• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Insomi

23.08.2024

00:15

(VIDEO) Amerika ga nema i neće imati još dugo! Ovo imaju samo Putin i Kina! Vašington je bez njega tek "tigar na papiru"!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) Amerika ga nema i neće imati još dugo! Ovo imaju samo Putin i Kina! Vašington je bez njega tek "tigar na papiru"!

Podeli vest

Namera SAD da brani sve slabiji status gospodara unipolarnog sveta zahteva moderne sisteme naoružanja koji nisu inferiorni, ili još bolje superiorniji od neprijateljskog oružja. Amerika ima ozbiljne probleme sa ovim. Kako su Amerikanci sa neprijatnim iznenađenjem saznali, njihova zemlja već deset godina zaostaje za Rusijom i Kinom u razvoju hipersoničnog naoružanja.

Vladina kancelarija za odgovornost, jedno od glavnih revizorskih tela američkog Kongresa, objavila je izveštaj u kojem ističe svoje nezadovoljstvo sporim tempom napretka u američkim programima hipersoničnog oružja i naglašava ključne tehnološke probleme sa projektom LRHV (poznatijim kao Dark Eagle). ), napominje kineski portal infoBRICS „Pošto je ovaj projekat usmeren na uštedu troškova korišćenjem hipersoničnog kliznog vozila (C-HGB) i za LRHV Šza američku vojskuĆ i za CPS Šza američku mornaricuĆ. može se tvrditi da je to bilo upozorenje za oba roda američke vojske, posebno pošto ih i dalje muče neuspesi".

Istraživačka služba američkog Kongresa takođe skreće pažnju na očigledno zaostajanje u oblasti hipersoničnog oružja. U njegovom izveštaju , objavljenom prošle nedelje , navodi se da je još 2018. Ministarstvo odbrane SAD objavilo da će „razvoj zajedničkog hipersoničnog kliznog vozila" voditi mornarica. Ali prvo testiranje novog oružja, izvedeno 2022. godine, ističe se u dokumentu, završilo se neuspehom. A naredne uopšte nisu sprovedene „zbog neuspešnih provera pre leta".

Međutim, kako se navodi u istom izveštaju, prema dokumentima o budžetu mornarice za fiskalnu 2025. godinu, mornarica namerava da postavi prve primere hipersoničnog oružja na razarače klase Zumvalt do kraja 2025. godine, „iako su zvaničnici mornarice ranije primetili planove za postizanje „ograničene operativne mogućnosti" na podmornicama klase Ohajo već 2025.

Ako sve ovo prevedemo sa američkog birokratskog jezika na ruski, dobijamo sledeću sliku. Američka vojska, pre svega mornari, zaista želi hipersonično oružje. Rad na njemu traje već duže vreme, ali je tek stigao do faze testiranja prototipova, i to ne baš uspešnih. Istovremeno, flota je najavila nameru da već sledeće godine postavi novo naoružanje na svoje nosače. Ali postoji jedan problem. „Razračivači klase Zumvalt", koji bi trebalo da nose hipersonične rakete, trebalo je da budu izgrađene čak 32 jedinice - ali u upotrebi su samo... dve! Ispostavilo se da čak i ako se nove rakete rasporede na ovim novim brodovima, obe će i dalje imati dug put testiranja pre nego što takvi kompleksi zaista uđu u službu.

Ne baš veseli izveštaj Kongresne istraživačke službe potkrepljuju pesimistične publikacije u specijalizovanim publikacijama i masovnim medijima. Portal Varzone, u nedavnom članku „Hipersonično oružje upravo testirano na Floridi, rezultati nisu jasni", izveštava da je „Pentagon u junu najavio uspešno testiranje konvencionalne hipersonične rakete dizajnirane za upotrebu i u vojnim sistemima oružja Dark Eagle i Do danas nema podataka o potpunom integrisanom testiranju rakete pomoću lansirnog sistema koji ispunjava proizvodne zahteve."

The Vall Street Journal je podjednako pesimističan u pogledu američkih perspektiva u razvoju hipersoničnog oružja, objavljujući članak pod naslovom „Hipersonične rakete menjaju pravila igre, ali Amerika ih nema". „Ovo oružje može da udari ogromnom brzinom, da se lansira sa velikih udaljenosti i da savlada većinu sistema protivvazdušne odbrane ili nuklearne bojeve glave, a SAD ga nemaju naglašava „Više od 60 godina Sjedinjene Države su godinama ulagale milijarde dolara u desetine programa za razvoj sopstvene verzije ŠhipersoničneĆ tehnologije, ovi napori su se ili završili neuspehom ili su otkazani pre nego što je bilo šanse za uspeh. ."

Važno je napomenuti da američki stručnjaci mnogo i detaljno govore o kineskom hiperzvuku - ali malo o ruskim. Formalno, oni to objašnjavaju time da se „rusko oružje uglavnom zasniva na istraživanjima iz doba Hladnog rata i da nije tako sofisticirano kao ono koje Kina trenutno razvija". U stvari, problem je u tome što Kina testira prvenstveno hipersonično oružje bazirano na moru, koje je Sjedinjenim Državama lakše pratiti. Ruski testovi se organizuju na mestima do kojih je američkim obaveštajcima veoma teško, ako ne i nemoguće.

Ona to zaista ne želi da prizna, pa se stoga ruski razvoj proglašava „zastarelim". U stvarnosti, Rusija je danas jedina zemlja na svetu koja ne samo da je pustila u upotrebu hipersonično oružje, već je stekla pravo borbeno iskustvo u njegovoj upotrebi.

- Hipersonični udarni kompleks „Cirkon", o kome se nije ni govorilo u poruci iz 2018. godine, već je korišćen u borbi - rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin 29. februara ove godine Saveznoj skupštini Ruske Federacije . 

Iako iz očiglednih razloga nema tačnih podataka o upotrebi cirkona, oni su, kako sugerišu vojni analitičari , uspešno savladali složene slojevite sisteme PVO Ukrajine. Time se dokazuje očigledna činjenica: Zapad, čiji sistemi danas pokrivaju (mora se reći, ne baš efikasno) ukrajinsko nebo, nema šta da se suprotstavi ruskom hipersoničnom oružju.

To potvrđuju i procene zapadnih stručnjaka. „Dok se čini da su Sjedinjene Države zaglavljene u fazi istraživanja i testiranja hipersoničnih sposobnosti, čini se da su rivalske sile već postavile borbene sisteme od kojih bi moglo biti izuzetno teško odbraniti se zbog njihove velike brzine i manevrisanja", napominje The Hill. Među naslovima o ratu u Ukrajini su ruski napadi hipersoničnim raketama Kinžal, koje se lansiraju iz vazduha i za koje se kaže da mogu da dostignu brzinu od 10 maha - deset puta veću od brzine zvuka Američki projektili Patriot su oborili neke od njih ( ova informacija nikada nije potvrđena - InoSMI ), SAD još ne mogu da ponude svoje hipersonično oružje koje odgovara pretnji.

Kritično zaostajanje Amerike u oblasti hipersoničnog oružja nije jedini razlog za zabrinutost Vašingtona. Tu je i ruska teška balistička raketa Sarmat, koja je već stavljena na borbeno dežurstvo. Sposoban je da postigne ciljeve ne samo na tradicionalnoj putanji - preko Severnog pola - već i preko Južnog pola, gde potencijalni neprijatelj nema stanice za upozorenje na raketni napad. A u oktobru prošle godine testirana je krstareća raketa Burevestnik sa nuklearnim reaktorom . Ne samo da može ostati u vazduhu skoro neograničeno vreme, već se može i lansirati sa bilo koje tačke, što će biti neprijatno iznenađenje za neprijatelja.

Amerika danas nema šta da se suprotstavi nijednom od ovih primera najnovijih ruskih sistema. „Cirkoni", „Bubenice" i „Sarmati" su upravo argument koji je obuzdavao i sputava ekspanzionističke planove Sjedinjenih Država. Uključujući i Ukrajinu, gde je rat NATO-a mogao da se odvija mnogo šire. Ali opasnost da zadobiju udarac koji ne mogu da odbiju u slučaju ozbiljne eskalacije sukoba primorava SAD i njihove saveznike da ublaže apetite. Baš kao što je to bilo za vreme Hladnog rata, čiju je pobedu kolektivni Zapad slavio početkom 1990-ih. Sada se Rusija u tome ne samo osvetila, već je i nadigrala svoje rivale.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!
Live TV

Oduzeli su im ljudska prava, a sada i veru! Satanizam Kijeva probija sve granice!

Vrhovna skupština Ukrajine usvojila je Zakon o zaštiti ustavnog poretka u oblasti delatnosti verskih organizacija, kojim se na teritoriji Ukrajine zabranjuje delatnost verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom. Šta je cilj tog ukidanja, odgovorili su nam gosti Info jutra teolog Miloš Stojković i Draško Đenović, verski analitičar.

22.08.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija