• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.06.2024

11:10

Udarna vest! Kimove trupe stižu u Ukrajinu?! Poznato u koju oblast ih šalje, imaće specijalan zadatak!

Reuters/shutterstock

Vesti

Udarna vest! Kimove trupe stižu u Ukrajinu?! Poznato u koju oblast ih šalje, imaće specijalan zadatak!

Podeli vest

Severna Koreja će poslati vojne inženjerske snage u Donjecku oblast već u julu 2024. godine, tvrdi južnokorejska TV mreža TV Čosun.

Prema izveštaju TV Čosun-a od 21. juna, pozivajući se na južnokorejskog vladinog zvaničnika, Južna Koreja očekuje da će Severna Koreja rasporediti veliki broj inženjerskih snaga u Donjecku oblast kako bi pomogla u obnovi infrastrukture u Donjecku.

Izveštaj navodi da severnokorejska vojska ima 10 inženjerskih brigada, a TV Čosun procenjuje da bi raspoređivanje tri ili četiri ovih brigada u delove Ukrajine pod kontrolom Rusije moglo doneti Severnoj Koreji do 115 miliona američkih dolara godišnje.

Institut za proučavanje rata (ISW) ukazuje da Rusija stvara koaliciju prijateljskih država sa istorijski bliskim vezama sa Sovjetskim Savezom, kao što su Severna Koreja i Vijetnam, kako bi podržala osnovu alternativnog svetskog poretka.

Iako ISW nije zabeležio nikakve izveštaje koji sugerišu da severnokorejski vojni personal namerava da se angažuje u borbenim operacijama u Ukrajini, primećeno je da bi severnokorejska inženjerska podrška mogla omogućiti ruskim borbenim snagama da se fokusiraju na operacije na prvoj liniji i pomogne u proširenju vojne infrastrukture i odbrambenih utvrđenja u okupiranim delovima Ukrajine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da sporazum između Rusije i Severne Koreje pokazuje rastuću koherentnost između autoritarnih država i naglasio važnost da demokratije govore jednim glasom.

Bajdenova administracija je izjavila da Putinov sastanak sa Kim Džong Unom pokazuje želju Moskve da izgradi koaliciju sa Severnom Korejom, Iranom, Sirijom i, donekle, Kinom. Sporazum koji su potpisali Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un 19. juna obavezuje obe strane da pruže neposrednu vojnu pomoć jedna drugoj u slučaju oružane agresije na jednu od njih.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija