• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

09.03.2023

15:34

RUSKI "SARMAT" JE PRETNJA SEVERNOJ AMERICI, ŠTA ĆE BITI KAD GA ISPORUČE VOJSCI?! Šef američkog NORAD-a digao Kongres na noge, Vašington nema izbora, mora da se pripremi!

Printskrin Youtube

Vesti

RUSKI "SARMAT" JE PRETNJA SEVERNOJ AMERICI, ŠTA ĆE BITI KAD GA ISPORUČE VOJSCI?! Šef američkog NORAD-a digao Kongres na noge, Vašington nema izbora, mora da se pripremi!

Podeli vest

Ruska interkontinentalna balistička raketa „sarmat“ je strateško oružje visoke borbene spremnosti, zbog čega su Americi potrebna sredstva za odvraćanje, izjavio je šef Severnoameričke komande protivvazdušne odbrane (NORAD) general Glen van Herk.

- Rusija je nastavila da održava velike vojne vežbe i da testira oružje koje će povećati pretnju za Severnu Ameriku kada bude isporučeno vojsci. U aprilu 2022. godine Rusija je testirala ogromnu interkontinentalnu balističku raketu 'sarmat' – strateško oružje visoke borbene spremnosti što ukazuje na kritičnu važnost da se SAD obezbede savremenim i pouzdanim kapacitetima u sferi strateškog obuzdavanja - rekao je general u Kongresu.

On je istovremeno podsetio da Rusija testira i nuklearnu podmornice "Belgorod" koja može biti naoružanja nuklearnim torpedom "posejdon" predviđenim za napade na obalske ciljeve sa udaljenosti do hiljadu kilometara.

Van Herk je istakao da i ruske krstareće rakete vazdušnog i morskog baziranja imaju mogućnost da pogode Severnu Ameriku. Takođe je dodao da je Rusija u Ukrajini upotrebila novu hipersoničnu raketu.

- Prvi put smo videli da je Rusija upotrebila hipersoničnu raketu klase 'vazduh-zemlja' - rekao je general.

"Sarmat" predstavlja sistem sa teškom interkontinentalnom raketom. Težina jednog projektila prelazi 200 tona. Domet paljbe je 18.000 kilometara. Raketa ima kratak aktivni segment leta, što komplikuje proces njenog presretanja pomoću PVO. Prva uspešna testiranja ove rakete obavljena su prošlog aprila.

"Sarmat" će zameniti tešku stratešku raketu RS-20V "vojvoda". Novi kompleks bi trebalo prvi da dobiju vojnici raketne jedinice u Užuru u Krasnojarskom kraju, budući da ta jedinica ima važan strateški položaj i neophodnu infrastrukturu za baziranje teških raketa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Koji sarmat?????? onaj što je još 2019 trebao biti u ruskoj vojsci a još ga nema :D a kako ide neće ga ni biti još dugo a možda nikako

Solo

pre 1 godinu

Kad ameri-kauboji vide i osete da je prpa za njih i njihovu usranu zemlju koju su davili vekovima svime i svacim onda pokusavaju da sklope "peace" jer nece moci da se suprostave Rusima za sada..a mozda vise nikad jer su Rusi resili da se unaprede i dograde u svim segmetima industrije..Poceli su da se vade projekti iz vojnih arhiva..Bice sve zanimljivije i zanimljivije..

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija