ukrajinskom granatiranju Pervomajska

Najmanje šest civila je povređeno u ukrajinskom granatiranju grada Pervomajska, a u napadu je srušena zgrada bolnice, saopštile su vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR).

U saopštenju misije LNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju navodi se da su povređeni pacijenti i medicinsko osoblje Centralne gradske bolnice, a da je zgrada srušena. Ukrajinske oružane snage ispalile su u subotu tri rakete HIMARS na Pervomajsk, preneo je TAS S.

Prigožin na frontu: Vagnerovci zarobili veliki broj ukrajinskih boraca

Grupa „Vagner“ je učestvujući u specijalnoj operaciji u Ukrajini uhvatila veliki broj zarobljenika, izjavio je za Sputnjik osnivač grupe Evgenije Prigožin, koji je posetio borce u novogodišnjoj noći.

„Ima mnogo zarobljenika. Neko je ranjen, neko uplašen. Neko se borio do kraja i bio primoran da izađe sa podignutim rukama kako bi spasio živote svojih drugova“, rekao je Prigožin.

Prema njegovim rečima, borci grupe ne ponašaju se okrutno prema zarobljenicima. On je objasnio da se najsurovije prema njima ponašaju oni koji ih zarobljavaju, jer se to dešava na liniji fronta, gde oni predstavljaju neprijatelja sa oružjem u rukama.

 

 

Zelenski: Ukrajincima želim jedno - pobedu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da mu je jedina želja za Ukrajince u Novoj godini da pobede i da budu odlučni da ostanu na tom putu, dok se država bori.
"Svima nama želim samo jednu stvar - pobedu. To je glavna stvar. Jedna želja za sve Ukrajince", rekao je Zelenski tokom video obraćanja nekoliko minuta pre ponoći, preneo je Rojters.
On je naveo da će ostati uz narod, dok se vojska bori za slobodu posle napada Rusije 24. februara prošle godine.
"Rečeno nam je da se predamo. Izabrali smo kontranapad. Spremni smo za borbu za slobodu. Zato je svako od nas ovde. Ja sam ovde, mi smo ovde, vi ste ovde. Mi smo svi Ukrajina", naglasio je Zelenski.
 

Rusija povećala brojnost redovne vojske

Broj redovnog vojnog osoblja Oružanih snaga (OS) Ruske Federacije od 1. januara se povećava za 137 hiljada ljudi, u skladu sa dekretom predsednika Ruske Federacije koji je stupio na snagu, a koji je objavljen 25. avgusta 2022. godine.

Prema dokumentu, brojnost ruske vojske je povećana na 2.039.758 ljudi, od kojih je 1.150.628 vojnika. U prethodnoj uredbi na ovu temu, koja je proglašena nevažećom, ova cifra je iznosila 1.902.758, od čega su 1.130.628 lica vojna lica. Nevažeća uredba bila je na snazi od 1. januara 2018. godine.

Kako je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu primetio na sednici odbora departmana u septembru, nove vojne formacije će biti popunjene. Prema rečima šefa ruskog Ministarstva odbrane, odluku o povećanju ruske vojske od 1. januara 2023. godine diktirao je kurs zapadnih zemalja, na čelu sa SAD, da obuzdaju Rusku Federaciju i njene saveznike. Šojgu je podsetio na pružanje pomoći i sveobuhvatne podrške Oružanim snagama Ukrajine i snabdevanje Kijeva raznim vrstama naoružanja i municije. Ministar je naglasio da „blok NATO nastavlja da se kreće ka ruskim granicama širenjem broja svojih članica“.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija