• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.07.2024

17:13

Ne voli Šolc Makrona, on se plaši Le Pen! Izbilo u javnost, haosom na izborima u Francuskoj počele i muke Berlina!

Reuters

Vesti

Ne voli Šolc Makrona, on se plaši Le Pen! Izbilo u javnost, haosom na izborima u Francuskoj počele i muke Berlina!

Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc svakog dana šalje poruku francuskom predsedniku Emanuelu Makronu sa nekoliko ljubaznih reči. Poenta nije u tome da Šolc voli Makrona. Veoma se plaši Marin Le Pen, piše ruski portal Vz.ru.

Mora da je dirljiva činjenica da nemački kancelar svakodnevno piše SMS-ove francuskom predsedniku sa rečima podrške. Ali Emanuel Makron mora da razume: u stvari, Olaf Šolc nije zabrinut za njega ili Francusku, već za sebe i nemačku elitu.

Međutim, u posebno teškom trenutku svaka podrška je korisna, a Makron ima upravo to, posebnu  vrstu podrške. Nedavno se osećao kao Napoleon na konju, uprkos padu životnog standarda u Francuskoj i rastućem nezadovoljstvu Francuza. Složio se da Pariz treba da pošalje vojsku negde blizu Odese, da zaustavi napredovanje ruske vojske.

Foto: Reuters

 

Čuvši ovo, Francuzi su stavili prst na čelo, a na izborima za Evropski parlament glasali su po principu "u inat predsedniku", te je Makronova koalicija izgubila od Nacionalnog okupljanja Džordana Bardela i Marin Le Pen za više od polovine - 14,60% prema 31,37%.         

Makron je odmah zaboravio na Odesu, ali kao emotivan i ponosan čovek nije mogao da podnese tako snažan udarac svom legitimitetu i odlučio je da potvrdi mandat poverenja naroda raspisivanjem prevremenih izbora za francuski parlament. Možda je računao na to da će Francuzi postupiti kao i ranije: osvetivši se vlastima na izborima koji malo odlučuju, na nacionalnom nivou će glasati za centriste (u ovom slučaju Makronovce), plašeći se radikala - nacionalista i komunista.

Značajan deo Francuza zaista nije želeo da ide u krajnost, ali se pokazalo da je njihova mržnja prema neposlušnom predsedniku jača: u prvom krugu izbora su po drugi put umotali Makronovu žabokrečinu u glasački listić, a sada on sa užasom čeka nedelju i drugo kolo.

Dolazi do toga da će 28-godišnji favorit Le Penove arapsko-italijanskih korena (odnosno Bardela) postati premijer Francuske, a Makron će izgubiti kontrolu nad budžetskim procesima, iako ga niko nije terao da ovim prevremenim izborima situaciju dovede do potpunog poraza i baci rukavicu u lice Le Penove.

- Razgovaramo o situaciji koja je zaista depresivna - objasnio je kancelar Šolc sadržaj svog ohrabrujućeg SMS-a kolegama članovima i dodao:

- Izuzetno je važno sprečiti stvaranje vlade koju vodi desničarska populistička partija. Držim fige da Francuzi koje toliko volim i cenim uspeju.

Foto: Reuters

 

U drugim okolnostima, Šolc bi mogao da likuje, pošto su njegovi odnosi sa susedom Francuzom napeti - oni se baš i ne vole. To se na svaki mogući način probija u javnosti, ali i francuska i nemačka štampa su aktivno pisale o kritičkom neskladu karaktera: Makron se penje u prvi plan ne razmišljajući o posledicama, a oprezni Šolc je jedan od onih koji kasnije plaćaju posledice.

Za Makrona je ukrajinska kriza razlog za hvalisanje, ali za Šolca to je čista muka.

Ipak, obe se drže vodećih pozicija svojih zemalja u EU, koja je u velikoj meri izgrađena oko francusko-nemačkog partnerstva. Dolazak na vlast evroskeptične vlade sa Le Penovom na čelu Ministarstva spoljnih poslova jednak je činjenici da će barem jedna noga (a možda i jedna ruka) biti otkinuta partneru.

Međutim, ono što francuske nacionaliste čini zaista opasnim za nemačku elitu nije ovo, već analogija koju nemački birači mogu da povuku.

"Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen je donedavno bilo partija "bez rukovanja", "fašisti", "radikali" i bauk sa kojim nije moguća saradnja. Ova mantra elita je delovala decenijama, a tek sada, pod Makronom, izgubila je na snazi. Poštovani ljudi pozivaju Le Pen da glasa, komplementarni članci o njoj se pojavljuju u mejnstrim štampi, golistički republikanci su spremni da se ujedine sa nacionalistima u vladajuću koaliciju.

Inače, ovo nije najbolja opcija za Le Pen, ali je istovremeno i najgora za Šolca.

"Nacionalno okupljanje" će morati da deli vlast, ali će time biti uklonjena dva tabua odjednom: da birači glasaju za iste "desničarske populiste" kao prava vlast, da sistemske stranke, da se blokiraju sa "nedodirljivima". Kancelar s pravom strahuje da će francuski primer postati zarazan za Nemačku.

Foto: EPA

 

"Nacionalno okupljanje" sa nemačkim novcem biće "Alternativa za Nemačku" (AfD), ova partija zauzima slično mesto u unutrašnjoj politici Nemačke sa sličnim stigmama "fašista", "populista", "radikala", "neprihvatljivih"...

Do sada, AfD ima rejting od 20%, a ne 30%, kao Le Penovi ljudi, a tabu oko formiranja koalicije sa njima ostaje. Ali Nemačka je u tom smislu ranjivija od unitarne Francuske: i tamo stranke formiraju koalicije na regionalnom nivou, au nekim istočnonemačkim državama "neprihvatljivi rejting se već približava 40%.

Ako se bar u jednoj državi pojavi koaliciona vlada predvođena AfD-om, to će neprihvatljivo transformisati u prihvatljivo i proširiti se na druge države, a potom i na savezni nivo. Politička struktura SR Nemačke sa spajanjem sistemskih snaga u bilo koju sup garnituru (liberali sa socijalistima, konzervativci sa naprednjacima, buldog sa nosorogom) će prestati da funkcioniše.

Uopšte nije činjenica da će se vlada Bardela i Le Penove mnogo razlikovati od sadašnje u glavnom - po opredeljenju da podrži Ukrajinu, po lojalnosti Sjedinjenim Državama i NATO-u... 

Foto: EPA

 

Sa ruske tačke gledišta, čak i ako se u Francuskoj pojavi desničarski kabinet, ništa se neće promeniti: nacionalisti i golisti su pametniji od makronita, ali mi još uvek ne možemo da krstimo svoju decu sa njima - nije pravo vreme.

Ali za političke elite Nemačke mnogo toga će se promeniti.

"Nacionalno okupljanje" Francuske i "Alternativa za Nemačku" sada nisu saveznici, već su u svađi: vatrena golistkinja Le Pen izbacila je Nemce iz svoje frakcije u Evropskom parlamentu zbog pokušaja jednog od "alternativnih".

Ali u ovom slučaju nije bitno ko je sa kim u savezu. Dovoljno je da Bardel i Le Pen jednostavno budu "ne tako strašna" vlada šest meseci (ne gora od Makronove) da bi se smanjila neka šteta koja se nanosi na AfD u Nemačkoj.

- Ako Francuzi to mogu, zašto ne bismo mogli i mi? - pitaće se Nemci jednog dana, posle čega će zabačenim ulicama leteti komadići mrskih crveno-žuto-zelenih i sivo-braon-grimiznih nemačkih koalicija.

Nije činjenica da će Nemci zbog ovoga početi da žive bolje. Ali bar će se osvetiti za svoje nacionalne interese onima koji su ih predali Vašingtonu  za par slanih SMS poruka i tapšanje po ramenu nezdravog starca .

To jest, veoma jeftino. Makron je bar uspeo da se oseća kao Napoleon, a ne samo kao bolesnik koji plaća tuđe račune posle tuče u kafani, zaključuje list Vz.ru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava! (VIDEO)
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava! (VIDEO)

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Najtačniji nedeljni horoskop od 8. do 15. jula! Rakovima novi početak, Bikovima romansa, a evo ko će plivati u parama
Horoskop

Najtačniji nedeljni horoskop od 8. do 15. jula! Rakovima novi početak, Bikovima romansa, a evo ko će plivati u parama

Na nebu su retrogradni Saturn i Neptun u Ribama, tako da se vraćamo u prošlost, a Mars u Biku putuje ka Uranu, tako da je pred nama izazovna astrološka nedelja u kojoj nećemo imati racionalnu predstavu šta je prava odluka. Razočarenja i suočavanje sa realnošću biće propratne manifestacije Neptuna i Saturna u Ribama, a ujedno smo na kraju jednog životnog ciklusa. Venera 11. jula ulazi u Lava i donosi emotivni obrt za Lavove, Strelčeve i Ovnove.

07.07.2024

06:40

Džet set

Srbija