• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.04.2024

11:39

Svetski megapotres! Rusija izbacuje Ameriku iz ključnog dela planete!

AP PHOTO

Vesti

Svetski megapotres! Rusija izbacuje Ameriku iz ključnog dela planete!

Podeli vest

SAD su obavestile vladu Nigera da su pristale na njen zahtev za povlačenje američkih trupa iz te zapadnoafričke zemlje, rekla su tri neimenovana američka zvaničnika za Vašington post.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da je premijer Nigera zatražio od Vašingtona da povuče trupe iz te zemlje i da su se SAD sa tim saglasile.

"Dogovorili smo se da u roku od nekoliko dana počnemo razgovore o tome kako da razvijemo plan za povlačenje trupa", rekao je visoki zvaničnik.

Odluka je doneta u petak, na sastanku zamenika američkog državnog sekretara Kurta Kembela i premijera Nigera Alija Lamina Zejnea.

Taj sporazum će označiti povlačenje više od 1.000 američkih vojnika iz Nigera i dovesti u pitanje status američke vazdušne baze vredne 110 miliona dolara.

To je kulminacija prošlogodišnjeg vojnog udara u Nigeru u kojem je zbačena  demokratski izabrana vlada u toj zemlji i uspostavljena vladavina vojne hunte koja je  američko vojno prisustvo proglasila "nezakonitim".

Za američke zvaničnike koji su bazu u Nigeru smatrali za važno sredstvo za borbu protiv terorizma, sporazum o povlačenju predstavlja značajan korak nazad, ocenjuje Vašington post. 

Zvaničnici Nigera optužili su SAD da pokušavaju da diktiraju da ta zapadnoafrička nacija nema nikakve veze sa Iranom, Rusijom ili drugim protivnicima SAD. Stotine demonstranata okupilo se u Nijameju prošlog vikenda pozivajući američke trupe da napuste Niger.

Iz Nigera su se ranije povukle francuske trupe koje su u protekloj deceniji predvodile protivterorističke operacije protiv ekstremističkih grupa u regionu.

Najmanje 100 ruskih vojnih instruktora stiglo je prošle sedmice u glavni grad Nigera, Nijamej.

Foto: EPA/ISSIFOU DJIBO

 

 

I Čad ustaje protiv Amerikanaca

Glavni komandant čadskih vazduhoplovnih snaga zahtevao je da SAD obustavi aktivnosti američke vojske u vazduhoplovnoj bazi u blizini glavnog grada Ndžamene zbog činjenice da nisu bile u mogućnosti da dostave dokumente koji opravdavaju svoje prisustvo, prenosi Rojters, citirajući pismo.

Ranije je CNN, pozivajući se na informisane izvore, javio da je vlada Čada poslala pismo Sjedinjenim Državama, preteći da će prekinuti bezbednosni sporazum koji reguliše prisustvo američkih trupa u zemlji.

U pismu se navodi da će američki vojnici morati da napuste francusku vojnu bazu u glavnom gradu Čada.

"U pismu od 4. aprila upućenom ministru oružanih snaga Čada, načelnik štaba vazduhoplovnih snaga Idris Amin Ahmed rekao je da je saopštio atašeu odbrane SAD da obustavi američke aktivnosti u vazdušnoj bazi Adji Kosei nakon što Amerikanci nisu bili u mogućnosti da dostave dokumente koji opravdavaju njihovo prisustvo tamo", navodi agencija u saopštenju.

U pismu se navodi da sporazumi o logističkoj podršci osoblja nisu dovoljni da opravdaju prisustvo američkog vojnog osoblja u bazi. Načelnik štaba vazduhoplovstva Čada zatražio je od ministra oružanih snaga da obavesti Amerikance o odluci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija