• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

24.02.2023

22:57 >> 19:48

POBEDA NAD RUSIJOM NEIZBEŽNA! Ankara spremna da pomogne! Leopardi na frontu!

Tanjug/AP

Vesti

POBEDA NAD RUSIJOM NEIZBEŽNA! Ankara spremna da pomogne! Leopardi na frontu!

Podeli vest

Na današnji dan, pre godinu dana, počeo je rat u Ukrajini.

Putin razgovarao sa Erdoganom

Turski predsednik Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a strane su razgovarale o situaciji u Ukrajini i nedavnim zemljotresima na jugoistoku Turske, saopštila je kancelarija turskog lidera.

Blinken i Tajani o pomoći Ukrajini

Državni sekretar Entoni Džej Blinken razgovarao je danas u Njujorku sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Italije Antonijom Tajanijem o zajedničkim naporima da se pomogne odbrani Ukrajine i podrži ukrajinski narod tokom agresije Rusije na tu zemlju, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Blinken je zahvalio Italiji na liderstvu u pružanju niza pomoći Ukrajini, uključujući to što je pružila utočište za više od 173.000 ukrajinskih izbeglica.

Zelenski: "Pobeda nad Rusijom je neizbežna"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas na konferenciji za medije povodom obeležavanja godišnjice početka napada Rusije na njegovu zemlju da Kijev želi podršku Latinske Amerike, Afrike, Kine i Indije za svoj mirovni plan.

Zelenski je pozvao na održavanje samita sa liderima zemalja Latinske Amerike i rekao da Kijev treba da gradi odnose sa afričkim državama, prenosi Rojters.

Ako partneri Ukrajine "ispune svoje obaveze", pobeda nad Rusijom je "neizbežna," dodao je Zelenski.

Zelenski drži govor

"Leopardi" na frontu

"Od danas su poljski 'leopardi' u Ukrajini", rekao je poljski ministar odbrane Marijus Blažčak tokom sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, ne precizirajući koliko je tenkova nemačke proizvodnje isporučeno Kijevu, preneo je britanski "Telegraf".

Aleksandar Pavić: Evropa će platiti najveću cenu

Ako ne dođe do poraza Ukrajine, Amerika će uz pomoć Poljske, njihovog "trojanskog konja", čvrsto vladati starim kontinentom i srušiti svaku nadu lidera EU da Evropa jednog dana može da vodi samostalnu politiku, smatra analitičar Aleksandar Pavić.

Herš opet zapalio javnost oko Severnog toka

Američki predsednik Džo Bajden pokvario je planove timu koji je radio na planu za podrivanje gasovoda, tvrdi Simor Herš.

SAD proširuju sankcije protiv Rusije


Sjedinjene Države su proširile sankcije protiv Rusije, uvrstivši na sankcioni spisak još 22 fizička i 83 pravna lica, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

Takođe, Ministarstvo trgovine je na crni spisak uvrstilo 66 ruskih kompanija zbog podrške ruskoj vojnoj industrije, kao i 10 organizacija iz Rusije, Kine, Kanada i drugih država. Proširen je i spisak skupocene robe koja je obuhvaćena sankcijama za 276.

Od 10. marta Vašington uvodeicarinu od 200 odsto na uvoz aluminijuma i proizvoda od aluminijuma iz Rusije, navedeno je u saopštenju američkog predsednika Džozefa Bajdena.
 

Poljska spremna da obučava ukrajinske pilote na F-16

Poljska je spremna da obučava ukrajinske pilote na lovcima F-16, izjavio je premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Foto: Reuters

- Da li smo spremni da obučavamo ukrajinske pilote za F-16? Da, spremni smo da sprovodimo takvu obuku na lovcima F-16 u Poljskoj - rekao je on, istakavši da „to treba da bude dogovoreno u širokoj koaliciji“.
 

Napad na Pridnjestrovlje - direktan udar na Rusiju?

Moskva upozorava SAD, NATO i Ukrajinu na teške posledice ukoliko Kijev odluči da udari na ruske trupe stacionirane u Pridnjestrovlju.

Poljski ministar: Prvi "leopardi" isporučeni Ukrajini

Poljska je isporučila Ukrajini prvu partiju od četiri tenka „leopard 2A4“, rekao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

Foto: Tanjug/AP

- Poljska danas želi, kao prva evropska država, da simbolično preda prva četiri poljska tenka 'leopard 2A4' - rekao je Moravjecki na pres-konferenciji u Kijevu i uručio je odgovarajuća dokumenta ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

On je najavio da će Poljska uskoro isporučiti Ukrajini nove tenkove, te je pozvao „kolege iz EU i NATO da učine isto“.

Rukovodstvo Poljske ranije je saopštilo da je spremno da isporuči Kijevu do 14 tenkova „leopard 2“ u okviru međunarodne koalicije.
 

Snimak iz Ukrajine obišao svet

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u suzama je obeležio godišnjicu početka rata.

SAD šalju Kijevu dronove "Svičblejd" 

Najnoviji paket takođe uključuje taktičke bespilotne sisteme "svičblejd" i druge bespilotne letelice, opremu za uklanjanje mina, podršku komunikacijama i drugo.

 

Tenkovske borbe u Marinki

 

 

Amerika najavila novi set sankcija protiv Rusije

Amerika će uvesti novi set sankcija protiv Rusije koje će se odnositi na preko 200 fizičkih i pravnih lica iz Rusije i trećih zemalja iz Evrope, Azije i sa Bliskog istoka, saopštila je Bela kuća.

Sankcije će obuhvatiti i na desetine ruskih finansijskih institucija kao i činovnike koji rade u zoni specijalne vojne operacije.

Takođe, ograničavajuće mere se uvode i na 90 kompanija iz Rusije, Kine i drugih zemalja da kupuju robu, uključujući poluprovodnike, zbog navodnih izbegavanja sankcija.
 

Vojska Ukrajine: Rusi pripremili iznenađenje na godišnjicu rata

Portparol ratnog vazduhoplovstva Ukrajine jutros je rekao da Rusija možda priprema "iznenađenje", pa je pozvao građane da ostanu na oprezu narednih dana.

 

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

- Grupa snaga ruske vojske „Jug“ u pravcu Donjecka za dan je uništila do 240 ukrajinskih vojnika i 19 jedinica vojne tehnike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Među uništenom tehnikom ukrajinske vojske je američka haubica M777, haubice D-20 i D-30, protivtenkovski top D-44, dva tenka, sedam borbenih oklopnih vozila i šest vojnih vozila. Pored toga, u području Avdejevke uništeno je komandno mesto ukrajinske vojske i skladište municije.

- U pravcu Kupjanska za dan je likvidirano preko 60 ukrajinskih vojnika, samohodna haubica „gvozdika“ i haubica D-20.

Foto: Printscreen/Google Maps/Deep state

- U pravcu Krasnog Limana likvidirano je do 140 ukrajinskih vojnika.

- U pravcu Južno-Donjeck za dan je likvidirano preko 80 ukrajinskih vojnika. Uništen je i samohodni top „krab“ poljske proizvodnje, američki sistem M777 i radar američke proizvodnje AN/TPQ-36.

- U pravcu Hersona nanet je poraz protivniku i za dan je likvidirano preko 40 ukrajinskih vojnika. Uništeno je i borbeno vozilo sistema „grad“, haubica „msta-B“, tri haubice D-30, kao i skladište municije ukrajinske brigade.

Prve reakcije iz Rusije na kineski predlog: Zapad je pokazao ko je pravi krivac

Predlozi Kine za rešavanje situacije u Ukrajini su pozitivna politička deklaracija koja šalje signal Zapadu da je kriv za krizu, izjavio je za Sputnjik poslanik Državne dume Rusije Oleg Morozov.

 

Napad na Bahmut: Rusi ušli u Jagodnoje

Prema poslednjim informacijama, PMC „Vagner“ je ušao u Jagodnoje

Nakon zauzimanja Berhovke, odredi PMC-a su se koncentrisali na napad na Jagodnoje, gde su počele teške borbe u stambenim naseljima, prenosi brussinf.

Foto: Printscreen Telegram

Ukrajina: Marijupolj više nije potpuno nedostižan našoj vojsci

Ukrajinska vojska objavila je da Marijupolj, "više nije potpuno nedostižan" Oružanim snagama Ukrajine.

Sinoć je to, javlja ukrajinski portal Kijev Independent, rekla Natalija Humenijuk, portparolka Južne komande ukrajinske vojske.

Ranije juče je gradsko veće Marijupolja u egzilu objavilo kako je "vrlo verojatno" da su tri eksplozije koje su zabeležene u tom gradu pogodile područje na kojem su privremeno smešteni ruski vojnici.

- Ako Zelenski ostane živ...

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev smatra da granice Rusije treba pomeriti što dalje, čak i ako će to biti granice Poljske.

Novi front?

Ukrajina je spremna da zauzme Pridnjestrovlje za tri dana ukoliko Moldavija to zatraži, izjavio je bivši savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič.

 

Ruska artiljerija uništava ukrajinske položaje

 

 

 

Britanski obaveštajci: Ukrajina će imati velike probleme

Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnoviji izveštaj svojih vojnih obaveštajaca, u kom upozorili na promenu u ruskoj taktkici tokom prethodnih nedelja.

 

Artiljerci prekinuli kontranapad Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Svatova 

Grupacija ukrajinskih snaga je pod okriljem tenka upala na ruske položaje u rejonu Stelmahovke, ali je odmah bila napadnuta artiljerijom. Ukrajinska pešadija se povukla, a tenk je imobilisan.

 

 

Britanija uvela nove sankcije

Velika Britanija je danas, na godišnjicu početka napada Rusije na Ukrajinu, uvela nove sankcije Moskvi koje se odnose na 92 pojedinca i entiteta, uključujući zabranu izvoza svih proizvoda koji mogu da se koriste na bojnom polju.

Britansko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da su međunarodno koordinisane sankcije i trgovinske mere usmerene na avionske delove, radio opremu i elektronske komponente.

Kako se navodi, nove sankcije se uvode i prema više ruskih rukovodilaca, uključujući i zaposlene u nuklearnoj državnoj korporaciji "Rosatom", odbrambenom sektoru i ruskim bankama, preneo je Rojters. Kako prenosi TASS, sankcije se uvode i za četiri ruske finansijske institucije, medju njima i MTS banku.

Stižu kineski dronovi?

Rusija je u pregovorima sa kineskim proizvođačem oko kupovine borbenih dronova, koji bi bili isporučeni u aprilu, piše nemački magazin Špigl.

Vašington izvdaja još dve milijarde dolara za Ukrajinu

Vašington će za potrebe vojne pomoći Kijevu izdvojiti još dve milijarde dolara, saopštio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

On međutim nije precizirao šta će ovaj paket vojne pomoći sadržati iako su prethodno mediji pisali da u ovom paketu pomoći „neće biti poslato naoružanje sa skladišta Pentagona“.
 

Bajden: Putin je upoznao našu gvozdenu volju

Predsednik SAD Džozef Bajden ocenio je na godišnjicu početka rata u Ukrajini da je ruski predsednik Vladimir Putin pre godinu dana mislio da će brzo zauzeti Kijev, ali da je onda upoznao hrabrost Ukrajine i gvozdenu volju nacija širom sveta.

Foto: Tanjug/AP/Fotomontaža

"Pre godinu dana, predsednik Putin je mislio da će brzo zauzeti Kijev. A onda je upoznao hrabrost Ukrajinaca i gvozdenu volju nacija širom sveta", navedeno je u objavi na zvaničnom Tviter profilu američkog predsednika.

Kineski plan za rešavanje sukoba

Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.

Šolc: Nije trenutak za pregovore

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da još uvek nije došlo vreme da se otpočnu pregovori Rusije i Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP

- Još uvek nije trenutak da se pokrene perspektiva za mir - rekao je Šolc u intervjuu za nemački „ZDF“ i dodao da je to razlog zbog čega će iznova i iznova razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sa ciljem da ga ubedi da „nije sve kako mu se čini“.

Takođe je ocenio i da se rusko rukovodstvo trenutno vodi isključivo stavom da pregovori treba da podrazumevaju „potpunu kapitulaciju“.
 

Evropi preti veliki rat?

Ako Rusija ne ispuni svoje ciljeve u ukrajinskom sukobu, Evropu može zahvatiti veliki rat u kojem bi Nemačka igrala glavnu ulogu, rekao je za portal Informer.rs general-major u penziji, dr Mitar Kovač.

Analiza situacija u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪ Oružane snage RF izvele su jurišne operacije na području Svatova i Kremene.

▪ Ruske snage su nastavile sa napadima oko Bahmuta i postigle taktičke uspehe. U samom gradu napreduje se na istočnom, južnom i jugozapadnom sektoru.

▪ Ruske trupe su nastavile da napreduju u oblasti Avdijevke i na zapadu DNR, napredovale su severno od Avdijevke u oblasti Novobahmutovke.

▪ Ukrajinski izvor je rekao da su ruske snage pojačale aktivnosti na pravcu Avdijevke i Ugljedara, ruske trupe napadaju u jurišnim grupama od 10 do 15 ljudi i mehanizovanim jedinicama.

▪ U oblasti Marinke, ruske trupe su napredovale u pravcu nasalje Pobeda.

▪ Ruske vlasti saopštile su da su pre roka završile popravku raspona automobilskog mosta preko Kerčkog moreuza.

 

 

Zelenski: Situacija je veoma teška, činimo sve da izdržimo

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski saopštio je da je situacija na istoku zemlje veoma teška, ali da Kijev čini sve da izdrži. Zelenski je, posle sastanka sa najvišim vojnim zvaničnicima, na Telegramu napisao da je u pojedinim oblastima na jugu zemlje situacija prilično opasna, ali da ukrajinske snage imaju sredstva da odgovore ruskim trupama.

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima Zelenskog, situacija u Odesi i u oblasti oko Crnog mora je pod kontrolom. 

Bitka za Bahmut

Prema nekim izveštajima, ukrajinske formacije su se povukle iz Berhovke, a naselje je prešlo pod potpunu kontrolu jurišnih odreda Vagnerovog PMC-a. 

- Berhovka je u potpunosti uzeta pod našu kontrolu. Vagner PMC ima punu kontrolu nad Berhovkom - izjavio je šef grupe Jevgenij Prigožin.
 

 

 

Kijev: Rusija za godinu dana izvela 5.000 raketnih udara na Ukrajinu

- Tokom prve godine napada na Ukrajinu, ruska vojska je izvela blizu 5.000 raketnih udara i 3.500 vazdušnih udara - rekao je zamenik načelnika ukrajinskog generalštaba Oleksij Hromov.

Rusija je, takođe, koristila dronove za napad na ukrajinska naselja blizu 1.000 puta od 24. februara prošle godine, kada je počeo napad, preneo je "Kijev independent".

 - Neprijatelj nastavlja sa raketnim udarima, koristi dronove kamikaze da ošteti ključnu infrastrukturu duboko unutar naše teritorije - naveo je Hromov. 

Zbog nedostatka visoko-preciznih raketa "Rusija i dalje koristi nosač aviona Kh-22 kako bi uništila kuće miroljubivih Ukrajinaca", dodao je zamenik načelnika.

Hromov je istakao da je samo u februaru ukrajinska vojska uništila šest ruskih aviona i dva helikoptera, a oborila je 80 krstarećih raketa i 84 drona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vns

pre 1 godinu

Jedno pitanje,zašto je u Srbijiu došlo preko 150000 rusa,da li je to ljubav prema Srbiji ili beg od Putina??

cardak

pre 11 meseci

Deo tih je SPIJUNI u korist UKRA! Deo njih je pobegulje ,lopovi i kriminalci,deo tih je priprema ZA KOSOVO

Anja

pre 1 godinu

Koji hostapleri odredjuju sudbinu sveta? Koja zelja da Amerika zivi na tudjoj nevolji, ljudi sa istog kontinenta se mrze a tamo je prirodno bogatstvo ali svi zele da umesto hrane da se proizvodi sta vise oruzja da bi Amerika zivela i njen senilni predsednik zbog kojeg ni prst jednog mladica nije smeo biti povredjen

Rale

pre 1 godinu

Kakav poraz, pa da je bio poraz rusi bi bili u gradu Hersonu, opet neko preuvelicava stvari......kao sto je neko napisao pre neki dan, ako sve tako dobro ide vojsci RF ( porazeni ukrajinci, u bekstvu, skoro unistena sva zapadna oorema..itd) ZASTO onda rusi nisu u Kijevu i na poljskoj granici????

deda Raša

pre 1 godinu

Putine, zmija se uvek ubija po glavi. Tako i to trebaš postupiti, pošalji nekoliko nuklearki na Vašington, Berlin i u Britaniju i sve je rešeno. Nisu odgovarali ameri zbog Hirošime i Nagasakija, nećete ni vi. Klin se klinom izbija. Zivela Rusijaa.

ratko

pre 1 godinu

DAJ NE PISITE IDIOTIZME TAKVE DA RUSIJA STRAHUJEEE OD NOVOG FRONTA . SRAM BILO TOG KOJI JE TO NAPISAO,UVEK TREBA DA STRAHUJU NACISTI ,A NE RUSI JER CE TO BITI NJIHOV DEFINITIVNI KRAH . ONDA NASTUPA TOTALNO GAZENJE NACISTA EU I AMERIKE

Normalac

pre 1 godinu

Gori i tek će goreti u paklu ruski agresor.

Vasilije

pre 1 godinu

Udri brata pravoslavca! Jako! Onako kako nisi nikog do sada!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija