• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: T. Đurković

Autor: informer

18.01.2023

11:00

KAKO SE IZBORITI SA POSTPOROĐAJNOM DEPRESIJOM? Osamdeset posto žena pati nakon što rodi dete, a uzroci mogu biti različiti!

Printscreen, Privatna arhiva

Live TV

KAKO SE IZBORITI SA POSTPOROĐAJNOM DEPRESIJOM? Osamdeset posto žena pati nakon što rodi dete, a uzroci mogu biti različiti!

Podeli vest

Psihološkinja Jovana Stojković otkriva razloge postporođajne depresije

Postporođajna depresija je nažalost veoma zastupljena i pogađa veliki broj žena - čak 80 posto. Ako je žena jednom imala postporođajnu depresiju, rizik za narednu je veći za čak 30 posto. Mnogo toga utiče na mogućnost pojavljivanja depresije: koliko je porođaj bio težak, da li je dete voljeno, da li je zdravo, da li majka ima podršku partnera kao i to u kakvom je emotivnom stanju majka. 

- Postporođajna depresija obično se javlja drugi ili treći dan nakon porođaja zato što u tom momentu estrogen potpuno padne. Tokom trudnoće on je bio i do 10 puta veći, međutm, kada padne, kreće veliko neraspoloženje, gubitak volje za životom, ekstremno plakanje, osoba se povlači, može biti izuzetno depresivna, uplašena da li će biti dovoljno dobra majka i tako dalje... - objasnila je psihološkinja Jovana Stojković.

Foto: Shutterstock

 

Trećeg do petog dana se žena otpušta iz bolnice, a simptomi se pogoršavaju kod kuće. Ukoliko ima nepodržavajuću okolinu, ili nema pomoć od partnera koji to ne razume, njeno stanje će se drastično promeniti. 

-Obično će dobijati poruke: "Šta je sada? Sve je prošlo dobro, rodila si zdravo, pravo dete"... Međutim, to su potpuno toksične poruke, jer ona tada shvata da nju niko ne razume. Ta postporođajna depresija zaista izaziva jedan veliki psihički bol i neophodno je da žena zatraži stručnu pomoć. Nekada je potrebno uključivanje i antidepresiva kako bi se povratila - kaže naša sagovornica.

Foto: Pixabay

 

- Veliki deo uzroka predstavljaju hormoni. Zato tako veliki broj žena ima postporođajnu depresiju. Kada bi ušli u porodilište tog trećeg dana, videli bi da sve žene u sobi plaču. To je jedna filmska scena. Sve ćute i plaču i to je zapravo sam početak. Iako se depresija veoma brzo javlja, ona može proći za sedam do deset dana, maksimalno dve nedelje. Međutim, ukoliko se produži, to je razlog da se žene jave na terapiju. Možda nisu sve one pre porođaja bile dovoljno stabilne, pa to može biti okidač. Neko u svojoj ličnosti može imati izraženu crtu depresivnosti i anksioznosti. Tada ovaj događaj, koliko god da je lep, može da bude visoko stresan. Nije stres sam porođaj, već i začetak trudnoće. Razmišljate o tome  da li će biti sve u redu, iščekujete bebu jer je to ipak novo Verovanje da je prvi put kada se žena porađa i dobija dete lakše, čista je predrasuda. Veliki broj žena ističe kako ih je mnogo više strah na drugom porođaju zato što znaju šta ih čeka - kaže Jovana Stojković 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija