• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

06.08.2023

23:05

Kijev mora da puzi i moli za milost - tada će Moskva pričati o Ukrajini! Medvedev nikad brutalniji

Reuters/Pixabay

Vesti

Kijev mora da puzi i moli za milost - tada će Moskva pričati o Ukrajini! Medvedev nikad brutalniji

Podeli vest

"Pregovori sa Ukrajinom još nisu potrebni, neprijatelj mora da puzi na kolenima, moleći za milost", objavio je zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na Telegramu povodom pregovora o Ukrajini koji se održavaju u Džedi.

- Teško je osuditi želju da se rat okonča. Nemoguće je polemisati s argumentima koji se pozivaju na Povelju UN, s obzirom da ona, pored odredbi o suverenitetu države, govori i o pravu nacija na samoopredeljenje - dodao je on.

Tri ključna uslova

Istakao je i da svaki mirovni predlog ima šanse za uspeh ako se ispune tri ključna uslova. Pre svega da na njima učestvuju obe sukobljene strane, što ovde nije slučaj, zatim da se uzme u obzir istorijski kontekst - Ukrajina nije postojala do 1991. godine, ona je deo Ruske imperije, i konačno da se uzme u obzir trenutna relanost - da je Ukrajina u fazi poluraspada, a deo njenih teritorija se vratio Rusiji.

- Posrednik koji je spreman da prizna ove očigledne stvari ima šanse za uspeh. Svi ostali nemaju - istakao je Medvedev.

Nakon završetka razgovora o rusko-ukrajinskom sukobu u saudijskom gradu Džedi konstatovano je da su učesnici mahom bili saglasni u tome da "poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine mora biti u srcu svakog mirovnog sporazuma", piše "Volstrit džornal" pozivajući se na reči visokog evropskog zvaničnika.

Takođe, postignut je dogovor o daljem radu na ovom pitanju, a čini se da je većina zemalja učesnika, uključujući Kinu, spremna da se ponovo sastane u narednim nedeljama, ali opet bez učešća Rusije.

List navodi i da Kijev nije insistirao na usvajanju "mirovnog plana" ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, koji se zasniva na zahtevu za potpuno povlačenje ruskih trupa, dok je "Korijere dela sera" izvestila da se o istom ipak razgovaralo, te da je odlučeno da se formiraju radne grupe za razmatranje tog plana.

- Konsenzus je da ovo nije (samo) evropski rat jer ima uticaja na hranu, energiju i ekonomsku stabilnost na globalnom nivou, te da svi treba da rade na rešavanju krize - rekao je diplomata jedne nezapadne zemlje.

Za razliku od junskog sastanaka u Kopenhagenu u Saudijskoj Arabiji je prisustvovalo znatno više država.

- U Džedi je bilo više od 40 država, što je skoro tri puta više nego na konsultacijama u Kopenhagenu. To ukazuje na izuzetno interesovanje sveta za uspostavljanje održivog i trajnog mira - navedeno je na sajtu Zelenskog.

Kako je saopšteno, učestvovali su, između ostalih, Brazil, Velika Britanija, Argentina, Nemačka, Norveška, Južna Afrika, SAD, Turska, Japan, Francuska, Kina.

Kina brani ruske crvene linije

Ipak, piše "Volstrit džornal", presudno je što je najvažniji spoljnopolitički partner Rusije Kina, koja je bila pozvana u dansku prestonicu, ali je ostala po strani, sada rešila da se pridruži sastanku u gradu na obali Crvenog mora.

Zapadne diplomate su rekle da je Peking imao konstruktivnu ulogu u razgovorima, kao i to da je insistirao da se uzmu u obzir crvene linije Rusije o Ukrajini.

Navedeno je i da je Kina ponovo predstavila svoj mirovni plan od 12 tačaka za prekid vatre i pregovore za okončanje rata, koji je prvi put objavila u februaru. Evropske diplomate su na to odgovorile konstatacijom da bi bezuslovni prekid vatre mogao da zamrzne sukob i omogući Rusiji da konsoliduje svoju kontrolu nad ukrajinskom teritorijom.

Visoki američki zvaničnik rekao je za list da su se na marginama susreta u Džedi sastali savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i državni podsekretar za politička pitanja Viktorija Nuland sa specijalnim predstavnikom Kine za evroazijska pitanja šefom kineske delegacije Li Huijem.

Brazilska delegacija poručila je da se u pregovore mora uključiti i Rusija, to jest da "svaki pravi pregovori moraju uključiti sve strane".

- Ako zaista želimo mir, moramo na jedan ili drugi način da uključimo Moskvu u ovaj proces - rekao je Selso Amorim, savetnik brazilskog predsednika Lule da Silve, za AFP.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov smatra da učešće predstavnika zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) na konsultacijama u Džedi može biti korisno - da se zapadni pokrovitelji Kijeva urazume.

Prema rečima Rjabkova, Rusija će u Džedi razgovarati o rezultatima konsultacija o Ukrajini sa partnerima iz BRIKS-a koji su učestvovali na sastanku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12