• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

01.02.2023

07:00

BAJDEN ĆE PUĆI U UKRAJINI, MORA ODMAH OKONČATI RAT PROTIV RUSIJE! Rend korporacija upozorava Vašington!  Moskva poručila, kasno ste se setili, sad se igra po našim pravilima!

Fotoilustracija/AP/Reuters

Vesti

BAJDEN ĆE PUĆI U UKRAJINI, MORA ODMAH OKONČATI RAT PROTIV RUSIJE! Rend korporacija upozorava Vašington! Moskva poručila, kasno ste se setili, sad se igra po našim pravilima!

Podeli vest

Vašington mora da spreči direktan nuklearni ili konvencionalni sukob sa Moskvom i rat između NATO i Rusije, te što pre treba pregovorima da okonča konflikt. Produženi konflikt šteti interesima SAD, upozoravaju Pentagonovi analitičari

Američki predsednik Džo Bajden pod hitno mora da okonča rat u Ukrajini da ga ne bi izgubio, zaključak je izveštaja uticajne Rend korporacije. 

Ta organizacija za analizu geostrateških i bezbednosnih rizika, koju direktno finansira Pentagon, tvrdi da produženi konflikt šteti interesima SAD, te savetuje administraciji u Vašingtonu da što pre napravi političku atmosferu za mirovne pregovore.

Nuklearna pretnja

Rend korporacija u svom novom izveštaju pod naslovom "Izbegavanje dugog rata: politika SAD i putanja rusko-ukrajinskog sukoba" ocenjuje da je u pitanju najznačajniji međudržavni konflikt u nekoliko decenija. Kako je navedeno, razvoj tog sukoba ostaviće velike posledice po Vašington, uključujući i one koje škode američkim interesima.

U izveštaju se ističe da u interesu Kijeva nije da se Ukrajinci bore dok njihovi gradovi bivaju sravnjeni sa zemljom, a privreda desetkovana. Kad bi SAD, kako je navedeno, naglo prekinule da šalju finansijsku, humanitarnu i vojnu pomoć Kijevu, Ukrajina bi se kompletno urušila, a Rend korporacija upravo to i predlaže. Analitičari nude nekoliko "razumnih" razloga za to, a jedan od njih je taj što se ukrajinska pobeda smatra "neverovatnom" i "malo verovatnom".

Ovo SAD treba da urade

- SAD jasno treba da predoče planove za buduću podršku Ukrajini
- da se obavežu da će pružiti bezbednost Ukrajini
- da izdaju garancije u vezi sa neutralnošću te zemlje
- da postave uslove za ublažavanje sankcija Rusiji

Iz perspektive američkih interesa, Rend korporacija upozorava da bi Kremlj mogao da iskoristi nuklearno oružje.

"Ruska upotreba nuklearnog oružja dovela bi do nepredviđene situacije koju Vašington treba da uzme u obzir, i izuzetno je važan faktor u određivanju budućeg pravca sukoba. Bajdenova administracija ima ozbiljan razlog da joj prevencija ruskog korišćenja nuklearnog oružja bude najvažniji prioritet. Naročito bi trebalo da izbegava direktnu nuklearnu razmenu s Moskvom, direktan konvencionalni sukob s Rusijom i rat između NATO i Rusije", piše u izveštaju.

Pentagonova organizacija naročito ističe da bi bilo opasno da se ukrajinski konflikt proširi van teritorija te zemlje, te upozorava da je to sve teže izbeći zbog povećanja indirektne umešanosti NATO saveznika u rat.

"Gomilanje oružja vrednog desetine milijardi dolara i taktička, obaveštajna i izviđačka pomoć mogu podstaći Moskvu da kazni članice NATO sa ciljem da okonča savezničku pomoć Ukrajini. Moskva bi mogla da izvede preventivni napad na NATO ukoliko proceni da je intervencija Alijanse u Ukrajini neizbežna", upozorava Rend korporacija.

Analitičari dodaju da to predstavlja veliki rizik, naročito u svetlu incidenta kakav se dogodio u novembru kad je ukrajinska raketa pala na teritoriju Poljske.

"Iako se taj incident nije oteo kontroli, pokazao je da borbe mogu nenamerno da se preliju na teritoriju susednih zemalja, saveznika SAD. Još jedan takav incident mogao bi odmah da umeša američku vojsku u rat sa zemljom koja ima najveći nuklearni arsenal na svetu", naglašava Rend korporacija i dodaje da bi SAD mogle da izgube takav rat.

Što pre pregovori

Iz svega navedenog analitičari zaključuju da će Rusija pripojiti više ukrajinske teritorije što rat duže bude trajao.

"Čak i da Kijev povrati svoje teritorije, rizik od eskalacije sukoba s Moskvom će porasti, uključujući mogućnost da Rusija upotrebi nuklearno oružje. Svi ovi faktori čine da izbegavanje dugog rata bude najviši prioritet zbog umanjenja rizika od eskalacije. Cena i rizici dugog rata prevazilaze potencijalnu korist za SAD", procena je Pentagonove organizacije.

Amerika zato, prema mišljenju stručnjaka, treba da preduzme korake da okonča konflikt. Analitičari, međutim, ne savetuju naglu promenu u stavu SAD jer bi to politički bilo nemoguće, kako na domaćem, tako i na međunarodnom nivou. Umesto toga, predlaže se "razvoj instrumenata" kojima bi se rat pregovorima priveo kraju, na šta treba privoleti i Ukrajinu i saveznike. Taj proces, prema procenama, treba brzo da započne, budući da produženi sukob predstavlja rizik po SAD, Ukrajinu i ceo svet.

"Instrumenti za postizanje mirovnog sporazuma jesu da SAD jasno predoči planove za buduću podršku Ukrajini, da se obaveže na bezbednost Ukrajine, izda garancije u vezi sa neutralnošću te zemlje i postavi uslove za ublažavanje sankcija Rusiji", zaključak je Rend korporacije.

Rusija ne veruje Zapadu, završiće
rat pod sopstvenim uslovima!

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Ruski mediji koji su preneli izveštaj Rend korporacije ističu da ta organizacija nije uzela u obzir jednu činjenicu - da Rusija, naročito posle minskih sporazuma, više ne veruje Zapadu.
"Nakon što je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel javno priznala da su mirovni sporazumi iz Minska imali za cilj da kupe Ukrajini vreme da se spremi za rat protiv Rusije, Moskva je naučila da ne treba da ima poverenja u zapadne lidere, niti da sa njima nešto treba da potpisuje. To znači da bi moglo da se dogodi da Rusija ne bude zainteresovana ni za kakav mirovni sporazum, već da izabere da dovrši rat pod sopstvenim uslovima", pišu ruski mediji.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija