• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SOS/A. Pavić

07.05.2023

17:30

ZA PUTINA JE OVO NOĆNA MORA! AKO ERDOGAN IZGUBI TURSKA MENJA POLITIKU ZA 180 STEPENI?! Ameri čine sve da sruše aktuelnog lidera Ankare!

AP/Tanjug

Vesti

ZA PUTINA JE OVO NOĆNA MORA! AKO ERDOGAN IZGUBI TURSKA MENJA POLITIKU ZA 180 STEPENI?! Ameri čine sve da sruše aktuelnog lidera Ankare!

Podeli vest

Predstojeći predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj od 14. maja su, bez preterivanja, od globalne, istorijske važnosti. Ovo bi bile potencijalne posledice Erdoganovog poraza:

- Jasnije tursko svrstavanje uz Ukrajinu, što bi Kijevu omogućilo bolje snabdevanje naoružanjem. To bi, u isto vreme, dodatno ohrabrilo američke neokonzervativce da istraju u svom posredničkom ratu protiv Rusije, što bi dodatno približilo svet opštem sukobu sa nesagledivim posledicama.

- Povratak Turske u NATO u punom kapacitetu, što bi konsolidovalo južno krilo ove krizom zahvaćene agresivne alijanse i poboljšalo njenu moć projektovanja sile ne samo ka Rusiji, već i ka Bliskom istoku i centralnoj Aziji, sve do same Kine. Švedska bi odmah mogla da računa na ukidanje turske blokade na njeno članstvo u alijansi. To bi takođe negativno uticalo na dalju tursku kupovinu ruskog oružja. S druge strane, kako najavljuje turska opozicija, Turska bi ponovo nastojala da postane deo programa kupovine američkih F-35 borbenih aviona.

- Mogućnost promene turskih odnosa sa Sirijom, zarad američkih interesa, u pravcu povećanja pritiska na ruske snage u Siriji, uključujući i važne pomorske baze. U isto vreme, mogla bi da se obnovi turska podrška tamošnjim radikalnim islamistima.

- Povećanje tursko-iranskih napetosti, što bi moglo da gurne Iran u još ozbiljniji vojni angažman u Siriji, što bi, opet, izazvalo reakciju Izraela, večito paranoidnog oko konsolidacije severnog roga tzv. šiitskog polumeseca. Naravno, Amerikanci bi gledali da učvrste svoju nelegalnu okupaciju dela sirijske teritorije i nelegalno crpenje nafte iz sirijskih izvora.

- Promena statusa Bosfora, uključujući i mogućnost da, mimo Konvencije iz Montrea, Turska dodatno ograniči prolaz ruskih ratnih brodova koji se, formalno, vraćaju u svoje crnomorske baze, ali i onih koji, po bilo kojoj osnovi, izlaze u Mediteran. Uz to bi se pojavila i mogućnost da, u slučaju eskalacije sukoba, Turska, mimo Konvencije, dozvoli prolaz NATO brodova, što bi uveliko pogoršalo položaj Rusa u Crnom moru. U sadašnjem svetu u kojem politički Zapad bezobzirno gazi sporazume, Povelju UN i prateće međunarodno pravo, dok u isto vreme pretenduje da svima kroji pravila u skladu sa svojim pragmatičnim potrebama i interesima, nije nemoguće zamisliti blokadu Bosfora za ruske brodove svih vrsta. To bi primoralo Ruse da vojno reaguju, hteli oni to ili ne.

- Povećana opasnost od diverzije na gasovodu Turski tok usled pojačanog američkog uticaja u zemlji. To bi se odrazilo ne samo na ruske prihode od gasa, već i na snabdevanje gasom jugoistočne i centralne Evrope, uključujući i Srbiju. Drugim rečima, to bi imalo krupne geopolitičke posledice i po Rusiju i po balkanski region.

- SAD bi ostvarile krupnu političko-diplomatsku pobedu, ne samo kad je reč u Turskoj. Uklanjanje Erdogana bi otvorilo pukotine unutar svetskog islama, koji je, sa izuzetkom balkanskih crnih ovaca, zadržao neutralnost, pa čak i pokazao značajne simpatije prema Rusiji i dodatno proširuje odnose sa Kinom otkako je počeo rat u Ukrajini.

Foto: AP/Photo

Za SAD bi pad Erdogana bio idealan poklon, ali...

- Turska bi mogla da se ponovo ozbiljnije angažuje na Kavkazu, protiv Jermenije a na strani Azerbejdžana, kao i u bivšim centralnoazijskim republikama SSSR - i zarad svojih interesa i kao izvršitelj američkih interesa, čiji je cilj aktiviranje novih žarišta ili bar destabilizacije na obodima Rusije.

- Turska bi mogla da obnovi svoju agresivnu antisrpsku politiku na Balkanu, što bi dodatno ohrabrilo političko Sarajevo, a povećalo pritisak na samu Srbiju preko Raške oblasti i Kosova i Metohije, kao i na Republiku Srpsku.

- U slučaju neizvesnih ili osporenih izbornih rezultata - što je možda i najverovatniji scenario - Turska bi mogla da bude duboko destabilizovana. To bi moglo da uvuče i SAD i Rusiju u još ozbiljniji angažman u samoj Turskoj, radi zaštite sopstvenih vitalnih interesa, pa čak i u neposredan sukob.

Mnogo se stvari i događaja u današnjem svetu olako proglašava "istorijskim", ali predstojeći turski izbori će svakako imati ogroman uticaj na dalji pravac razvoja današnje globalne krize.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija