• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

02.04.2023

15:30

POTCENILI SU PUTINA, SAD ĆE MU DATI DONBAS?! "Forin polisi" predviđa stravičnu sudbinu Ukrajini, Bajden ih ZAVIO U CRNO?!

Reuters/AP/Printscreen Telegram/Rybar

Vesti

POTCENILI SU PUTINA, SAD ĆE MU DATI DONBAS?! "Forin polisi" predviđa stravičnu sudbinu Ukrajini, Bajden ih ZAVIO U CRNO?!

Podeli vest

Zvaničnici u administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena nisu na vreme shvatili značaj koji Rusija pridaje događajima u Ukrajini i nisu učinili sve što su mogli da spreče borbena dejstva, piše kolumnista američkog časopisa „Forin polisi“ Stiven Volt.

Kako je naveo politikolog s Harvardskog univerziteta,specijalizovan za međunarodne odnose, aktuelna vašingtonska administracija „igrala je vodeću ulogu u koordinaciji odgovora Zapada“ na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

- Ali ovo nije kraj, i nije jasno šta je krajnji rezultat ovih napora. Surova realnost je da će se dugotrajni rat završiti tako što će Rusija kontrolisati deo Donbasa ili ceo Donbas, a Ukrajina će pretrpeti ozbiljno razaranje i smanjenje broja stanovnika. To neizgleda kao veliko dostignuće u spoljnoj politici - konstatuje Volt.

Prema njegovom mišljenju, „tužna činjenica je da je Bajdenova administracija uradila odličan posao u rešavanju problema koji je, bar delimično, sama stvorila“.

Foto: Deep State

Kako je dodao Volt, američki zvaničnici „nisu štedeli snage da negiraju da su američka ili zapadna politika na bilo koji način izazvale ovu tragediju“, a „nepristrasan pogled na raspoložive dokaze pokazuje suprotno“.

Prema Voltovom mišljenju, nikada se neće saznati da li su neprijateljstva mogla da se izbegnu „da su SAD i njeni evropski saveznici pokušali ozbiljnije i kreativnije da odgovore na zabrinutost Rusije za bezbednost i prestali da tvrdoglavo insistiraju da Ukrajina jednog dana uđe u NATO“.

Odsustvo uspeha u diplomatiji

Volt je naglasio da je Bajden po preuzimanju dužnosti obećao da će posebnu ulogu dati diplomatiji. Istovremeno, prema mišljenju politikologa, u poslednje dve godine u američkoj spoljnoj politici „bilo je relativno malo dostignuća u sferi diplomatije“.

Analitičar je skrenuo pažnju na činjenicu da se „ne očekuje novi dogovor o iranskom nuklearnom programu“, a „Iran je bliži nego ikad mogućnosti stvaranja nuklearnog oružja, što povećava rizik od rata na Srednjem istoku, koji sada nije potreban ni administraciji SAD, ni celom svetu“.

Prema mišljenju politikologa, Bajdena i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena su „u više navrata ponižavali razni saveznici na Bliskom istoku“.

Foto: Reuters

 

Kako je podsetio Volt, Saudijska Arabija ne doprinosi naporima SAD da izvrše pritisak na Rusiju, a takođe „nastavlja da se približava” Kini. U članku se navodi da se SAD „odustaju od svoje uloge globalnog mirotvorca“.

Kako je naglasio analitičar, Vašington se ne trudi dovoljno da pronađe zajednički jezik s Pekingom, a strateško rivalstvo između SAD i Kine postaje sve aktivnije.
Prema Voltovom mišljenju, koncept „demokratije protiv autokratije“ u međunarodnoj politici, koji je proklamovala Bajdenova administracija, „stvara više problema za američku diplomatiju nego što ih rešava“.

- Ovo ne pomaže SAD da efikasnije rade s autoritarnim državama, kojih u svetu ima više od demokratija, njihova pomoć može biti dragocena kako se konkurencija velikih sila zaoštrava. To SAD čini osetljivim na optužbe za licemerje i, očigledno ne motiviše demokratske saveznike Vašingtona - piše Volt.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 11 meseci

Nece im dati bec ce ruski fasisti da uzmu, ako sto je nama KiM uzet. Vi koji podrzavate Ruse, podrzavate i NATO bombardovanje Srbije i nezavisnost KiM.

pax_orion

pre 11 meseci

malo malo pišete o tome da će zapad predati rusima donbas a rusi svaki dan sve više i više gube i ginu :D vaši mokri snovi nisu teme portala :D

Marcco

pre 11 meseci

Stiven Volt se malo pravi blesav, kao da ne zna da su ratna dejstva upravo bila cilj Amerike i NATO... a samim tim i većini EU.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija