• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.02.2024

01:00

Putine, šta sad?! Evropa pokrenula najveći mogući udar na Rusiju! Moskva neće sedeti skrštenih ruku posle ovakve najave!

shutter/reuters

Vesti

Putine, šta sad?! Evropa pokrenula najveći mogući udar na Rusiju! Moskva neće sedeti skrštenih ruku posle ovakve najave!

Podeli vest

Zemlje EU planiraju da ove godine izvoje najmanje 21 milijardu evra za vojnu pomoć Ukrajini, dok je u prve dve godine ta pomoć iznosila 28 milijardi evra, poručio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Borelj je na konferenciji za novinare, nakon neformalnog sastanka ministara odbrane u Briselu, rekao da EU očekuje da će do marta ove godine dostići 52 odsto svog cilja da pošalje milion granata u Ukrajinu.

On je dodao da će kapacitet za proizvodnju artiljerijskih granata u Evropi do kraja godine dostići 1,4 miliona godišnje, dok sada iznosi skoro milion.

Borelj je rekao da je danas postignut dogovor o obuci još 20.000 ukrajinskih vojnika. 
"Skoro smo dostigli cilj od 40.000 obučenih ukrajinskih vojnika preko naše misije obuke u Ukrajini", rekao je Borelj i dodao da će time do leta biti obučeno ukupno 60.000 vojnika. 

Borelj je istakao da su se EU i države članice prošle godine obavezale da će isporučiti milion artiljerijskih metaka u roku od godinu dana, a da je od marta prošle godine do sada isporučeno 330.000 artiljerijskih metaka.

On je dodao da očekuje da će do marta ta brojka biti povećana za 200.000 i dostići 524.000, što je 52 odsto od postavljenog cilja. 

Zemlje EU planiraju da ove godine izvoje najmanje 21 milijardu evra za vojnu pomoć Ukrajini, dok je u prve dve godine ta pomoć iznosila 28 milijardi evra, poručio je danas šef evropske diplomatije Žozep Borelj. 
naglasio je Borelj. 

Foto: AP/Photo

 

On je dodao da je kapacitet proizvodnje povećan za 40 odsto od početka rata. 

- Kapacitet za proizvonju municije danas iznosi skoro milion metaka godišnje, ali će do kraja godine dostići 1,4 miliona. Nastaviće da se povećava - poručio je Borelj. 
On je istakao da je tokom sastanka ponovio hitnost postizanja dogovora o daljoj vojnoj podršci Ukrajini, kako kratkoročno, tako i dugoročno.

Borelj je naveo da je ministre o situaciji na bojnom polju, potrebama i prioritetima Ukrajine izvestio  ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov, koji se uključio preko video poziva
On je dodao da se nastavlja razgovor o Fondu za pomoć Ukrajini, uoči sutrašnjeg Evropskog saveta, koji će se baviti najhitnijim potrebama Ukrajini.

Borelj je istakao da je razgovarano i o evropskoj odbrambenoj industrijskoj strategiji i tome kako da se poveća industrijska i tehnološka osnova odbane EU uz povećanje industrijskih kapaciteta.

- Moramo da pređemo sa vanrednog režima podrške Ukrajini na dugoročan pristup kako bismo ojačali našu odbrambenu industriju - rekao je Borelj i dodao da su države članice snažno psovećene toj strategiji, koja će biti predstavljena prvo Evropskoj komisiji, a potom i Savetu EU. 

Belgijska ministarka odbrane  Ludivine Dedonder rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Boreljom da je EU tu da obezbedi opremu koja je neophodna za neposrednu odbranu ukrajinske teritorije i naroda, ali i da je tu da pomogne Kijevu da modernizuje sopstvene oružane snage tako da, kada se rat završi, može da nastavi da brani svoju teritoriju.

Ukazujući na brojke koje je izneo Borelj kada je reč o pružanju pomoći Ukrajini na kratak i dug period, ona je ocenila da one govore o posvećenosti EU u podršci Ukrajini. 

- Cifre ne lažu - poručila je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija