• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

29.03.2023

07:30

(FOTO/VIDEO) NIKAD VIĐENE FOTOGRAFIJE POGIBIJE GAGARINA, MOSKVA POSLE 55 GODINA OTRILA KAKO JE STRADAO PRVI ČOVEK U SVEMIRU!

Printskrin video

Vesti

(FOTO/VIDEO) NIKAD VIĐENE FOTOGRAFIJE POGIBIJE GAGARINA, MOSKVA POSLE 55 GODINA OTRILA KAKO JE STRADAO PRVI ČOVEK U SVEMIRU!

Podeli vest

Ruski državni arhiv prvi put je objavio fotografije sa mesta nesreće u kojoj je poginuo legendarni kosmonaut Jurij Gagarin, i to na 55. godišnjicu njegove smrti.

Na tim fotografijama vidi se da je avion, u kojem je prvi čovek u kosmosu stradao pod misterioznim okolnostima, potpuno uništen i da od njega praktično nije ostalo ništa.

Državna tajna

Nikad viđene crnobele fotografije napravljene su dan nakon nesreće, koja se dogodila 27. marta 1968. One prikazuju rasute delove trenažnog aviona MiG-15UTI kod grada Kiržač u Vladimirskoj oblasti u Rusiji. Letelica se rasprsla tokom pada, tako da na slikama ne može čak ni da se prepozna da je u pitanju bio dvosed sovjetskog ratnog vazduhoplovstva. Fotografije, nažalost, ne otkrivaju bilo šta što bi moglo da rasvetli to kako je Gagarin tačno stradao. Tako njegova tragična smrt, 18 dana nakon što je navršio 34 godine, i dalje ostaje misterija.

On je, naime, kao već iskusni astronaut koji je u svemirskoj kapsuli "Vostok 1" 12. aprila 1961. obišao Zemlju, pokušao da se prekvalifikuje u pilota aviona lovca. Tog kobnog 27. marta 1968. leteo je sa svojim učiteljem Vladimirom Serjoginom. Poleteli su iz vojne vazduhoplovne baze Čkalovski u Moskovskoj oblasti, a u pitanju je trebalo da bude rutinski trenažni let. Međutim, njihov MiG se kod Kiržača u Vladimirskoj oblasti odjednom srušio.

Izveštaj o rezultatima istrage o Gagarinovoj pogibiji proglašen je strogo poverljivim i do danas sa njega nije skinuta oznaka tajnosti. Jedino što je javnost saznala jeste da je avion pao usled "promene u vazdušnoj sredini tokom leta", te da je posada napravila nagli manevar, usled čega je letelica počela nekontrolisano da se vrti. Uprkos tome što su Gagarin i Serjogin pokušali da povrate funkciju motora, u tome nisu uspeli, te je avion pao. Nikakvi nedostaci niti tehničke greške na avionu nisu pronađeni. Analiza tela stradalih pilota i njihove krvi nije utvrdila prisustvo nikakve neobične hemijske supstance.

Teorije zavere

Zbog toga što je sve u vezi sa pogibijom legendarnog kosmonauta proglašeno državnom tajnom, godinama su se razvijale razne teorije zavere o tome. Jedna od raširenih glasina jeste da su Gagarin i Serjogin pili votku pre leta, te da su bili mrtvi pijani kad su ušli u avion.

Još jedna od teorija glasi da je Gagarin bio u sukobu sa vođstvom Sovjetskog Saveza, te da ga je KGB ili ubio ili da ga je kidnapovao, uradio mu plastičnu operaciju lica i zatvorio u jednu psihijatrijsku ustanovu.

Govorilo se čak i da je kosmonaut lažirao sopstvenu smrt, te da je nakon toga živeo u jednom selu u Orenburškoj oblasti, gde je na kraju stradao u nesreći u lovu, i to u dubokoj starosti.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
istina

pre 1 godinu

Ubili ga da ne otkrije istinu da je zemlja ravna-nepomična ,da nije vrteća lopta !

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Aleksandar Vučić najbolji srpski vladar
Politika

Vučević: Aleksandar Vučić najbolji srpski vladar

Čast mi je što sam Vučićev savremenik, što od njega svakodnevno učim i nazivam ga svojim prijateljem. Sve što sam u politici postigao, postigao sam zahvaljujući upravo njemu, baš kao i svaki drugi funkcioner u Srbiji u poslednjih 12 godina", rekao je predsednik Srpske napredne stranke i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

07.05.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija