• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.02.2023

07:47

AMERIKA GRCA U DUGOVIMA! Bajden najavljuje TEŠKA vremena za SAD, SVE će JEDNOG DANA doći NA NAPLATU - EKONOMIJA NEĆE IZDRŽATI?!

Reuters

Vesti

AMERIKA GRCA U DUGOVIMA! Bajden najavljuje TEŠKA vremena za SAD, SVE će JEDNOG DANA doći NA NAPLATU - EKONOMIJA NEĆE IZDRŽATI?!

Podeli vest

Predsednik SAD Džo Bajden i ministarka finansija Dženet Jelen upozorili su na potencijalnu ekonomsku krizu ako se ne postigne dogovor o povećanju gornje granice saveznog duga, prenosi AP

Bajden je, govoreći na Nacionalnoj asocijaciji okruga u Vašingtonu, rekao da su se mnoge lokalne vlade oporavile od pandemije, ali da "neki u Kongresu taj napredak dovode u opasnost preteći da će Amerika doći u situaciju da neće moći da otplaćuje svoj dug", što bi, kako je ocenio, bilo katastrofalno za okruge i saveznu državu.

- Čak i približavanje neizvršenju obaveza povećalo bi troškove zaduživanja, što otežava finansiranje ključnih projekata u lokalnim zajednicama - rekao je američki predsednik.

Zabrinutost zbog gornje granice duga rezultat je političkog obračuna republikanaca u Predstavničkom domu, koji traže smanjenje potrošnje, i demokratskog predsednika koji insistira na podizanju limita bez uslova. Ministarka finansija je na sličan način upozorila na "katastrofu".

- Dugoročno gledano, neizvršenje obaveza bi povećalo cenu zaduživanja. Buduće investicije, uključujući javne investicije, postale bi znatno skuplje. Plaćanja domaćinstava po osnovu hipoteka, auto kredita i kreditnih kartica bi porasla - rekla je Jelen.

Kako je istakla malo je verovatno da će savezna vlada moći da isplaćuje milione Amerikanaca, uključujući porodice pripadnika vojske i starije osobe koje se oslanjaju na socijalno osiguranje. Jelen je prošlog meseca obavestila je Kongres da će SAD dostići limit do kojeg sme da se zadužuje, i da će ona potom pribeći "vanrednim merama" kako bi se izbeglo upadanje u stečaj.

U pismu upućenom liderima Senata i Predstavničkog doma, Dženet Jelen je navela da će njene mere kupiti vreme Kongresu dok se ne usvoji zakon kojim će ili podići limit zaduživanja, koji sada iznosi 31,4 triliona dolara, ili ga ponovo suspendovati na neko vreme.

Te mere uključuju odustajanje od nekih plaćanja, poput onih za penzione planove federalnih službenika, kako bi se obezbedio prostor za druge isplate koje se smatraju neophodnim, uključujući doprinose za socijalno osiguranje. Zbog toga je od krucijalnog značaja da Kongres reaguje blagovremeno“ da poveća ili suspenduje limit zaduživanja, navela je Jelen.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17