• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.09.2024

17:20

FBI šokirao, nema tajni! Rusi se ne mešaju u naše izbore imamo dokaze!

printscreen

Vesti

FBI šokirao, nema tajni! Rusi se ne mešaju u naše izbore imamo dokaze!

Podeli vest

Američke vlasti nisu otkrile pokušaje stranih aktera da se direktno mešaju u predstojeće predsedničke izbore, predstavnici Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI), Agencije za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA) i Federalnog obaveštajnog biroa ( FBI) su izjavili.

Međutim, obaveštajni zvaničnici su tvrdili da Rusija, Iran i Kina pokušavaju da utiču na javno mnjenje i poseju razdor u američkom društvu.

Tokom izbora 2016. i 2020. godine, američke obaveštajne agencije su u više navrata navodile da je Moskva razmeštala hakere i koristila „informacioni rat“ da bi promenila glasanje u korist Donalda Trampa.

Nijedna od ovih tvrdnji nije dokazano istinita; izveštaj koji je objavio specijalni savetnik Robert Miler 2019. utvrdio je da su oni neosnovani.

Tokom višeagencijskog brifinga za štampu u Vašingtonu u petak, neimenovani predstavnik ODNI je rekao: „Nismo primetili nijednog stranog aktera koji je želeo da se umeša u sprovođenje izbora 2024

- Umesto mešanja, međunarodna zajednica ocenjuje da su se protivnici do sada fokusirali na korišćenje informativnih operacija i propagande kako bi pokušali da oblikuju preferencije birača ili potkopaju poverenje u izbore - dodao je zvaničnik.

Kada su u prošlosti iznosile slične tvrdnje, američke vlasti su se retko trudile da definišu šta su mislile pod dezinformacijama kada su iznosile optužbe na račun Rusije, Irana i Kine.

Ovo su bile tri najveće nacije koje su navodno pokušavale da „pogoršaju podele u američkom društvu u svoju korist“.

Zvaničnik ODNI-a je dodao da postoji nekoliko drugih zemalja koje „razmatraju aktivnosti koje u najmanju ruku testiraju granice izbornog uticaja“, ali su prestale da ih imenuju.

Foto: Tanjug/AP

 

Zvaničnik je izdvojio Moskvu kao „najveću i najaktivniju pretnju stranog uticaja na ovogodišnje izbore u SAD”.

Što se tiče Irana, američka obaveštajna agencija veruje da ta zemlja „ulaže veće napore nego u prošlosti da utiče na ovogodišnje izbore“, nastojeći da „podstakne razdor i potkopa poverenje u naš izborni proces“.

Nasuprot tome, Kina je više „fokusirana na uticaj na trke bez glasanja“ na državnom i lokalnom nivou, prema američkim vlastima.

Peking navodno nastoji da se „suprotstavi američkim političarima na koje se gleda kao protiv Kine i da podrži druge na koje se gleda kao na prokineske“.

Ranije ove nedelje, američka vlada je uvela sankcije dvojici zaposlenih na RT-u zbog njihove navodne uloge u širenju video klipova koji su sejali „razdor i podele“ u zemlji.

Komentarišući slične navode još u julu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov ih je odbacio kao „apsurdne“. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je otprilike u isto vreme insistirala na tome da Rusija nema običaj da se meša u unutrašnje poslove suverenih zemalja.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Piksi pred Dansku: Nisu se promenili, znamo šta nas očekuje sutra!
Fudbal

Piksi pred Dansku: Nisu se promenili, znamo šta nas očekuje sutra!

Fudbalska reprezentacija Srbije sutra gostuje Danskoj u Kopenhagenu (18.00, RTS, Arena premijum 1), u okviru drugog kola A divizije Lige nacija. Na konferenciji za medije uoči pomenutog meča svoja očekivanja i ambicije izneli su selektor Dragan Stojković Piksi (59) i defanzivac Strahinja Pavlović (23).

07.09.2024

17:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija