• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA Novosti

21.03.2023

19:52

NUKLEARNI RAT NE SME BITI POKRENUT, TU NEMA POBEDNIKA! Rusija i Kina upozoravaju

Tanjug/AP

Vesti

NUKLEARNI RAT NE SME BITI POKRENUT, TU NEMA POBEDNIKA! Rusija i Kina upozoravaju

Podeli vest

Kako bi se rešila ukrajinska kriza, neophodno je poštovati opravdanu zabrinutost svih zemalja na polju bezbednosti, navodi se u zajedničkom saopštenju dveju zemalja.

Rusija i Kina zalažu se za objektivnu, nepristrasnu, profesionalnu istragu eksplozija na gasovodu Severni tok, navodi se u zajedničkom saopštenju posle sastanka lidera dve zemlje, ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog Si Đinpinga koji je u dvodnevnoj poseti Ruskoj federaciji.

U zajedničkoj izjavi koja je objavljena na sajtu Kremlja ukazuje se na značaj produbljivanja partnerstva i strateške saradnje dve zemlje, poziva se na poboljšanje arhitekture međunarodne bezbednosti, ističu načini rešavanja ukrajinske krize.

Kako bi se rešila ukrajinska kriza, moraju biti poštovani bezbednosni problemi svih zemalja, navodi se u zajedničkom saopštenju Rusije i Kine objavljenom na sajtu Kremlja.

- Strane naglašavaju da kako bi se rešila ukrajinska kriza, neophodno je poštovati opravdanu zabrinutost svih zemalja na polju bezbednosti, sprečiti formiranje blokovske konfrontacije i prekinuti akcije koje dalje razbuktavaju konflikt - navodi se u zajedničkom saopštenju koje prenose "RIA Novosti".

U izjavi se takođe ističe da su strane protiv svih jednostranih sankcija uvedenih zaobilaženjem Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Rusija i Kina, kako se ističe, uzajamno će se podržavati po pitanju zaštite interesa svake od njih, pre svega po pitanjima suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbednosti. Navodi se i da su dogovorene redovne zajedničke patrole na moru i u vazduhu, kao i zajedničke obuke.

Deo saopštenja posvećen je i NATO-u, a organizacija je pozvana da poštuje suverenitet drugih država i njihove interese. U zajedničkoj izjavi Moskva i Peking izrazile su veliku zabrinutost zbog jačanja veza NATO-a sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona po vojnim pitanjima.  

Dve zemlje ojačaće saradnju u borbi protiv "obojenih revolucija", takođe je navedeno u zajedničkom saopštenju u kojem je izraženo protivljenje nametanja jedne države svojih vrednosti drugim zemljama.

One su se založile za formiranje jedinstvenog globalnog kontraterorističkog fronta u kojem bi centralnu ulogu imale Ujedinjene nacije.

Rusija potvrđuje poštovanje principa "jedne Kine" i priznaje da je Tajvan sastavni deo Kine, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Upozorava se, takođe, da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on nikada ne sme da bude pokrenut. Uz to, upozorava se da nuklearne države ne smeju da raspoređuju svoje nuklearno oružje van granica svoje teritorije, kao i da treba da povuku svo nuklearno oružje već raspoređeno u inostranstvu.

Moskva i Peking pozvale su, takođe, na započinjanje pregovora o stvaranju međunarodnog sporazuma koji bi bilo regulisano pitanje zabrane raspoređivanja nuklearnog oružja u kosmosu.

Izražena je zabrinutost zbog vojno-bioloških aktivnosti Sjedinjenih Američkih država uz napomenu da one koje su se odvijale van granica ove zemlje zahtevaju objašnjenje. SAD, kao i Japan, pozvane su da okončaju uništavanje hemijskog oružja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija