• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.01.2023

19:53

DOKUMENTE NA SUNCE! Stiglo PISMO od kojeg DRHTE AMERIČKI zvaničnici, BAJDEN I TRAMP u VELIKOM problemu, ako ne poslušaju...

AP/Reuters

Vesti

DOKUMENTE NA SUNCE! Stiglo PISMO od kojeg DRHTE AMERIČKI zvaničnici, BAJDEN I TRAMP u VELIKOM problemu, ako ne poslušaju...

Podeli vest

Nacionalni arhiv SAD zatražio je danas od bivših predsednika i potpredsednika države da ponovo pretraže svoje lične evidencije i dokumente

Arhiv zahteva da bivši zvaničnici provere svoju evidenciju i prijave ako pronađu poverlijve  dokumente ili druge važne papire, nakon što su upravo takvi pronađeni u domovima predsednika Džozefa Bajdena, bivšeg predsednika Donalda Trampa i bivšeg proptredsednika Majka Pensa.

Si-En-En je imao uvid u pismo koje je Nacionalni arhiv poslao bivšim predsednicima i potpredsednicima, a u kojem se navodi i sledeće:

''Odgovornost da se poštuje Zakon o predsedničkoj evidenciji ne smanjuje se nakon završetka mandata. Zahtevamo da izvršite procenu bilo kog materijala koji se odnosi na administraciju za koju ste bili imenovani predstavnik prema Zakonu o evidenciji, kako biste utvrdili da li materijali za koje se pretpostavlja da su lične prirode nenamerno sadrže predsedničke ili potpredsedničke zapise koji podležu Zakonu, bez obzira da li su poverljivi ili ne'', navodi se u tom tekstu.

Nacionalni arhiv je pismo poslao predstavnicima bivših predsednika Donalda Trampa, Baraka Obame, Džordža Buša, Bila Klintona, Džordža H. Buša, Ronalda Regana, kao i predstavnicima bivših potpredsednika Majka Pensa, Džozefa Bajdena, Dika Čejnija, Ala Gora i Dena Kvejla.

U pismu se navodi da ''iako je velika pažnja u ovim slučajevima bila usmerena na poverljive informacije, Zakon zahteva da se svi podaci vezani za administracije od Regana pa nadalje moraju preneti u Arhiv, bez obzira na klasifikaciju''.

Si-En-En navodi da bivši predsednik Džimi Karter nije dobio pismo iz Arhiva, pošto je tehnički izuzet od Zakona o predsedničkim evidencijama, jer iako ga je on potpisao zakon nije stupio na snagu sve dok Karter nije napustio funkciju predsednika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija