• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.02.2023

09:58

KINEZIMA PREKIPELO! Peking poziva na VRAĆANJE DUGOVA, Amerika u VELIKOM PROBLEMU, nazire se KRAJ nenormalnog ZADUŽIVANJA?!

Vesti

KINEZIMA PREKIPELO! Peking poziva na VRAĆANJE DUGOVA, Amerika u VELIKOM PROBLEMU, nazire se KRAJ nenormalnog ZADUŽIVANJA?!

Podeli vest

Kina, najveći svetski bilateralni kreditor, pozvala je danas zemlje G20 da sprovedu objektivne i dubinske analize uzroka globalnih dužničkih pitanja i da problem reše na sveobuhvatan i efikasan način.

Kineski ministar finansija Liu Kun učestvovao je na sastanku ministara finansija G20 i guvernera centralnih banaka u Bengaluru u Indiji putem video veze, čime je onemogućeno da se na marginama toga skupa susretne sa američkom ministarkom finansija Dženet Jelen o čemu se spekulisalo.

Liu je istakao da međunarodne finansijske institucije i komercijalni poverioci treba da se pridržavaju principa „zajednička akcija, pravičan teret“ prilikom izmirenja dugova, preneo je Rojters.

Zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske banke i zemalja G7 sastaće se u subotu na marginama sastanka G20 radi rasprave o novom globalnom državnom dugu, na okruglom stolu koji organizuje MMF.

Foto: Rojters/Ap foto

Zvaničnici MMF-a su izjavili da novi forum nema nameru da se razgovara o pitanjima restrukturiranja duga za pojedine zemlje. Zajednički okvir je osnovala Grupa 20 velikih ekonomija krajem 2020. godine da bi ponudila olakšice zemljama sa niskim prihodima koje se suočavaju sa sve većim pritiscima kao rezultat pandemije korone i zaoštravanja globalnih finansijskih uslova.

Indija je najavila da će podneti predlog za zajmodavce G20, uključujući Kinu, da pomognu dužničkim nacijama. Kreatori politike Grupe 20 vodećih ekonomija trebalo bi da se usredsrede na pomoć najugroženijim zemljama na svetu, rekao je danas indijski premijer Narendra Modi na finansijskim pregovorima G20 na najvišem nivou u indijskom tehnološkom centru u Bengaluru, preneo je AP.

Modi je u video obraćanju rekao da je na finansijskim liderima G20 da vrate stabilnost, poverenje i rast globalnoj ekonomiji. Sastanci u Bengaluru treba da se dotaknu širokog spektra pitanja, uključujući digitalne valute i plaćanje, reformu institucija kao što je Svetska banka, klimatske promene i finansijsku uključenost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
defrgt

pre 1 godinu

HAHAHAHAHAHA Tto Kinezi, najzad, hahahahah to je taj americki san, pa to zna svaka budala, da zivi na tudj racun

pax_orion

pre 10 meseci

Onda neka kina pozove rusiju da vrati dugove sa kamatama od PROŠLE godine još. a i kina je puna dugova. cijela kineska ekonomija se bazira na lažima i napuhavanju BDP-a :D

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija