• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

29.01.2023

22:46

RUSKI TENKOVI PROBIJAJU UKRAJINSKU ODBRANU, U BERLINU PROTEST ZBOG SLANJA LEOPARDA KIJEVU, stravičan udar na Zaporoškom frontu (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

RUSKI TENKOVI PROBIJAJU UKRAJINSKU ODBRANU, U BERLINU PROTEST ZBOG SLANJA LEOPARDA KIJEVU, stravičan udar na Zaporoškom frontu (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 340. dan

Napad na Ugledar: Ruski tenkovi probijaju protivničku odbranu (VIDEO)

 

 

Snažni topovi tenkova 36. brigade PVO pokrivaju borbena vozila pešadije i jurišne grupe, pucajući sa zatvorenih položaja, uništavajući oklopne snage, vatrena mesta i oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine, piše Rusichtank.
Vojnici sa nezamenljivim kvadrokopterima Mavik koriguju vatru tenkista. U napadu Rusi nokautiraju neprijatelja na svim pozicijama!

"Sećamo se Staljingrada" (VIDEO)

 

 

U Berlinu je održan masovni protest protiv slanja tenkova Leopard u Ukrajinu.
„Wir erinnern uns an Stalingrad" (u prevodu „Sećamo se Staljingrada") bilo je istaknuto na jednom od transparenta učesnika mitinga.

Snimak stravičnog udara na Zaporoškom frontu (VIDEO)

 

 

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su moćnu koncentraciju snaga Oružanih snaga Ukrajine na Zaporoškom frontu
Avijacija je taktičkom raketom vazduh-zemlja napala 102. brigadu Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Ęh-29TD. Malinovka, Pohovski okrug, Zaporoška oblast. 
Tačan pogodak bojeve glave projektila težine 317 kg podiže uporište iznad zemlje i izaziva sekundarnu detonaciju neprijateljske municije.

 Specijalne jedinice "Sparta" (VIDEO)

 

 

Specijalne jedinice Sparta: Aktivno radimo, zauzimamo stalno nove pozicije. Mnogo toga se ne može pokazati - tajna. Napravili smo izbor "kišice" iz kvadrikoptera u oblasti Pervomajskog

Propale nade Amerike, ukrajinska vojska kobno oslabljena, Rusija nije kapitulirala

Pukovnik američke vojske u penziji Daglas Mekgregor kaže da američki proksi rat protiv Rusije u Ukrajini propada.
Prema rečima penzionisanog pukovnika američke vojske, Vašingtonu nije preostalo mnogo vremena da promeni situaciju. Ukrajinska vojska je „kobno oslabljena" zbog ljudskih gubitaka i gubitaka u opremi.
„Suprotno ranim nadama i očekivanjima američke političke elite, Rusija nije kapitulirala ", rekao je Mekgregor.

Novi snimak "Terminatora" (VIDEO)

Vozilo ima ogromnu vatrenu moć, što mu omogućava da podjednako efikasno deluje i protiv tenkova i za suzbijanje neprijateljske pešadije.

Zelenski: Ruski napadi su stalni

Ukrajina se suočava sa "veoma teškom" situacijom u istočnom regionu Donjecka i potrebna nam je brža isporuka oružja i nove vrste naoružanja kako bismo izdržali ruske napade, rekao je predsednik Vladimir Zelenski, prenosi Rojters.
- Situacija je veoma teška. Bahmut, Ugledar i drugi delovi u Donjeckoj oblasti - ruski napadi su stalni - rekao je Zelenski u video-obraćanju. 
Ističe da Rusija želi da se rat oduži i da se ukrajinske snage iscrpe.
- Dakle, moramo da učinimo vreme našim oružjem. Moramo da ubrzamo događaje, ubrzamo snabdevanje i moraju se otvoriti nove opcije naoružanja za Ukrajinu - kaže Zelenski.

Italija neće slati Kijevu ofanzivno oružje 

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da njegova zemlja neće snabdevati Kijev ofanzivnim oružjem.
- Situacija u Ukrajini je teška i mi smo izuzetno zabrinuti. Ulažemo napore ka miru i, kako je parlament odlučio, spremni smo da isporučimo odbrambeno oružje - rekao je Tajani.

Samo jedan put iz Bahmuta pod kontrolom VSU

Samo jedan put iz Artjomovska (Bahmut) ostao je pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine, piše Volstrit džurnal, pozivajući se na ukrajinsku vojsku. On ide severozapadno od grada.

