• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Gazeta.ru

18.10.2023

21:36

Zelenski traži od NATO da Kijevu iznajmi PVO sisteme za grejnu sezonu! Svašta smo videli u Ukrajini, ali ovo...

AP/Photo

Vesti

Zelenski traži od NATO da Kijevu iznajmi PVO sisteme za grejnu sezonu! Svašta smo videli u Ukrajini, ali ovo...

Podeli vest

Ukrajina traži mogućnosti da ojača svoju protivvazdušnu odbranu uoči grejne sezone, imajući u vidu napade Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na objekte energetske infrastrukture u proteklom jesensko-zimskom periodu. Sopstveni sistemi protivvazdušne odbrane Kijeva su očigledno nedovoljni. S tim u vezi, čak se pojavila i egzotična ideja - iznajmiti sisteme PVO od drugih država.

Savetnik Komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat izjavio je da "Kijev već imamo takvu praksu (iznajmljivanje PVO sistema"). Pritom, međutim, nije precizirao sa kojim se državama konkretno i u kom obimu odvija vojno-tehnička saradnja upravo u ovom kontekstu, analizira za portal Gazeta.ru ruski vojni ekpsert Mihail Hodarenok.

Realizacija nemoguća

Za početak, klaže on, treba napomenuti da kada se govori o "sistemima protivvazdušne odbrane" da nije detaljno precizirano o kojim tipovima protivvazdušnog raketnog i radarskog naoružanja, automatizovanih sistema na različitim nivoima (puk, brigada) se radi. Uopšteno govoreći, barem kao prva aproksimacija, Jurij Ignat je trebalo da proceni obim zaliha potrebnog naoružanja i vojne opreme. A za  Kijev bi ta pomoć trebalo da bude veoma, veoma velika.

Na primer, u Ukrajini trenutno postoji samo dvadeset osam regionalnih centara, od kojih velika većina nema protivvazdušno raketno pokrivanje. A za odbranu manje-više velikog grada potreban je najmanje jedan protivvazdušni raketni puk (3-4 diviziona) i automatizovani sistem upravljanja.

Pored toga, dejstva ovog puka moraju biti obezbeđena informacijama od radiotehničkih trupa podržanih dejstvima jedinica za elektronsko ratovanje. A ako je grad veliki, onda je potrebno mnogo više truda i sredstava. Na primer, za pokrivanje glavnog grada Ukrajine potrebno je najmanje 22-24 baterije za protivvazdušne rakete Patriot PAC-3.

Ali da se vratimo na pitanje iznajmljivanja protivvazdušnih raketnih sistema i sistema, ili da postavimo pitanje malo drugačije - nešto što Jurij Ignat, savetnik Komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, nije rekao. Pretpostavimo da su zapadne zemlje Ukrajini iznajmile nekoliko pukovskih kompleta protivvazdušnog raketnog naoružanja.

Ali pre ili kasnije će se postaviti pitanje vraćanja primljenog oružja (pretpostavimo, nakon završetka "grejne sezone"). Ali za šest meseci resurs PVO/sistema PVO (radni sati) biće uveliko potrošen. Tokom borbenog dežurstva i odbijanja raketnih i vazdušnih udara Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, sistemi PVO i PVO Oružanih snaga Ukrajine radiće, bez mnogo preterivanja, danima. Generalno, do proleća će oružju koje je prebačeno u Ukrajinu biti potreban veliki remont. Drugim rečima, "tržišna vrednost" oružja će biti potpuno izgubljena, a ono će u velikoj meri odgovarati parametrima takozvane 5. kategorije (odnosno, biće samo otpisano).

Ovome treba dodati da će resurs trošiti ne samo radio-elektronska sredstva samog PVO, već i izvori energije raketnih baterija i diviziona - dizel elektrane (gasnoturbinske jedinice), koji kompleksima i sistemima obezbeđuju energiju.

Pored toga, bilo koji protivvazdušni raketni sistem je postavljen na šasiju sa točkovima i guseničarima. A pošto će tokom borbenih dejstava morati često (čak i vrlo često) da se menjaju početni položaji, ova oprema će do proleća biti blizu iscrpljivanja resursa (po povratku može biti pogodna samo kao materijal za presovanje).

Iscrpljeni resursi

Još jedno pitanje o kome Jurij Ignat, savetnik Komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, nije rekao ni reč jeste prebacivanje Ukrajini potrebnog broja protivvazdušnih vođenih raketa. Sistem PVO/PVO se po pravilu prenosi u trupe zajedno sa dva kompleta protivraketnih odbrambenih sistema (ponekad i više). Potrošnja raketa tokom intenzivnih borbenih dejstava je, po pravilu, veoma velika.

Sa dva metka municije se ne može proći u grejnoj sezoni. Još uvek je nejasno kako će se pitanje zakupa odnositi na rakete.

Na kraju, potrebno je pomenuti i moguće gubitke tehnike tokom borbenih dejstava. I mogu biti prilično velike.

Tako da se na proleće može desiti da se Oružanim snagama Ukrajine ili neće imati šta da se vrate, ili će oružje koje su ranije isporučivale zapadne zemlje biti kofa vijaka, iskvarenih mikro kola i krpa.

Foto: Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Ukrajina je iscrpila PVO resurse u raqtu sa Rusijom

Pa, još jedna stvar. Najam još uvek zahteva plaćanje. Inače to više nije iznajmljivanje. Činjenica da Kijev neće platiti isporučeno oružje može se razumeti iz izjava Jurija Ignata, savetnika Komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinska vojska nije načelno pokrenula ovo pitanje. Bliska budućnost će pokazati da li će Zapad slediti sličnu šemu vojno-tehničke saradnje sa Ukrajinom.

Ostaje samo da se razjasni šta su snage i sredstva protivvazdušne odbrane Oružanih snaga Ukrajine u ovom trenutku. Kako je ranije pisala Gazeta.Ru, na početku specijalne vojne operacije, protivvazdušne raketne snage ukrajinskih oružanih snaga, prema otvorenim izvorima, imale su sledeće naoružanje: 24-29 protivvazdušnih raketnih diviziona S- Sistem PVO 300P (11-13 S-300PT, 13-16 S-300PS), jedan ili dva diviziona S-300V, 10 diviziona Buk-M1.

Vojna PVO je imala više od 110 sistema PVO Osa-AKM, do 150 Strela-10, najmanje 600 MANPADS Igla, do 90 sistema PVO Tunguska, do 30 ZSU-23-4 Shilka. U skladištu je bilo najmanje 400 protivavionskih topova S-60 (57 mm) i do 300 protivavionskih topova ZU-23-2 (23 mm).

Oružane snage Ukrajine nisu dobile novu opremu za PVO od 1991. godine. Postojeće naoružanje je samostalno modernizovala i održavala u radnom stanju.

Do sada, prenos protivvazdušnog raketnog i radarskog naoružanja zapadnog tipa (uglavnom srednjeg i dugog dometa) ukrajinskim oružanim snagama uglavnom nije dostigao obim na kome Kijev insistira.

Ni izbliza dovoljno

Zauzvrat, borbena upotreba i delovanje ruskog protivvazdušnog raketnog naoružanja u jedinicama i formacijama PVO Ukrajine svakim danom postaje sve problematičnija i teža.

Prvo, od početka sukoba protivvazdušne raketne snage Oružanih snaga Ukrajine pretrpele su značajne gubitke. Trenutno je teško proceniti borbenu i brojčanu snagu sistema PVO Ukrajine. Nemoguće je sa sigurnošću reći koliko i čega je bilo i na početku sukoba, a koliko je oružja danas ostalo u upotrebi, stvar je pretpostavki i hipoteza. Pored borbenih gubitaka, znatan deo ukrajinskih PVO sistema/sistema PVO je u potpunosti iscrpeo dodeljeni resurs.

Drugo, Oružane snage Ukrajine takođe imaju značajnih poteškoća u popravci neispravnog naoružanja. Neophodnih rezervnih delova, alata i zaliha postepeno ponestaje.

Treće, i to je najvažnije, zalihe protivvazdušnih vođenih raketa su pri kraju, a Ukrajina trenutno nema sopstvenu proizvodnju).

Situacija sa protivvazdušnim raketnim naoružanjem (prvenstveno se radi o sistemima PVO kratkog, srednjeg i dugog dometa/sistema PVO) u Ukrajini može se okarakterisati na sledeći način: naše je na izmaku, zapadnih još nema u potrebne količine za odbranu zemlje.

Dostupni PVO raketni sistemi/sistemi PVO i MANPADS Patriot PAC-3, NASAMS, IRIS-T, MIM-23 Havk, Martlet, FIM-92 Stinger, Starstreak, Gepard ZSU nisu ni izbliza dovoljni za pokrivanje administrativnih i političkih centar, važnih vojnih i državniih objekta.

Do sada se isporuke sistema PVO srednjeg i dugog dometa zapadne proizvodnje računaju u pojedinačnim jedinicama i neće omogućiti kvalitativno jačanje ukrajinske PVO u doglednoj budućnosti. Situacija za rukovodstvo u Kijevu je veoma teška - predstojeća zima može biti oštra, a snage i sredstva za pokrivanje kritičnih infrastrukturnih objekata očigledno nisu dovoljni. Ali plan zakupa sistema PVO možda neće biti realizovan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija