• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.06.2024

20:27

Medvedev poslao brutalnu poruku Zapadu! Otimanje ruske imovine je zločin za koji ćete odgovarati!

EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA/

Vesti

Medvedev poslao brutalnu poruku Zapadu! Otimanje ruske imovine je zločin za koji ćete odgovarati!

Podeli vest

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je SAD i kolektivni Zapad da će zaplenjivanje i uništavanje ruske imovine biti tretirano kao otvorena agresija.

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da su sankcije i gađanje imovine koje praktikuju SAD i njihovi saveznici mogu se smatrati aktima agresije i osnovom za objavu rata.

Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije, govorio je u četvrtak na Međunarodnom pravnom forumu u Sankt Peterburgu SPILF.

- Zaplena i oduzimanje državne imovine može se, pod određenim okolnostima, kvalifikovati kao čin agresije, pa čak i da se smatra „kasus beli" - rekao je Medvedev na plenarnoj sednici SPILF-a, koristeći latinski izraz za događaj koji opravdava rat.

Foto: AP/Photo

 

- Nijedna zemlja nije sigurna od konfiskacije imovine, po 'naredbi' zasnovanoj na američkoj dominaciji - rekao je Medvedev, ističući da su Avganistan, Venecuela i Iran zaplenili sredstva pre nego što je Zapad okrenuo oko na Rusiju.

SAD i EU su 2022. nezakonito zamrzle procenjenih 300 milijardi dolara ruske suverene imovine, optužujući Moskvu za „invaziju“ na Ukrajinu.

Dok se EU do sada opirala zahtevima Kijeva i Vašingtona da potpuno konfiskuju zamrznutu imovinu, pristala je da zapleni kamate i prihode od njih i preda novac Ukrajini.

Prema Medvedevu, ovo je otvoreno kršenje kako međunarodnog tako i njihovog domaćeg prava, prema kojem državna imovina uživa suvereni imunitet.

Foto: AP/Photo

 

Isti princip važi i za javne zvaničnike, ali Zapad je pokušao da optuži ruskog predsednika Vladimira Putina – a nedavno i bivšeg ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova – za ratne zločine.

Medvedev je podsetio SPILF da se pokušaji da se potvrdi jurisdikcija MKS nad ruskim zvaničnicima  pošto Moskva ne podleže sudu, takođe mogu smatrati „objavom rata“ i osnovom za pozivanje na pravo na samoodbranu.

Bivši ruski predsednik je takođe ukazao da vrsta ekonomskog embarga koju primenjuju SAD i njeni saveznici takođe predstavlja oblik ratovanja i zahteva otpor u okviru međunarodnog prava.

Foto: Printscreen

 

Takođe je dodao da se unipolarnim sankcijama mora stati na put.

- Oni su instrument političke prinude protiv onih koji se protive „svetskom poretku zasnovanom na pravilima“, suprotno i duhu i slovu Povelje UN - rekao je Medvedev.

Zemlje koje su podvrgnute sankcijama treba da se udruže u konsultacijama o „kolektivnoj odbrani“ protiv zemalja koje su im uvele ograničenja, rekao je Medvedev.

- Rusija će zahtevati ne samo ukidanje svih sankcija kao preduslov za bilo kakve pregovore o okončanju ukrajinske krize, već namerava da zahteva i kompenzaciju za svu štetu - dodao je on.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija