• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

05.09.2023

23:30

Pljušte smene zvaničnika u Ukrajini! SAD zapretile Severnoj Koreji! Pokušan atentat na generala FSB

EPA/Reuters

Vesti

Pljušte smene zvaničnika u Ukrajini! SAD zapretile Severnoj Koreji! Pokušan atentat na generala FSB

Podeli vest

Rat u Ukrajini 559. dan.

Zelenski je smenio još jednog visokog funkcionera

Preokret u strukturama vlasti u Ukrajini se nastavlja. Predsednik Vladimir Zelenski potpisao je danas ukaz o razrešenju Pavla Kirilenka, guvernera Istočne Donjecke oblasti.

Kirilenko je na toj funkciji od jula 2019. godine.

Predstavnik vlade Taras Melnčuk rekao je u Telegramu da su ministri u vladi Ukrajine odobrili smenu Kirilenka.

SAD zapretile Severnoj Koreji

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da će Severna Koreja "platiti cenu" ako isporuči oružje Rusiji za upotrebu u Ukrajini.

Njegovi komentari usledili su nakon izveštaja da bi se Kim Džong-un i Vladimir Putin mogli sastati u Rusiji kasnije ovog meseca kako bi razgovarali o naoružavanju Rusije.

 

Pokušan atentat na generala FSB

 

Šojgu: Zaporožje je novo žarište bitaka

Ukrajinski region Zaporožja je najnovije žarište za bitke, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Zvaničnici u Kijevu su izneli nekoliko tvrdnji o prodorima u jugoistočni region, a SAD su saopštile da su primetile „značajan napredak“ ukrajinskih snaga u blizini te oblasti poslednjih dana.

Ukrajina je u Zaporožje pozvala rezervne brigade koje su obučavali zapadni partneri, tvrdi Šojgu, bez pružanja dokaza.

Kijev gura napred sa svojom žestokom kontraofanzivom, a borbe na jugoistoku su potencijalno jedan od ključeva rata. Ako ruska odbrana tamo ne uspe, ukrajinske trupe bi mogle da krenu ka obali i razdvoje rusku vojsku.

Vojni analitičari kažu da je ukrajinska „laka pešadija“ napredovala do položaja unutar višeslojne odbrambene linije Rusije u Zaporožju.

Porošenko: Severnokorejsko oružje neće pomoći Rusiji

Snabdevanje Rusije oružjem iz Severne Koreje ne bi značajno promenilo tok rata, sugerisao je bivši ukrajinski predsednik.

Govoreći o izveštajima da bi Vladimir Putin mogao da ugosti Kim Džong Una u Rusiji kako bi razgovarali o potencijalnoj isporuci oružja, Petro Porošenko je za Skaj njuz rekao da je to podvuklo Putinovu „potpunu izolaciju“.

On je rekao da su „prijatelji“ Moskve Severna Koreja, Sirija i Iran.

Severnokorejska municija definitivno neće pomoći Rusiji, čak ni da zaustavi ukrajinsku protivofanzivnu operaciju“, rekao je Porošenko.

 

Britanci objavili novu ratnu kartu Ukrajine
 

 

Putin: Etnički Jevrej prikriva veličanje nacizma u Ukrajini

Putin je govorio o Zelenskom na ruskoj državnoj televiziji.

„Zapadni kustosi su na čelo moderne Ukrajine postavili osobu – etničkog Jevrejina, jevrejskih korena, jevrejskog porekla“, rekao je on.

Putin je rekao da oni „prikrivaju antiljudsku suštinu“ koju je nazvao „temeljom moderne ukrajinske države“.

„I to celu situaciju čini krajnje odvratnom, jer etnički Jevrej prikriva veličanje nacizma i zataškava one koji su nekada vodili holokaust u Ukrajini“, rekao je on.

Zelenski je svojevremeno rekao da su neki od braće njegovog dede ubijeni u holokaustu i više puta je negirao optužbe da podržava neonaciste u Ukrajini.

Preživela posada uništenog britanskog tenka Čelendžer- 2

Jutros je objavljeno da je prvi britanski tenk Čelendžer 2 poginuo u Ukrajini. Kako je preneo Skaj njuz, posada je preživela napad.

Veruje se da je ovo prvi britanski tenk uništen u ratu u Ukrajini. Uništena je negde na ratištu u Zaporožju.

Poginuo civil u napadu na selo u Belgorodskoj oblasti

- U granatiranju sela Kozinka u Belgorodskoj oblasti poginuo je jedan civil - rekao je gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov. Još jedna ženska osoba je ranjena.
 

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Na donjeckom pravcu, Oružane snage Rusije odbile su četiri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Kleščejevke i Veselog. Gubici neprijatelja iznosili su 225 poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika. U oblasti ​​Pervomajskog uništen je komandni centar za bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine;

- Dva napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Rabotina odbijena su na zaporoškom pravcu. Likvidirano je oko 170 ukrajinskih vojnika. U oblasti Orehova uništeno je skladište municije brigade Oružanih snaga Ukrajine;

- Tri napada Oružanih snaga Ukrajine odbijena su u krasnolimanskom pravcu. Gubici neprijatelja iznosili su preko 70 ukrajinskih vojnika;

- U kupjanskom pravcu likvidirano je oko 50 ukrajinskih vojnika. U području Urožajnog sprečena su dejstva ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. Gubici neprijatelja iznosili su 175 poginulih i ranjenih ukrajinskih vojnika;

- U hersonskom pravcu likvidirano je oko 40 ukrajinskih vojnika;

- Pogođeni su komandni centri brigada Oružanih snaga Ukrajine u područjima Ugljedara i Razdolovke.

 

I zvanično!

Vrhovna rada razrešila je Alekseja Reznikova sa mesta ministra odbrane Ukrajine. Za ovu odluku glasalo je 327 narodnih poslanika, protiv su bila 4.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je 3. septembra saopštio da će Reznikova zameniti sadašnji šef Fonda za državnu imovinu Rustem Umerov.

Foto: Reuters

Aleksej Reznikov

 

Šojgu o gubicima Ukrajine

Kijev je za tri meseca izgubio oko 66.000 vojnika i 7.600 komada teškog naoružanja, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu. Opširnije čitajte OVDE.

 

(MAPA) Pakleni trougao odluke! Ovde se lomi sudbina kontraofanzive! Da li će Kijev preživeti ''zmajeve zube?''

 

Gotovo je, sve ili ništa! Ukrajinska vojska dobila naređenje od SAD, ovo moraju da urade!

 

Uništen prvi "Čelendžer-2"

Mediji pišu da je prvi britanski tenk Čelendžer-2 uništen kod Rabotina. Vozilo je pripadalo rezervnoj 82. specijalizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine i uništeno je artiljerijskijskom vatrom. Detalje i snimak pogledajte OVDE.

Foto: Printskrin

 

 

 

Oboreni dronovi koji su išli ka Moskvi

Ruski PVO sistemi oborili su rano jutros dronove koje je Ukrajina lansirala u moskovski okrug Istre u području Kaluga. Dronovi su gađali glavni grad, saopštili su rusko ministarstvu odbrane i moskovski gradonačelnik.

Snage PVO uništile su dron i u Tverskoj oblasti u okrugu Zavidovo, koji je leteo u pravcu Moskve, nije bilo žrtava i štete, rekao je gradonačelnik glavnog grada Sergej Sobjanin na svom telegram kanalu.

Krajem avgusta Rusija je objavila da su njene snage protivvazdušne odbrane uništile 42 bespilotne letelice koje je lansirala Ukrajina iznad poluostrva Krim i jednu raketu iznad oblasti Kaluga.

Granatiran Donjeck!

Ukrajinske trupe su ujutru granatirale područje Donjecka, ispalivši šest raketa iz višecevnog raketnog bacača i dvanaest granata, kalibra NATO 155 milimetara, saopštili su u DNR.

 

(VIDEO) Zapad u šoku, Rusi na Ukrajinu lansirali Kinžale sa SU-34! Do sada je to radio MiG 31!

 

"Srećan put!"

Ruski predsednik Vladimir Putin ispratio je juče popodne turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana iz Sočija, na snimku se čuje kako mu želi srećan put.

 

 

Spremaju se!

Ukrajinske trupe se spremaju za novi talas ruske ofanzive na Kupjansko-Limanskom pravcu, izjavila je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar.

Prema njenim rečima, Rusi kompletiraju rezerve za ofanzivu na Kupjansko-Limanskom pravcu od trupa koje su obnavljane iz novoformiranih jedinica i vojnika prebačenih iz Belorusije.

Ona je dodala da Rusi dovode i profesionalne vazdušno-jurišne brigade. Podsetimo, nedavno je Ministarstvo odbrane Ukrajine priznalo da je ruska vojska imala neke uspehe kod Kupjanska u oblasti Harkov. Međutim, ako Oružane snage Ukrajine napreduju u pravcu Bahmuta, Rusi mogu da uđu u kotao kod Kupjanska.

Uskoro opširnije na informer.rs


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Erdogan organizuje sastanak Putina i Zelenskog?! Zvanična Ankara neće više da čeka, želi kraj rata na istoku Evrope
Turska ima svoj interes

Erdogan organizuje sastanak Putina i Zelenskog?! Zvanična Ankara neće više da čeka, želi kraj rata na istoku Evrope

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan namerava da organizuje sastanak ruskog i ukrajinskog lidera Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog. Nakon sastanka sa Putinom u Sočiju, Erdogan je rekao da je spreman da posreduje u pregovorima o kraju rata u Ukrajini, a turski mediji pišu da je šefu Kremlja ponudio direktne razgovore sa Zelenskim.

05.09.2023

06:15

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Najbolji igrač VTB lige kod Mesine!
Partizan

Najbolji igrač VTB lige kod Mesine!

Najkorisniji igrač ovogodišnjeg izdanja VTB lige Nenad Dimitrijević (26) postaće novo pojačanje Armanija i zaigrati za iskusnog italijanskog trenera Etorea Mesinu.

01.06.2024

11:59

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31