• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.10.2024

06:00

(VIDEO) Strava i užas! Ni Rusi ne mogu da veruju šta vide! Ukrajina rešila da raznese ovo i sve Putinove trupe koji se tu nalaze?!

shutterstock

Vesti

(VIDEO) Strava i užas! Ni Rusi ne mogu da veruju šta vide! Ukrajina rešila da raznese ovo i sve Putinove trupe koji se tu nalaze?!

Podeli vest

Ruski inženjerci deaktivirali su minirani spomenik u selu Pervomajskoje u DNR, koji su prilikom povlačenja postavili ukrajinski nacionalisti iz bataljona „Dnjepar-1“, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Bodačevski, rukovodilac istorijsko-prosvetnog projekta „Donbas - srce Rusije“.

Vest o tome da su Oružane snage Rusije preuzele kontrolu nad Pervomajskim u DNR objavljena je  u proleće 2024. godine. Prema rečima Bodačevskog, razminiranje se sprovodi u okviru pregleda oslobođene teritorije, s posebnim naglaskom na objekte od istorijskog značaja.

 

 

- U okviru projekta ‘Donbas - srce Rusije’ pregledamo našu oslobođenu teritoriju kako bismo sačuvali našu istorijsku baštinu. Otkrili smo spomenik koji su ostavili ukrajinski vojnici. Sudeći po spomeniku, ovde je vođena bitka u kojoj su poginuli ukrajinski vojnici, te su ostavili iza sebe ovakav memorijal. Naši inženjerci kažu da su prilikom povlačenja minirali ovaj spomenik, verovatno s ciljem da, kada naši ljudi pregledaju spomenik, nastradaju - izjavio je Bodačevski.

On je takođe istakao da je ovaj spomenik posvećen pripadnicima ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Dnjepar-1“, koji je učestvovao u kaznenim operacijama u Donbasu. Bataljon „Dnjepar-1“ ranije je stavljen na federalni spisak organizacija, uključujući strane i međunarodne, koje su u skladu sa zakonima Ruske Federacije proglašene terorističkim.

- Natpisi na kamenu ukazuju na to da je ovaj spomenik posvećen poginulim članovima nacističkog bataljona ‘Dnjepar-1’, čiji su pripadnici učestvovali u brojnim kaznenim operacijama u Donbasu od 2014. godine. Iako je ovo mesto značajno za ukrajinske vojnike, ni prema njima nemaju obzira - dodao je Bodačevski.

S druge strane, inženjerci koji su stigli na mesto događaja izjavili su da je za sigurno deaktiviranje mina potrebno izvršiti kontrolisanu eksploziju.

- Prilikom pregleda terena u blizini spomenika pronađeni su predmeti koji su po strukturi slični minama. Ovde vidimo protivtenkovske mine. Trenutno nije moguće njihovo bezbedno uklanjanje. Da bismo zaštitili živote i sprečili povrede, odlučili smo da ove mine uništimo kontrolisanom eksplozijom - izjavio je inženjerac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija