• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

30.01.2023

10:59

NATO DRHTI OD ERDOGANA! Šveđani na KORAK od BLOKADE članstva na DUŽE VREME, Fincima žestoko ZAPREĆENO - PROĆIĆE KAO STOKHOLM!

Reuters

Vesti

NATO DRHTI OD ERDOGANA! Šveđani na KORAK od BLOKADE članstva na DUŽE VREME, Fincima žestoko ZAPREĆENO - PROĆIĆE KAO STOKHOLM!

Podeli vest

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi mogao da podrži članstvo Finske u NATO savezu, dok je Švedskoj uskratio odobrenje

"Ako bude potrebno, možemo poslati drugačiju poruku Finskoj", izjavio je Erdogan, a prenosi turska novinska agencija Anadolija. 

Turski predsednik dodao je kako će "Švedska biti šokirana ako pošaljemo drugačiju izjavu u vezi s Finskom", u isto vreme upozorivši Helsinki da ne čini iste "greške" kao Stokholm. Dve nordijske zemlje su posle decenija neutralnosti, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, podele zahtev za pridruživanje NATO-u.

Finskoj i Švedskoj treba odobrenje svih članica NATO-a

Da bi postale do Saveza, moraju dobiti odobrenje svih članica, a Turska za sada to odbija da učini navodeći bezbednosne razloge. Od tada traju diplomatski pregovori kako bi se odgovorilo na strahove Ankare. 

Erdogan je prošle nedelje rekao da Švedska ne može da računa na podršku Ankare nakon što je desničarski ekstremista zapalio Kuran u blizini turske ambasade u Stokholmu. Turska države optužuje i da podržavaju zabranjenu Kurdistansku radničku partiju (PKK) i paravojsku sirijskih Kurda. 

Mađarska, članica NATO-a, takođe još uvek nije odobrila članstvo Švedske i Finske. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija