• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/strana/newsweek

29.01.2023

13:50

PRAVI RAZLOG RATA?! Americi nestao KLJUČNI RESURS za RAZVOJ VOJNE TEHNIKE, Ukrajina ima HIJLADE TONA, ako Rusi zauzmu rudnike...

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

PRAVI RAZLOG RATA?! Americi nestao KLJUČNI RESURS za RAZVOJ VOJNE TEHNIKE, Ukrajina ima HIJLADE TONA, ako Rusi zauzmu rudnike...

Podeli vest

SAD podržavaju Kijev, između ostalog, i zbog rezervi titanijuma, koje stručnjaci nazivaju „ogromnim“, piše američki magazin Njuzvik

Ukrajina je jedna od pet zemalja koje proizvode koncentrate rude titanijuma u ​​svetu. Na njenoj teritoriji koncentrisano je 20% svetskih rezervi i proizvodnje ovog minerala.

U bivšem SSSR-u udeo Ukrajine u proizvodnji ilmenita (rude titanijuma) iznosio je 90%. Najveće u nalazište titanijuma u Evropi nalazi se u Žitomirskoj oblasti Ukrajine.

Njuzvik napominje da je titanijum ključan za razvoj napredne zapadne vojne tehnologije, jer ima široku primenu u proizvodnji avionima, helikopterima, brodovima, tenkovima i raketama dugog dometa.

Istovremeno, preko 90% američkih resursa se uvozi. Izvor upoznat sa američkom odbrambenom industrijom rekao je za Njuzvik da je metal "ključna ranjivost Amerike".

"Ako Ukrajina pobedi, SAD i njeni saveznici će biti u povoljnoj poziciji da stvore novi kanal za proizvodnju titanijuma. Ali ako Rusija uspe da zauzme ležišta i fabrike zemlje, onda će Moskva povećati svoj globalni uticaj na sve važniji resurs od strateškog značaja", rekao je neimenovani izvor za Njuzvik.

Autor članka takođe podsećaju na činjenicu da titanijum nije potpao pod antiruske sankcije.

Ministarstvo unutrašnjih SAD je klasifikovalo titanijum kao jednu od 35 mineralnih sirovina vitalnih za ekonomsku i nacionalnu bezbednost SAD.

Ukrajina je jedna od samo sedam nacija koje proizvode titanijumski sunđer, osnovu za čist titanijum. Kina i Rusija — najistaknutiji strateški rivali Amerike — spadaju u ovu odabranu grupu. Kina je prošle godine proizvela više od 231.000 tona titanijumskog sunđera, prema Geološkom zavodu SAD, to čini 57 odsto globalne proizvodnje. Slede Japan sa 17 odsto i Rusija sa 13 odsto. Kazahstan je proizveo skoro 18.000 tona, a Ukrajina više od 4.000 tona

SAD više nemaju titanijumskog sunđera u svojim zalihama nacionalne odbrane, a poslednji domaći proizvođač zatvoren je 2020. godine. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija