• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

10.01.2023

23:15

POBUNA MEDIJA U ITALIJI, NEĆE VIŠE DA LAŽU O UKRAJINI! Dosta je ćutanja, propaganda i narativ o dobrim Ukrima i zlim Rusima se mora zaustaviti!

Fotoilustracija/Pixabay

Vesti

POBUNA MEDIJA U ITALIJI, NEĆE VIŠE DA LAŽU O UKRAJINI! Dosta je ćutanja, propaganda i narativ o dobrim Ukrima i zlim Rusima se mora zaustaviti!

Podeli vest

Dugogodišnji dopisnici velikih italijanskih medija odlučili su da više ne ćute i uputili su otvoreno pismo protiv propagande italijanskih medija o sukobu u Ukrajini.

„Ovo više nije izveštavanje, to je propaganda. Gledajući televizije i čitajući novine koje govore o ratu u Ukrajini, shvatili smo da nešto ne funkcioniše, da se nešto loše dešava", navode u javnom apelu jedanaest čuvenih ratnih dopisnika glavnih italijanskih medija (Korijere, Rai, Ansa, Tg5, Republika, Panorama, Sole 24 Ore…), koji su alarmirali javnost zbog medijske propagande.

- Zaista znamo šta je rat, izveštavali smo sa prvih linija fronta, bili smo pod bombama, neki od naših kolega i prijatelja su poginuli - navode Masimo Alberici, Remiđo Beni, Toni Kapuozo, Renco Kjanfaneli, Kristijano Larufa, Alberto Negri, Đovani Porcio, Klaudija Svampa , Vanna Vanucini i Angela Virdo.

- Upravo iz tog razloga - objašnjavaju - ne sviđa nam se kako je danas predstavljen sukob u Ukrajini. Zatrpani smo vestima, ali se u medijskoj reprezentaciji zaraćene strane nekritički dele na dobre i loše. Zaista, veoma dobre i veoma loše - napominju potpisnici. 

- Pripisuje se samo dominantna misao i svako ko ne misli tako je žigosan kao Putinov prijatelj i samim tim, na neki način, suodgovoran za sukobe u Ukrajini. Ali nije tako. Moramo shvatiti da rat pokreće interese koje se ne otkrivaju široj javnosti. Propaganda ima samo jednu žrtvu: novinarstvo.

- Pošto tako mislim, ljudi me zovu Putinovim prijateljem - navodi Masimo Alberici koji je više od dvadeset godina dopisnik „Korijera del Afrika".

- Ali mene je briga za Putina: ja sam zabrinut kao novinar, jer ovaj rat uništava novinarstvo. 

Narativ o sukobu u italijanskim medijima, tvrdi on, zasnovan je na „jednosmernim informacijama koje pružaju izvori koji se smatraju „autoritativnim", bez obzira na činjenice. 

Najupečatljiviji primer je navodni ruski napad na pozorište u Mariupolju, u kome je neprovereni narativ o masakru „udario javno mnjenje u stomak" i usmerio ga ka nekritičkoj podršci prenaoružavanju. Ovo više nije informacija, to je propaganda. 

Činjenice su potopljene horom mišljenja, a oni koji se informišu čitajući nekoliko novina dnevno ne mogu ništa da shvate".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija