• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

07.08.2023

23:34

Kadirov najavio promenu taktike ruske vojske, Kijevu stižu Abramsi iz SAD, Britanija o povlačenju VSU! Javio se Zalužni (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

Kadirov najavio promenu taktike ruske vojske, Kijevu stižu Abramsi iz SAD, Britanija o povlačenju VSU! Javio se Zalužni (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 530. dan.

Kadirov najavio promenu taktike ratovanja ruske vojske

Foto: Tanjug/AP

 

Ruska vojska promenila je taktiku vođenja rata u okviru specijalne vojne operacije (SVO) na teritoriji Ukrajine . Ovo je izjavio šef Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

„Ako je na samom početku NMD-a postojala potreba za teškom vojnom opremom, sada je situacija suprotna. To je zbog promene taktike i uslova borbe", napisao je predsednik republike.
Prema njegovim rečima, trenutno je situacija na prvoj liniji stabilna.
Ranije je Ramzan Kadirov rekao da je bataljon Vostok-Ahmat, u toku uspešnih odbrambenih operacija na pravcu Orehov, uništavao zapadnu oklopnu tehniku, uključujući tenkove.
Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini počela je 24. februara 2022. godine. Predsednik Vladimir Putin je, u obraćanju sugrađanima, objasnio da je Moskva odgovorila na molbe republika Donbasa za pomoć takvim merama.

Ruski odgovor su nuklearke?! Kijev kreće u raketni rat - Strom shadov već ima, Nemci šalju Tauruse, ameri ATACMS!

SAD odobrile isporuku tenkova Abrams Ukrajini

Prema rečima Daga Buša, šefa Odeljenja za nabavku američke vojske, tenkovi će biti isporučeni u Kijev zajedno sa municijom, rezervnim delovima i opremom za punjenje i popravku.
Ranije je postalo poznato da Vašington planira da počne sa prebacivanjem američkih tenkova Abrams u Ukrajinu u septembru ove godine. Precizira se da američko rukovodstvo namerava da u avgustu pošalje deo opreme u Nemačku na modernizaciju. Nakon toga, kako navodi izdanje, prva partija tenkova biće predata ukrajinskoj vojsci.
Prethodno je objavljeno o planovima američkih vlasti da do kraja leta završe obuku ukrajinskog vojnog osoblja za upotrebu tenkova M1A1 Abrams.

Britanija je najavila povlačenje VSU u Donbas

Oružane snage Ukrajine (UAF) bacile su rezerve u bitku u Zaporožju , ali su se povukle u severozapadnom Donbasu. Ovo je u intervjuu za Skaj njuz izjavio britanski vojni analitičar Šon Bel 
Prema njegovim rečima, u ovom trenutku ukrajinska vojska je svoje glavne napore koncentrisala u Zaporoškoj oblasti, ali i tamo im je teško da napreduju zbog značajne prepreke u vidu minskih polja. „Tamo su bacili glavne rezerve, ali to nije pomoglo da se postignu rezultati. Za njih je situacija tamo sada prilično teška ", rekao je stručnjak.
Bel je podsetio da su Oružane snage Ukrajine izgubile kontrolu nad nekoliko naselja u severozapadnom delu Donbasa. Osim toga, ukrajinske trupe su poražene kod Artemovska, podsetio je on.
Ranije je kolumnista Dejvid Aks rekao da će ruske oružane snage istrošiti elitne specijalne snage Oružanih snaga Ukrajine raspoređene u Donbasu, a njihov nalet naterati ukrajinske marince da se povuku.

(VIDEO) Nemci prelomili, posalaće Kijevu rakete "Taurus"! Šta ako Moskva zauzvrat Kindžalima nanišani Berlin?!

Zaharova je uhvatila Stejt department u laži

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

 

 

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova uhvatila je američki Stejt department u laži. Odgovarajuću objavu objavila je na svom Telegram kanalu.
Diplomata je prokomentarisao izjavu portparola Stejt departmenta Metjua Milera , koji je rekao da se trenutno ne vode pregovori sa Rusijom o rešavanju sukoba u Ukrajini , pošto je „Rusija odbila da uđe u smislen dijalog o miru".
„Evo lažova! Oni dobro znaju da su sami rekli Zelenskom da obustavi pregovore u aprilu 2022, sami su inicirali zabranu mirovnih pregovora sa Rusijom u septembru 2022 od kijevskog režima, sami su godinama više puta javno izjavljivali da nema vremena za pregovore, ali oni i dalje krive Rusiju", napisala je Zaharova.
Ona, istovremeno, nije isključila da „zvanični predstavnik Stejt departmenta ne prati govore šefa njegovog resora". „Ako Metju Miler pročita intervju sa svojim šefom Blinkenom iz aprila 2023, shvatiće da je dao ili uteg ili drozd", rezimirala je Zaharova.
Ranije je šef pres službe Stejt departmenta Metju Miler rekao da Sjedinjene Države smatraju produktivnim pregovore o rešavanju sukoba u Ukrajini u Džedi 5-6. avgusta bez Rusije.

Podoljak otkrio čega se Kijev plaši! Prisiliće nas na prekid vatre, a to znači pobedu Putina i Rusije!

Putin naredio: Još

Predsednik Rusije Vladimir Putin je, na sastanku sa generalnim direktorom kompanije "Rosteh", naložio da se poveća proizvodnja dronova "kub" i "lanset".
"Neophodno je procentualno povec´ati proizvodnju najnovijih vrsta naoružanja", poručio je Putin, prenosi RIA.
On je dodao da su "kub" i "lanset" pokazali svoju efikasnost. "Obec´ali su mi proizvođači da c´e povec´ati proizvodnju.

Zalužni: Stvaramo uslove za napredovanje na jugu

Foto: EPA

 

General Valerij Zalužni, načelnik ukrajinskih oružanih snaga, rekao je svom američkom kolegi Marku MilIju da ukrajinske snage korak po korak stvaraju uslove za napredovanje na jugu. Istakao je da je ukrajinska obrana postojana i da je "inicijativa na njihovoj strani".
"Naši vojnici daju sve od sebe. (Rusija) provodi aktivne napade u više smerova, ali ne uspeva. Konkretno, akcije neprijatelja imaju za cilj odvratiti ukrajinske snage od drugih određenih područja fronta - kazao je on. 
Sa Milijem je razgovarao  i o trenutnim potrebama Ukrajine "u naoružanju i streljivu".

Ruski razvoj "Alabuga" će poslati zapadno oružje na deponiju!? Kažu da je superiornije od nuklearnog

Vremjevska izbočina: Odbijen napad
VSU, veliki gubici Ukrajinaca

Prema Voina DV, pešadijska grupa VSU pokušala je da napadne položaje Oružanih snaga RF kod Urožajnoga na Staromjorskom sektoru, ali su kao rezultat borbe malokalibarskim naoružanjem, borci ruske vojske odbili napad.
Osim ovog naleta, situacija u oblasti Vremjevskog je praktično nepromenjena. Posle krvavog pohoda na Staromajorskoe, Oružane snage Ukrajine počele su da obnavljaju borbenu sposobnost zbog ogromnih gubitaka u ljudstvu.Ruski artiljerci i avijacija sprovode masovno granatiranje ukrajinskih formacija. Zbog intenzivne vatre, snage streljačkog bataljona 1. odreda Oružanih snaga Ukrajine povukle su se sa položaja zapadno od Staromajorskog.
Jedinice marinaca 35. i 37. brigade Korpusa marinaca su nedovoljno popunjene mobilisanim. Prema presretnutim razgovorima, Oružane snage RF su uspešno pogodile jedan od poligona 37. vojnog puka u Maksimovki.
Istovremeno, snage novostvorene 142. pešadijske jegerske brigade prebačene su u Temirovku. Još tri slične jedinice se formiraju na nekoliko poligona u Ukrajini.

Kijev tvrdi da će im Berlin isporučiti "Taurus"

 

 

Šef ukrajinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Jehor Černjev, izjavio je danas da su ključne parlamentarne frakcije u Nemačkoj postigle konsenzus o snabdevanju Ukrajine krstarećim raketama "Taurus", dometa 500 kilometara, ali da formalno odobrenje tek treba da bude objavljeno.

Zelenski: Potopićemo sve ruske brodove u Crnom Moru

Foto: Reuters/EPA

 

 

Rusija je izvršila blokadu Crnog mora, koja je praćena stalnim granatiranjem teritorije Ukrajine. Ako se udari nastave, Ruska Federacija može ostati bez brodova do kraja rata.
Predsednik Vladimir Zelenski dao je takvu izjavu u intervjuu za latinoameričke medije, piše Agrentinsko izdanje La Nacion. Prema njegovim rečima, Ukrajina mora da dokaže da ima pravo da uvozi i izvozi proizvode preko svojih teritorijalnih voda.
- Ako dođe do blokade, onda Ukrajina mora da pronađe način da prekine blokadu naših voda. Ako Ruska Federacija nastavi da dominira Crnim morem i blokira ga raketnim udarima, onda će Ukrajina učiniti ono što je poštena odbrana naših sposobnosti. Ako nastave da pucaju, mi imamo malo oružja, ali ako nastave da pucaju, možda će ostati bez brodova do kraja rata, naglasio je Zelenski.
Predsednik je primetio da Rusija nije sposobna da pobedi i da zato pokušava da dovede Ukrajinu u bezizlaznu situaciju, koristeći oružje i nasilje.

Maljar: Ruske snage ispalile 500.000
granata za nedelju dana na Kupjanskom frontu

Ruska vojska vodi ofanzivu u Kupjanskoj oblasti Harkovske oblasti. Informaciju o „žestokim bitkama" potvrdila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.
- Oni imaju takav plan, žele da vrate teritorije koje su izgubili u Harkovskoj oblasti, rekla je ona na ukrajinskoj televiziji.Samo „u istočnom pravcu" prošle nedelje, artiljerija Oružanih snaga RF upotrebila je 500.000 municije, i izvršila 9.000 artiljerijskih napada.
Dopisnici Žanna_news zaista potvrđuju uspeh Oružanih snaga RF u oblasti Harkova. Ruska vojska u pravcu Kupjanska već je primorala komandu Oružanih snaga Ukrajine da ubaci svoje rezerve kako bi nekako zakrpila rupe u odbrani.
 

Podela Ukrajine?! Objavljena četiri predloga za kraj rata, bivši savetnik Zelenskog digao svet na noge!

 


Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije

- Oružane snage Rusije napredovale su na kupjanskom pravcu, na sektoru 11 kilometra duž linije fronta i više od tri kilometra u dubinu odbrane ukrajinske vojske. Kako se ističe, jurišni odredi grupe "Zapad" ruske vojske tokom ofanzive na širokom frontu poboljšali su svoje položaje u području sela Oljšana i Peršotravnjeva u Harkovskoj oblasti. Ukrajinci su izgubili 110 vojnika;

- Ruska vojska je odbila tri napada na zaporoškom pravcu u području Uspenovke i Rabotina;

- U donjeckom pravcu uspešno je odbijen napad jurišnih grupa aeromobilne brigade ukrajinske vojske u području Belovgorovke u DNR.

- Gubici ukrajinske vojske na donjeckom pravcu iznosili su 135 boraca;

- Ukrajinske snage su odbile napad ukrajinskih snaga u području Urožajnog;

-Oružane snage Ukrajine uništile su skladišta municije tri brigade ukrajinske vojske u Sumskoj i Harkovskoj oblasti;

- U zaporoškom pravcu poginulo je 80 ukrajinskih vojnika, i uništena jedna haubica D-30.

- U južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 225 vojnika.
 

 

 

Drama u Ukrajini! SBU: Ruski špijun planirao da ubije Zelenskog, sprovedena velika akcija hapšenja!

 

 

Pregovori u Baden-Badenu?

Gradonačelnik Baden-Badena Ditmar Špet poslaće nemačkoj vladi zvaničan predlog da ovo svetski poznato nemačko odmaralište postane mesto za mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

On je u intervjuu za nemački list Badische Neueste Nachrichten izjavio da je "Baden-Baden najbolji primer kako ruski i ukrajinski narodi mogu da žive zajedno u miru".

On planira da „krajem avgusta – početkom septembra” pošalje pismo ovim povodom nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i ministarki spoljnih poslova Analeni Burbok.

Nestranački političar je naglasio da je grad kroz istoriju imao reputaciju „mesta susreta celog sveta“ i „mesta mirnih sastanaka“ u kojima su učestvovale mnoge poznate ličnosti. Špet smatra i da Baden-Baden ima "potrebnu materijalno-tehničku bazu" za pregovore.
 

 

(VIDEO) Rusi gledaju i ne veruju šta vide! Hteli da unište ukrajinski tenk, a onda se dogodilo nešto bizarno!

Foto: Printscreen

 

 

Udarna vest! Konačno isplivali monstruozni gubici Kijeva?! Američki obaveštajac jezivim tvrdnjama šokirao svet, brojke su stravične!

 

 

Putin dolazi u Tursku


Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Turskoj očekuje se poslednje nedelje avgusta, tvrdi provladin list Hurijet, pozivajući se na svoje izvore.

Kako se navodi, na dnevnom redu razgovora ruskog lidera i njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana biće obnavljanje sporazuma o žitu, bilateralni odnosi, odnosi Turske, Azerbejdžana i Jermenije, kao i normalizacija odnosa između Turske i Jermenije. Sirije.

Predsednici Rusije i Turske obavili su telefonski razgovor 2. avgusta tokom kojeg su se dogovorili da pripreme mogući sastanak
 

 

 

Horor! Zaharova optužila lidere OVK za trgovinu organima u Ukrajini, otkriveni jezivi detalji!

 

 

Oboren dron u Kaluškoj oblasti


Sistem protivvazdušne odbrane u ponedeljak uveče oborio je bespilotnu letelicu u Ferzikovskom okrugu Kaluške oblasti.

Žrtava i štete nije bilo, rekao je gubernator regiona Vladislav Šapša.
 

 

Kijev gura vojsku u apsolutnu propast! Rusi psihički pucaju zbog ubijanja nezamislivo velikog broja Ukrajinaca!

 

 

Pušilin: Poboljšali smo pozicije u pravcu Avdejevke


Ruske snage su poboljšali svoje pozicije u pravcu Avdejevke, izjavio je u televiziji "Rusija 24" Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR.

- Prilično je teško napredovati, ali naše jedinice napreduju - rekao je on.

Prema rečima vršioca dužnosti lidera regiona, Oružane snage Ukrajine trpe „prilično ozbiljne gubitke“ u ljudstvu i vojnoj tehnici.

Kako je prošle nedelje izvestio Pušilinov savetnik Jan Gagin, ruska vojska koristi taktiku u pravcu Avdejevke koja je ranije korišćena prilikom oslobađanja Artjomovska i Soledara: oružane snage napadaju Oružane snage Ukrajine sa tri strane – „u čelo i sa bokova“.

Istovremeno je primetio da je ukrajinska vojska Avdijevku pretvorila u „ozbiljno utvrđeno područje“ sa kilometrima utvrđenja. Ali snage ukrajinske vojske na ovom pravcu su iscrpljene, a intenzitet neprijateljskih napada je značajno smanjen tokom meseca, rekao je Gagin.
 

 

Svetski skandal! Rusi izneli jezive tvrdnje o NATO operacijama u Ukrajini pre rata, javnost Zapada ovo nije smela da čuje!

 

 

Grupa "Zapad" razorila ukrajinsku četu


Ruska grupa „Zapad“ uništila je četu pešadije u području Olšana, rekao je za Sputnjik pukovnik Sergej Zibinski, šef pres centra grupe.

- U toku ofanzivnih dejstava na kupjanskom pravcu, jurišne grupe 6. armije, potpomognute tenkovskom vatrom, artiljerijom i udarima avijacije, napredovale su u dubinu odbrane neprijatelja u području naselja Olšani, zauzele su sedam uporišta, devet osmatračnica i uništile pešadijsku četu iz sastava 14. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine - rekao je oficir.
 

 

Kada Zelenski čuje ovo, neće mu biti dobro! Bajdenov novi potez preti da izazove haos u Kijevu!

 

Analiza situacije na frontu od strane američkog Instituta za proučavanje rata: Ukrajina ne odustaje od kontraofanzivnih pokušaja

 

 

▪️ Ukrajinske snage nastavile su kontraofanzivne operacije na najmanje 2 sektora fronta.

▪️ Ruske trupe su izvele ofanzivne operacije duž linije Kupjansk-Svatovo-Kremena, kod Bahmuta, duž linije Avdijevka-Donjeck, u zoni granice Zaporožje-DNR i u zapadnom delu Zaporoške oblasti.

▪️ Ukrajinske snage napale su dva drumska mosta koja povezuju Krim i Hersonsku oblast.

▪️ Ruske trupe izvele su jedan od najvećih raketnih i bespilotnih napada na Ukrajinu poslednjih meseci.

 

 

 

Sve oči uprte u Erdogana! Turski lider spremio predlog za Putina o Ukrajini, Moskva pred velikom odlukom!

 

Ruska grupa "Jug" razara baze ukrajinskih snaga

 

Ruska avijacija grupe „Jug“ pogodila je navođenom municijom bazu 5. posebne jurišne brigade i položaje 24. posebne mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici, izvestio je portparol centra Vadim Astafjev.

Pored toga, posada helikoptera vojne avijacije uništila je borbeno vozilo u području Kleščejevke.
Prema rečima Astafjeva, militanti grupe uništili su dve samohodne artiljerijske jedinice 155. kalibra „Krab“ poljske proizvodnje u Svjato-Pokrovskom i Kirovu uz pomoć dronova „lancet“.

Lanceti su takođe onesposobili haubicu "Akacija", kalibra 122 mm i borbeno vozilo neprijateljske u području naselja Kuzminovka i Andrejevka.
 

 

Strava i užas! Koga to Kijev šalje na prve linije?! Ispovest zarobljenog Ukrajinca ledi krv u žilama!

 

Rusi objavili snimak sela Rabotino, glavne tačke sukoba ruskih i ukrajinskih snaga u Zaporožju

 

 

 

 

Šok vesti iz Rusije! Amerika zbog Kine Putinu nudi nešto mnogo vrednije od Ukrajine!

 

 

Bivši američki obaveštajac: NATO šalje Ukrajince u sigurnu smrt

Lideri NATO-a naterali su ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da još jednom pošalje mehanizovane bataljone Oružanih snaga Ukrajine na klanje, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter na Jutjub kanalu "Ridakted".

-Ukrajinci su morali da se vrate masovnim oklopnim napadima. Upravo to vidimo. Oni šalju oklopne bataljone u zonu razaranja, gde ih Rusi uništavaju, tvrdi ekspert.

Prema njegovim rečima, NATO je nezadovoljan tokom ukrajinske kontraofanzive, pošto Oružane snage Ukrajine ne postižu uspehe ni uz pomoć zapadnog oružja. To je navelo lidere Alijanse da nalože Zelenskom da se vrati NATO taktici napada teškim oklopom, u protivnom bi mogao da izgubi zapadnu vojnu podršku.

Foto: Printskrin Youtube

 

-Ovo je masakr na bojnom polju. Ukrajinci neće pobediti, istakao je Riter.

Takođe, ruska vojska će, kako je rekao na Jutjub kanalu "Ju Es tur of djuti", preuzeti od Oružanih snaga Ukrajine sve teritorije koje joj pripada po ustavu misleći na oblasti koje su joj se pripojile nakon raspisivanja referenduma.

-Rusija nikada neće napustiti regione koji joj pripadaju po Ustavu, izjavio je Riter i dodao da Rusi neće odustati dok ne uzmu svoje teritorije.

Najavio je i rusko preuzimanje Herosona i Zaporožja, kao i to da će kijevske vlasti izgubiti kontrolu nad gradovima kao što su Harkov i Odesa.

Bivši savetnik šefa Pentagona: SAD traže kako da se izvuku iz rata

Bivši savetnik šefa Pentagona Daglas Makgregor smatra pak da su Sjedinjene Države svesne totalnog poraza u Ukrajini, te da su spremne "da idu kući".

-Postoji želja da se skrene pažnja s neizbežnog neuspeha, o čemu će se pročuti u javnom prostoru i što će potom prodreti i u američku svest. Oni (američki zvaničnici) traže način da se distanciraju govoreći da su učinili sve što su mogli, da su sve dali Ukrajincima, ali da oni ništa nisu uradili, te da je to sad njihov problem, rekao je stručnjak u intervjuu objavljenom na Jutjub kanalu "Daglas Makgregor strejt kols".

Foto: Reuters/Printscreen Youtube

 

Makgregor je dodao da ovo ukazuje na promenu u američkom pristupu ukrajinskoj krizi, uprkos tome što Bela kuća nerado priznaje činjenicu da je Ukrajina postala katastrofa za SAD. Vašington je, smatra analitičar, napravio grešku jer je potcenio Rusiju i time žrtvovao ceo ukrajinski narod, dok sada pokušava da nađe način da se izvuče iz ove situacije.

-Jedan način je da sakrije katastrofu, za sve okrivi Ukrajince i povuče se iz priče, zaključio je bivši savetnik šefa Pentagona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)
Politika

Vesić otvorio hangar avio kompanije "Prince Aviation" (FOTO)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić otvorio je večeras hangar avio kompanije "Prince Aviation" uz poruku da je to važno za razvoj srpskog vazduhoplovstva i avio industrije, a događaju je između ostalih prisustvovao ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

27.09.2024

22:40

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija