• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

15.04.2023

16:45

(VIDEO) POBUNJENICI U SUDANU POVEZANI SA VAGNEROM?! Žestoki okršaji u Kartumu, RSF zauzeo PREDSEDNIČKU PALATU i aerodrom!

Tanjug/AP/Reuters

Vesti

(VIDEO) POBUNJENICI U SUDANU POVEZANI SA VAGNEROM?! Žestoki okršaji u Kartumu, RSF zauzeo PREDSEDNIČKU PALATU i aerodrom!

Podeli vest

Najveća paravojna grupacija u Sudanu objavila je da je preuzela kontrolu nad predsedničkom palatom, rezidencijom komandanta vojske i međunarodnom aerodromom u glavnom gradu Kartumu nakon serije žestokih oružanih okršaja sa regularnom sudanskom vojskom.

Paravojska "Snage za brzu podršku" (RSF) tvrdi i da su zauzeli aerodrome u severnom gradu Merove i El-Obeidu na zapadu zemlje, prenosi Rojters. Sudansko vazduhoplovstvo sprovodi operacije protiv RSF-a, što potvrđuju snimci vojnih aviona na nebu iznad Kartuma.

Svedoci za CNN i Rojters navode kako se širom glavnog grada Sudana i u okolnim mestima može čuti pucnjava. Novinar Rojtersa potvrdio je da su u Kartumu raspoređeni topovi i oklopna vozila.

Američki ambasdor u Sudanu Džon Godfri poručio je kako je eskalacija tenzija "ekstremno opasna" i pozvao je na hitno smirivanje situacije. Lekari su za zapadne agencije potvrdili da pristižu ranjeni, među kojima su i civili.

 

 

Vojska tvrdi da su pripadnici RSF-a napali njihove trupe na nekoliko pozicija. RSF, paravojna organizacija koja ima oko 100 hiljada pripadnika, tvrdi da je vojska prvo napala njih.

Grupa koji predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat pod nadimkom Hemeti, rekao je da je regularna vojska okružila jednu od njihovih baza i otvorila vatru. HemetijevRSF inače je osnovan od ostataka raznih milicija koje su bile optužene za ratne zločine u Darfuru, navodi Rojters.

Hemetije već dugo optuživan za otvorenu saradnju sa ruskom paravojnom grupom Vagner, koja je raširila pipke u velikom delu Afrike. Vagnerovi plaćenici obučavali su članove RSF-a i dve paravojske zajednički upravljaju kompanijom koja nadgleda rudnike zlata u zemlji i preko koje je Vagner navodno švercovao stotine tona zlata iz Sudana, piše Jutarnji list.

 

 

Ovaj novi talas nasilja usledio je nakon više dana napetosti između regularne vojske i RSF-a, što bi moglo da potkopa dugotrajne napore da se Sudan vrati pod civilnu vlast nakon godina ispunjenih vojnim pučevima.

Hemeti, koji je bio jedan od najbrutalnijih ratnih vođa u Darfuru, gurnuo je sebe u prvi plan u predviđenoj tranziciji prema demokratskom sistemu, navodi Rojters, a to je unelo nemir među konkurentske "pse rata" i podstaklo je mobilizaciju trupa u Kartumu.

Raskol između različitih grupacija rasplamsao se u četvrtak, kada je vojska poručila da su najnoviji potezi RSF-a ilegalni.

 

 

Danas jedošlo do velikih oružanih sukoba. RSF, milicija koja je zajedno sa vojskom 2019. godine izvela puč kojim je svrgnut Omar al-Bashir, počela je da raspoređuje svoje jedinice u Kartumu i drugim gradovima u sklopu dogovora o njihovoj integraciji u regularnu vojsku, što je trebala biti uvertira u nove demokratske izbore.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17