• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.07.2024

10:03

Rat u Ukrajini vodi se zbog litijuma? Rudnik ove rude u Srbiji mogao bi da traje više od 40 godina! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Rat u Ukrajini vodi se zbog litijuma? Rudnik ove rude u Srbiji mogao bi da traje više od 40 godina! (VIDEO)

Podeli vest

U poslednje vreme ljudi su za, ili protiv litijuma. Najveća nalazišta litijuma nalaze se u oblasti Donjecka i Luganskoj oblasti. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost.

Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da Ukrajina kao celokupna teritorija ima 42 miliona hektara obradive zemlje.

-Kritični minerali su oni minerali koji su potrebni za svakodnevnu proizvodnju u određenoj industriji. Njih ima malo na Zemlji. Ako govorimo o uglju, u Ukrajini je četvrti najveći basen uglja u Evropi. Neke procene su da Ukrajina sa tim kritičnim mineralima poseduje oko 10 bilijardi dolara. Ukrajina je prva u Evropi po proizvodnji uranijuma, bez Rusije, šesta je po proizvodnji titanijuma, po galijumu je druga po svetu... Ona je do rata bila izvoznik električne energije, a sada je postala uvoznik. Na teritoriji Dombasa radilo je 115 rudnika uglja do rata. Sama hidroelektrana na Dnjepru je dosta oštećena. Nuklerana elektrana u Zaporožju  radi, ali ne radi. Kada govorimo o litijumu, nemački institut je pronašao ležište u Ukrajni. Ruska federacija poseduje 1,5 miliona tona rezervi litijuma. Rusija je po tome osma ili sedma sila na svetu- rekao je Nebojša Obrknežev.

Foto: Informer printscreen

Nebojša Obrknežev

On je rekao da, kada pogledamo kartu Ukrajine, možemo videti da će i centalni deo biti zauzet od strane Rusije.

-Sada imamo situaciju da ne znamo koliko ima stanovnika u Ukrajini, iz dana u dan se smanjuje teritorija pod kontrolom ukrajinske države. Dombas je vrlo bogat mineralima. Izvukao sam određene podate koje niko na televizijama nije objavio. Često mi od ove opozicije i zelenih aktivista čujemo da se nigde to ne iskopava. U Finskoj govorimo o rudniku otvorenog kopa. Proizvodnja litijum karbonata preko 9000 tona i to iskopavanje trajalo bi dvadesetak godina. Austrija ima podzemni rudnik koji bi trajao oko 10 godina, u SAD je oko 30 godina trajanja rudnika, Protugal ima otvoreni kop koji bi trajao oko 11 godina i onda imamo Srbiju gde je sam projekat na čekanju i govorimo o rudniku koji bi trajao 40 i više godina. Žao mi je što su ti takozvani zaštitari krenuli prvi u tu negativnu kampanju- rekao je Obrknežev.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

Ispovest policajca koji je 5. oktobra bio u napadnutoj policijskoj stanici u centru Beograda: Političari su sa navijačima upali i odneli oružje
Hronika

Ispovest policajca koji je 5. oktobra bio u napadnutoj policijskoj stanici u centru Beograda: Političari su sa navijačima upali i odneli oružje

Zoran Srećković penzionisani policajac koji je 5. oktobra 2000. godine bio u policijskoj stanici u Ulici Majke Jevrosime kada je ona napadnuta, kaže da su političari sa navijačima upali i odneli oružje, koje nikada nije vraćeno i ne zna se gde je završilo i da su pojedinci zbog toga dobili nagrade za unapređenje demokratije, a on se pita: "Kojoj su demokratiji oni doprineli tog 5. oktobra?!"

05.10.2024

11:41

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija