• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.02.2024

14:40

(MAPA) Ovo je kraj Ukrajine! Bliži se veliki rasplet, Putin bira mete za prodor! Velika ruska ofanziva u dubinu samo što nije počela!

Shutterstock

Vesti

(MAPA) Ovo je kraj Ukrajine! Bliži se veliki rasplet, Putin bira mete za prodor! Velika ruska ofanziva u dubinu samo što nije počela!

Podeli vest

Počelo je očekivano veliko licitiranje: hoće li ruska vojska odmah krenuti velikim snagama na ukrajinske odbrambene linije, ako ne odmah – onda kada?

Sve su podstakli pad Avdejevke i Pobede sa ulaskom ruske vojske u Lastočkino, Stepovoe i Ivanovskoe.

Zato se zahuktava svojevrsna „velika diskusija“: sa kakvim ambicijama i na kojim frontovima mogu uslediti osnovni ruski udari sa prodorima u ukrajinsku „operativnu dubinu“?

Šta će Rusi prvo pokušati da uzmu pod svoju kontrolu Rabotino (za zaporoškom frontu) koje već napadaju, Časov Jar, Seversk ili Kupjansk? A šta će im biti dalje jer se već vide veće ambicije?

Ruski Generalštab, naravno, ne otkriva svoje namere i planove. Čak ih brižljivo skriva, između ostalog – koncentracijom trupa i vojnim operacijama koje su u funkciji prikrivanja glavnog pravca (ili glavnih pravaca) udara.

Foto: Reuters

 

 Možda Rusija, kako tvrde Kijev i njegovi zapadni sponzori i nalogodavci, sa tim ciljem okuplja „ogroman broj vojnika“ (preko 50.000) u blizini linije fronta u regionu Zaporožja.

Bivši pripadnik ruskog vojnog vrha – Jevgenij Bužinski – naglašava:

- Dobro je što naš Generalštab krije svoje ambicije i planove. I bez toga je, međutim, sigurno da naša vojska neće napadati velike gradove – Harkov, Zaporožje, Nikolajev ili Odesu – kao što je išla na Mariupolj, Artjomovsk (Bahmut) ili Avdejevku. Uveren sam da će ti gradovi biti opkoljavani i da će se ukrajhinski garnizoni u njima i oko njih naprosto predavati.

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov je oslobađanje Avdejevke nazvao „još jednim korakom ka pobedi“ i otkrio da je uveren da će ruske snage u zoni specijalne vojne operacije narednih meseci „brzo napredovati“:

Foto: EPA-EFE/TATIANA BARYBINA / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

 

- Mislim da ćemo nastaviti da idemo napred velikim koracima ka Kijevu - zaključio je Kadirov

Poslanik u Državnoj dumi Viktor Vodolacki, koordinator za odnose sa parlamentom Luganske Republike, izjavio je da se u Kijevu najviše boje ruskog udara na Kupjansk. Pritom je naveo da su visoki oficiri ukrajinske vojske i lokalni zvaničnici već napustili taj grad u Harkovskoj oblasti.

Vodolacki je uveren da ništa ne može sprečiti Oružane snage Rusije da „vrate Kupjansk“.

Moskovski vojni ekspert, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk, vidi mogući razvog situacije na frontovima drugačije:

- Mislim da je zaporoški pravac sada najveći prioritet za Rusiju. I zato što se na teritoriji koju još kontroliše Kijev nalazi Zaporoška atomska centrala koja je jedna od najvećih nuklearnih elektrana u Evropi. Zato smatram da naši udari na Rabotino i Verbovoje nisu slučajni i da će naši napredovati prema Orehovu.

Foto: Printscreen/Rybar

 

Drugi moskovski vojni ekspert Vasilij Dandikin pretpostavlja da bi sledeće mete tokom ofanzive Oružanih snaga Rusije mogli biti gradovi Kramatorsk, Slavjansk, Seversk i Ugljedar.

I Dandikin je uveren:

- Naši treba da svakako oslobode Kupjansk. Čak i ako glavni udar bude na drugoj strani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05