Prigožin: Pronašli smo tela stranih plaćenika

Osnivač grupe „Vagner" Evgenije Prigožin saopštio je da su u Artjomovsku (ukrajinski naziv - Bahmut) otkrivena tela stranih plaćenika.
- Danas su u Bahmutu jedinice „Vagnera" pronašle tela sa odsečenim glavama i rukama. Kao i telefone i druge informacije da ova tela pripadaju plaćenicima, koje neprijatelj nije mogao da izvuče zbog žestokih borbi i na ovaj način pokušao da sakrije njihov identitet. Međutim, uz tela su pronađeni i elektronski uređaji - rekao je Prigožin.
Prema njegovim rečima, „sva tela i drugi dokazi će uskoro biti predati istražnim organima na dalje odlučivanje".

Američki mediji: Zapad strahuje da je neminovna pobeda Rusije

Povećanje vojne pomoći Ukrajini povezano je sa strahovima Zapada da Rusija može da pobedi u dugotrajnom iscrpljujućem sukobu, piše The Wall Street Journal.
- Ęako list primećuje, zapadne vlade su se ranije nadale da, što duže bude trajao sukob u Ukrajini, veća je verovatnoća da će Ęijev pobediti. Međutim, sadašnja situacija stvara strah na Zapadu da bi Rusija mogla pobediti u svakom dugotrajnom sukobu, prenosi Sputnjik.

Borbe kod Marinke: 5. brigada uništava ukrajinska utvrđenja (VIDEO)

 

 

Posada topa 2A36 "Zumbul-B" kalibra 152 mm nanosi vatrenu štetu uporištu neprijatelja, gde se sklonila pešadija Oružanih snaga Ukrajine.

Ruski dron samoubica razneo haubicu M-777! Ukrajinski vojnici se razbežali (VIDEO)

Ruski dron samoubica uništio haubicu M777, ukrajinski vojnici se razbežali čim su ga ugledali
Ukrajinci su pokušali da haubicu sakriju u rov, i iz nje ispalili nekoliko hitaca. Rusi su međutim to primetili i poslali dron-samoubicu, koji je doleteo i eksplodirao, teško oštetivši top.

Orban besan zbog tenkova za Kijev

On tvrdi da su zapadne zemlje koje daju oružje i novac za pomoć Ukrajini u ratu s Rusijom "odlutale" i postale aktivni učesnici sukoba

 

Ruske snage uništile američki oklopni transporter


Izviđači specijalnih snaga uništili su američki oklopni transporter M113 i militante 58. posebnog bataljona specijalne namene. Tokom noćnog izviđanja, otkriven je američki oklopni transporter M113 sa kojeg su se iskrcali ukrajinski militanti. Identifikovani ciljevi su odmah pogođeni ATGM-ima.

 


 

 

Reznikov: Situacija je veoma teška


Na istoku zemlje je teška situacija, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu kanadskom televizijskom kanalu CBC.

O teškoj situaciji na frontu izvestili su ministra ukrajinski generali. Istovremeno, on tvrdi da je sve pod kontrolom.

Foto: Reuters

Reznikov je takođe priznao da će biti potrebno neko vreme da se dobiju tenkovi koje su obećale zapadne zemlje i da će za obuku ukrajinskih vojnika biti potrebno vreme. Kao približan datum naveo je mart.
 


Tenkovske posade ukrajinske vojske doputovale su u Veliku Britaniju na obuku 

„Velika Britanija će Ukrajini predati tenkove ‘čelendžer 2’ paralelno sa partnerskim zemljama u svetu“, navodi se u saopštenju britanskog Ministarstva odbrane na Tviteru.

U januaru je kabinet britanskog premijera Rišija Sunaka saopštio da će London narednih nedelja predati Ukrajini 14 tenkova „čelendžer 2“ i započeti obuku ukrajinskih vojnika za njihovo korišćenje.

 


 

 

Ukrajina pogodila most u Melitopolju

Ukrajinske trupe raketirale most preko reke Moločne u Melitopoljskom okrugu, saopštio je član saveta administracije Zaporoške oblasti, Vladimir Rogov

Pravi razlog rata?

SAD podržavaju Kijev, između ostalog, i zbog rezervi titanijuma, koje stručnjaci nazivaju „ogromnim“, piše američki magazin Njuzvik

 

Romano Prodi: Sukob će trajati još dugo

Bivši italijanski premijer i bivši šef Evropske komisije Romano Prodi smatra da, uprkos evropskom dogovoru da se pruža podrška Ukrajini, zemlje EU imaju potpuno različito viđenje sukoba, piše list „Mesađero“.

„Za pojedine zemlje, kao što su Nemačka i Francuska, preovlađujući zadatak je očuvanje, koliko je to moguće, integriteta Ukrajine, ograničavajući ofanzivu Rusije. Druge, kao što su Poljska i baltičke države, a sa njima i SAD, izgleda imaju nameru da pomognu Ukrajini da pobedi“, objasnio je političar.

Što se tiče isporuka tenkova iz Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država, Prodi smatra da je ovo „istorijski gest, ali daleko od odlučujućeg, s obzirom na razvučene vremenske rokove i njihov ograničeni broj“. Međutim, po njegovom mišljenju, to ukazuje na priznanje da će sukob trajati još dugo.
 

Čiji dronovi padaju po Kijevu?

Senator Ted Kruz, republikanac iz Teksasa, kritikovao je u subotu Bajdenovu administraciju zbog finansiranja „obe strane“ rata između Rusije i Ukrajine.

Prigožin: Vagnerove snage preuzele kontrolu nad selom Blagodatnoje

Zauzimanjem ovog mesta na severu Bahmuta (Artjomovska) je obezbeđen autoput koji vodi ka Seversku, javljaju ruske snage.
 

 

 

Moskva: Izjave o spremnosti NATO-a za direktan sukob sa Rusijom uvlače svet u nuklearni kolaps

Izjave o spremnosti NATO-a za direktan sukob sa Rusijom uvlače svet u nuklearni kolaps, a takva retorika neće promeniti ciljeve specijalne operacije, izjavio je za Sputnjik poslanik Državne dume Rusije Oleg Morozov, komentarišući izjavu admirala Alijanse Roba Bauera da je NATO spreman na direktan sukob sa Rusijom.

Istovremeno, parlamentarac je Bauerovu izjavu nazvao „monstruoznom“, istakavši da Rusija nikada nije težila vojnom sukobu sa NATO-om i da je činila sve da smanji vojnu napetost.

Evropa gradi "Nebeski štit"

Ministarka odbrane Austrije Klaudija Taner apelovala je na što brže formiranje "Evropskog nebeskog štita", kako bi se predupredile pretnje iz vazduha jer se mogući raketni napadi ne mogu isključiti.

Uništeno skladište municije u Hersonu

Ruski artiljerci uništili su u selu Černobajevka u Hersonskoj oblasti ukrajinsko skladište municije, izjavio je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Prema njegovim rečima, ubijeno je osam ukrajinskih vojnika, četiri su ranjena, a tri automobila su uništena.

Osim toga, kod sela Nadneprjansko u Hersonu pogođen je američki protivbaterijski radar ANTPQ 36, poginula su tri ukrajinska vojnika, a dva su ranjena.
 

Bauer: "Nato je spreman za direktan sukob"

Predsednik vojnog komiteta NATO-a Rob Bauer izjavio je da je Alijansa spremna za direktan sukob sa Rusijom, preneo je danas TAS S.

Bauer je kazao da će NATO odgovoriti samo ako Rusija pređe "crvenu liniju" tako što će izvršiti invaziju na neku od zemalja članica Alijanse.

Bauer je istakao da NATO mora bolje da se uvežba, jer Rusija, kako je naveo, još ima inicijativu. ''Činjenica da vaš neprijatelj ima bolje oružje nije njegov problem, već vaš'', ocenio je Bauer.

On je rekao da bi uvođenje ''ratne ekonomije u mirnodopsko vreme'', bio veoma težak proces.

Predsednik Državne dume: SAD učestvuju u konfliktu u Ukrajini

Isporuke teškog naoružanja Kijevu svedoče o direktnom učešću Vašingtona u konfliktu u Ukrajini, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

Foto: Reuters

Vjačeslav Volodin

„Tamo se nalaze američki instruktori i plaćenici. Kako bi spasili kijevski režim oni su počeli da isporučuju teško naoružanje. Sve to govori o direktnom učešću Vašingtona u sukobu, zbog straha da će izgubiti svoju koloniju“, napisao je Volodin na Telegramu.
 

Izveštaj američkog instituta za proučavanje rata

▪Ruske snage pokušavaju da spreče Ukrajinu da povrati inicijativu, verovatno uoči planirane   odlučujuće ofanzive Rusije na Donbas.

▪ Izveštava se da su ruske snage nastavile sa kontranapadom na Oružane snage Ukrajine na liniji Svatovo-Kremina.

▪Ruske trupe su nastavile da napreduju na Bahmutskom, Avdejevskom i Donjeckom pravcu.

▪Ruske jedinice nastavile su lokalnu ofanzivu u pravcu Ugljedara na zapadu DNR.
 

 

 

Meljnik: Rusiju proterati iz Crnog mora uz pomoć nemačkih podmornica

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Meljnik predložio je da se Rusija protera iz Crnog mora pomoću nemačkih podmornica klase HDW 212A.

On je naveo da Nemci proizvode „jednu od najboljih na svetu“ podmornica ove klase, a Nemačka u svojoj vojsci ima šest takvih podmornica.

„Zašto ne bi jednu poslali u Ukrajinu? Tada bismo proterali rusku flotu iz Crnog mora“, napisao je Meljnik na Tviteru.

 


 

 

Pjongjang demantovao da isporučuje oružje Moskvi


Šef Odeljenja za spoljne poslove za američke poslove Kvon Džong Geun je u svojoj izjavi primetio da same Sjedinjene Američke Države „uporno pumpaju“ Ukrajinu oružjem, a takođe često prebacuju nuklearna udarna oružja na Korejsko poluostrvo pod izgovorom „proširenog obuzdavanja“ kao odgovora na navodno nečije „provokacije“.

On je logiku Sjedinjenih Američkih Država nazvao smešnom, a isporuke tenkova Kijevu – „antiljudskim zločinom“ koji destabilizuje međunarodnu situaciju.

„Da SAD nisu forsirale postepeno širenje NATO-a na istok na štetu pravednih interesa bezbednosti Rusije, onda se današnji ukrajinski događaji ne bi desili... Ovoga puta SAD su ponovo glupo pokušale da opravdaju isporuke svog oružja Ukrajini širenjem neosnovane ‘verzije o naoružavanju između Severne Koreje i Rusije’“, rekao je diplomata.
 

Politiko: Lobisti u SAD vode kampanju za isporučivanje F-16 Ukrajini

Grupa predstavnika Ministarstva odbrane SAD vodi tajnu kampanju unutar Pentagona kako bi ubedila rukovodstvo da Ukrajini isporuči lovce F-16, piše list „Politiko“, pozivajući se na izvore.

List navodi da diskusija o mogućem slanju F-16 u okviru američkog Ministarstva odbrane dobija na zamahu dok se Kijev priprema za prolećnu ofanzivu za zauzimanje izgubljenih teritorija. Prema rečima sagovornika lista, konačna odluka o lovcima još nije doneta, a ukrajinske vlasti treba da se izjasne da je ova vrsta naoružanja najveći prioritet za Kijev.

Foto: Reuters

Kako je primetio jedan od izvora, donošenje odluke o lovcima moglo bi da traje nedeljama, a radi se ili o slanju sopstvenih aviona američke vojske, ili o njihovom ponovnom izvozu iz trećih zemalja.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vasilije

pre 1 godinu

Ma da traze samo F-16 i podmornice, traze a nazalost od amerikanca ce i da dobiju ATACMS projektile za HIMARS dometa 297km, ali amerikanci postavljaju uslov da tim projektilima mogu da gadaju samo ruska skladista municije i opreme . Najverovatnije sa tim bi gadajli skladista municije na Krimu( oko 100 skladista), do kojih za sada sa ovim tipom HIMARS projektila sto imaju (87km) ne mogu da dobace, a rusi su pouceni problemima u Hersonu proslo leto kad su im gadjali skladista, povuklu svoja na vecu udaljenost u pozadinu. Kod Vuhledara juce, PVO odbrana 68.pesadiske brigade ukrajinske vojske oborila je 2 su-25 avijacije RF ( pomocu stingera) Kod Bahmuta vatrom baterije VBR BM-27 Uragan unistena je ukrajinska baterija ( 4 orudja) haubica msta-b 152mm U rejonu Zaporozja zavrsila je "velika ofanziva" snaga RF jer su koncentrisani tenkovi, vozila i art orudja "izduvali", naime postavljanjem veceg broja gumenih maketa tenkova, vozila i orudja (maskirovka) podrzane art vatrom, snage RF pokusale su da simuliraju veliki napad i tako prevare ukrajince da dovuku pojacanja sa drugih delova fronta, ali posto je veci deo maketa bio neispravan ili se lose rukovalo sa njima, one su "izduvale" i ukrajinci su izvidjackim dronovima "procitali" prevaru, tako da od napada za sada nista

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17