• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Sputnjik/democracynow.org

15.02.2023

22:38

HERŠ NE PRESTAJE DA REŠETA, ODLUČAN DA ISTINA IZAĐE NA VIDELO?! Za eksploziju gasovoda kriva je CIA, Norvežani obavili prljav posao?!

Reuters

Vesti

HERŠ NE PRESTAJE DA REŠETA, ODLUČAN DA ISTINA IZAĐE NA VIDELO?! Za eksploziju gasovoda kriva je CIA, Norvežani obavili prljav posao?!

Podeli vest

Centralna obaveštajna agencija (CIA) je pre eksplozija na Severnom toku prebacila na norveški brod dekompresijsku komoru za ronioce koji su vežbali da zaranjaju na dubinu, saopštio je američki novinar Sejmur Herš u intervjuu za portal democracynow.org.

Prema njegovim rečima, na norveškom brodu nalazila se „dekompresijska kabina koju je isporučila CIA”.

- CIA je isporučila dekompresijsku komoru na brod. Ronioci zaranjaju na dubinu od 260 stopa (79 metara). Norvežani su pronašli najpliće mesto u Baltičkom moru – između Švedske i Danske. Tamo su trenirali - rekao je novinar.

On je podsetio da je eksploziv bio postavljen na dubini od 260 stopa.

- Gasovodi su pokriveni betonskim pločama, tako da je ozbiljan posao da se dignu u vazduh - rekao je Herš.

Takođe je saopštio da je norveški brod bio „lovac na podmornice“, te da su tvrdnje norveške Vlade o tome da nije umešana u operacije – laži.

Foto: Printskrin/tv2bornholm.dk

Ostaci uništenog gasovoda

- To je tako glupa laž. Na tom brodu je bila komora za dekompresiju – nju je tamo isporučila i postavila CIA - ponovio je novinar.

Zašto su SAD digle u vazduh gasovod?

Herš je saopštio da su SAD digle u vazduh krakove gasovoda „Severni tok“ iz straha da će Nemačka pristati da pusti u rad gasovod uoči zime.

- Evo šta je Bajden uradio i evo šta je suština te priče (zašto je toliko ljudi, uključujući obaveštajnu službu zabrinuto zbog toga). On je rekao – imam veliki rat sa Ukrajinom. Želim da budem siguran da imam podršku Nemačke i Zapadne Evrope - objasnio je Herš.

Po njegovim rečima, Bajden je bio svestan toga da se zima približava i da će „biti teško“. Naime, američki predsednik nije želeo da Nemci kažu –„mi izlazimo iz igre jer će biti krvoproliće bez goriva, nemačka ekonomija će propasti“.

- Nije želeo da kažu 'mi izlazimo i otvaramo gasovod' što su i mogli da urade. Tako da je Bajden isključio tu mogućnost - istakao je Herš.

Sjedinjene Američke Države su od momenta puštanja u rad „Severnog toka 1“ govorile o jeftinoj energiji za Evropu i pretnji koju predstavlja ruski gas.

Foto: Reuters

Eksplozija na Severnom toku

Istraga Simora Herša i eksplozija na gasovodu

Podsetimo, američki novinar Simor Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

Teroristički napadi su se dogodili 26. septembra prošle godine istovremeno na dva kraka ruskih izvoznih gasovoda za Evropu – „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.

Operater „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

- Uvek smo smatrali pretnjom to što će Evropa biti spremnija da trguje sa Rusijom. Uvek smo hteli da izolujemo Rusiju – to je bila tema poslednjih decenija. Postojao je strah da će Evropa izbeći rat - istakao je novinar.

Po njegovom mišljenju, posledice eksplozija na gasovodu „Severni tok“ biće užasne za Evropljane.

- Suština je u tome što oni zavise od Amerike čak i u vreme krize. Mislim da će to potkopati NATO koji sam uvek smatrao beskorisnom organizacijom. Poznajem ljude koji struju plaćaju pet puta više, a gas tri-četiri puta više - rekao je Herš.

Po njegovim rečima, političke posledice za SAD biće ogromne. Takođe nije isključio mogućnost izlaska pojedinih zemalja iz NATO-a u dugoročnoj perspektivi.

Stejt department je saopštio da Sjedinjene Američke Države odbacuju optužbe za eksplozije na gasovodima „Severni tok“, te da prepuštaju istragu zemljama u čijoj nadležnosti se incident dogodio.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija