• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/reuters

01.02.2024

13:44

Šok potez iranske garde, geopolitički potres na Bliskom istoku! Iznenadni manevar Teherana znači samo jedno, ili je blef?!

EPA

Vesti

Šok potez iranske garde, geopolitički potres na Bliskom istoku! Iznenadni manevar Teherana znači samo jedno, ili je blef?!

Podeli vest

Iranska Revolucionarna garda smanjuje broj visokih oficira raspoređenih u Siriji zbog niza smrtonosnih izraelskih napada i više će se oslanjati na savezničke šiitske milicije kako bi očuvala svoj uticaj.

Gardisti su pretrpeli jedan od najtežih udaraca u Siriji otkako su pre jedne decenije stigli da pomognu predsedniku Bašaru al Asadu. Od decembra, u izraelskim udarima ubijeno je više pripadnika iranske garde, među kojima je i jedan od najviših obaveštajnih generala.

Dok tvrdolinijaši u Teheranu zahtevaju odmazdu, odluka Irana da povuče visoke oficire delimično je vođena averzijom islamske republike da bude direktno uvučena u sukob koji buja širom Bliskog istoka, rekla su tri izvora za Rojters.

Dok su izvori rekli da Iran nema nameru da napusti Siriju - ključni deo sfere uticaja Teherana - ovo preispitivanje naglašava kako se rat koji je palestinska grupa Hamas "zapalila" napadom na Izrael 7. oktobra razvija u regionu.

Iran, koji podržava Hamas, nastojao je da ostane podalje od samog sukoba, iako podržava grupe iz Libana, Jemena, Iraka i Sirije koje su se odlučile na borbu. Te grupe su deo takozvane "osovine otpora" čiji su glavni neprijatelji izraelski i američki interesi.

Foto: AP/Photo

 

 

Na daljinu

Jedan od izvora - visoki regionalni bezbednosni zvaničnik sa vezama u Teheranu - rekao je da su visoki iranski komandanti napustili Siriju zajedno sa desetinama oficira srednjeg ranga, opisujući to kao smanjenje prisustva.

Izvor nije rekao koliko je Iranaca otišlo, a Rojters to nije mogao samostalno da utvrdi.

Novinska agencija nije mogla da dobije komentar od Korpusa čuvara Islamske revolucije, što je pun naziv iranske garde, a sirijsko ministarstvo informisanja nije odgovorilo na pitanja.

Iran je poslao hiljade boraca u Siriju tokom sirijskog rata. Iako su među njima bili pripadnici Garde, koji su zvanično bili savetnici, najveći deo su bili šiitski borci iz celog regiona.

Tri izvora su rekla da će garda upravljati operacijama u Siriji na daljinu, uz pomoć saveznika iz Hezbolaha.

Drugi izvor, regionalni zvaničnik blizak Iranu, rekao je da su oni koji su još u Siriji napustili svoje kancelarije i da se drže van vidokruga. Iranci neće napustiti Siriju, ali su u najvećoj meri smanjili svoje prisustvo i kretanje.

Izvori su rekli da dosadašnje promene nisu imale uticaja na operacije. Smanjenje broja bi "pomoglo Teheranu da izbegne uvlačenje u rat Izraela i Gaze", rekao je jedan od izvora, Iranac.

Otkako je izbio rat u Gazi, Izrael je pojačao višegodišnju kampanju vazdušnih udara sa ciljem da smanji iransko prisustvo u Siriji, napadajući i gardu i Hezbolah – koji zauzvrat razmjenjuje vatru sa Izraelom preko libansko-izraelske granice od 8. oktobra.

Izrael retko komentariše svoje napade u Siriji i nije prihvatio odgovornost za udare u arapskoj republici.

U jednom od napada, 20. januara, ubijeno je pet pripadnika Garde, javili su iranski državni mediji, uključujući generala koji je vodio obaveštajno odeljenje Kuds snaga, specijalne jedinice odgovorne za operacije van granica Irana. U tom napadu je jedna zgrada u Damasku potpuno sravnjena sa zemljom.

"Curenje podataka"

Drugi napad 25. decembra izvan Damaska, ubio je višeg savetnika Garde odgovornog za koordinaciju između Sirije i Irana. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei predvodio je molitve na njegovoj sahrani.

Tri izvora su rekla da je garda izrazila zabrinutost kod sirijskih vlasti da je curenje informacija iz sirijskih snaga bezbednosti igralo ulogu u nedavnim smrtonosnim napadima.

Drugi izvor upoznat sa iranskim operacijama u Siriji rekao je da su precizni izraelski udari podstakli gardu da premesti operativne lokacije i rezidencije oficira, usred zabrinutosti za "curenje obaveštajnih podataka".

Iranske snage došle su u Siriju na Asadov poziv, pomažući mu da pobedi pobunjenike koji su preuzeli kontrolu nad delovima zemlje u sukobu koji je počeo 2011.

Foto: AP PHOTO

 

 

Potkopana pozicija Irana?

Godinama nakon što su Asad i njegovi saveznici osvojili veći deo Sirije, grupe koje podržava Iran i dalje deluju na velikim područjima.

Njihovo prisustvo je učvrstilo zonu iranskog uticaja koja se proteže kroz Irak, Siriju i Liban do Sredozemnog mora, pomažući da se suprotstavi regionalnim protivnicima Teherana, uključujući Izrael.

Tri izvora su rekli da je garda ponovo regrutovala šiitske borce iz Avganistana (jedinica Liva Fatemijun) i Pakistana (jedinica Liva Zajnebijun) da se rasporede u Siriji, ponavljajući raniju fazu rata kada su šiitske milicije igrale važnu ulogu u preokretu toka sukoba.

Regionalni zvaničnik blizak Iranu rekao je da se garda više oslanja na sirijske šiitske milicije.

Gregori Bru, analitičar grupe Eurazia, konsultantske kuće za politički rizik, rekao je da je neuspeh u zaštiti iranskih komandanata "očigledno potkopao poziciju Irana", ali je malo verovatno da će Teheran odustati od očuvanja svoje uloge u Siriji.

Rusija je takođe podržala Asada, rasporedivši svoje vazduhoplovstvo u Siriji 2015. godine, i svako slabljenje uloge Irana tamo moglo bi da ide u njenu korist.

- Moskva i Teheran bliže sarađuju, ali njihovi odnosi mogu biti zategnuti ako se otvoreno takmiče u Siriji - rekao je Bru.

Rusija je ovog meseca saopštila da očekuje da predsednik Vladimir Putin i njegov iranski kolega Ebrahim Raisi uskoro potpišu novi sporazum, usred jačanja političkih, trgovinskih i vojnih veza između dve zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija