• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

08.01.2023

16:20

OVE NAMIRNICE IZBACITE IZ ISHRANE TRAJNO! Postoji zamena iz prirode koja je jeftina i podjednako ukusna!

printscreen

Live TV

OVE NAMIRNICE IZBACITE IZ ISHRANE TRAJNO! Postoji zamena iz prirode koja je jeftina i podjednako ukusna!

Podeli vest

O onome što unosimo u organizam najčešće ne obraćamo pažnju sve dok se ne razbolimo

Povećan broj ljudi obolelih od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, različitih inflamatornih bolesti creva i karcinoma govori nam da današnja ishrana i način života negativno utiču na zdravlje. Do hrane se dolazi brzo, ali je i ona sama najčešće brza i nutritivno siromašna. 

Istina je da je hrana gorivo organizma i da se mnoge bolesti mogu sprečiti izbacivanjem određenih namirnica iz upotrebe. Fitoterapeut Marko Stevanović otkrio nam je koje su najštenije i čime možemo da ih zamenimo. 

Foto: pexels.com

 

- Slatkiši su omiljeni kod velikog broja ljudi. Oni u sebi sadrže ogromne količine šećera, prostih ugljenih hidrata koji nepovoljno utiču na zdravlje celokupnog ogranizma - pogotovo na krvni pritisak, pojavu dijabetesa, alergija. Gledao sam eksperimente rađene sa miševima kojima su davali velike količine šećera. Oni su stvorili takvu zavisnost da je gotovo bilo nemoguće skinuti ih sa njih. Isto se dešava sa ljudima. Najteže je odvići organizam od slatkih hrane - ističe Marko.

Ipak, rešenje postoji i ne podrazumeva potpuno odricanje od slatkog. Priroda je bogata namirnicima koje su podjednko ukusne, a zdrave. 

- Nije poenta da se zabrani da se jede torta, već da se ponudi zdravija opcija. Ja sam nedavno pokazao kako se pravi torta od ovsenih pahuljica, rogača, orašastih plodova i urmi. Ukusno, jeftino i zdravo. Kalorijski je jako i ne može da se pojede mnogo, a čoveka zasiti i bude i srećan i zadovoljan.Pomeša se 300 grama ovsenih pahuljica, četiri banane i rogač, izmiksuje se i napravi fil. Smesa se stavi u zamrzivač da odstoji jedan dan. Potom se pospe orašastim plodovima koji u sebi sadrže veliku količinu složenih ugljenih hidrata i proteina. Nasuprot ovakvoj poslastici sa klasičnim slatkišima brzo dođe do problema sa digestivnim traktom - kaže Stevanović.

Prozvodi koji spadaju u najnezdravije su različiti čokoladni kremovi i slatki namazi kojih je u prodavnicama sve više. Uz malo truda zdravije varijante mogu se napraviti brzo kod kuće. 

Foto: pexels.com

 

- Može da se brzo napravi namaz za hleb od umri, oraha i lešnika. To se sve stavi u blender i dobije se smesa poput nutele koja može da se maže na hleb. To je zdravija varijanta koja pomaže ljudima da se odviknu od slatkog. U prirodi postoji samoniklo divlje voće koje je takođe idealno za spremanje namaza. Tu spada divlja kruška, jabuka, šipurak, trnjina, Ja sam pravio džem od trnjina koji je toliko ukusan, a zdrav da se ne možete da zamislite. Trnjine sadrže tanin koji pomaže čišćenje krvi i učestvuje u procesu detoksikacije organizma - navodi naš sagovornik. 

Foto: pexels.com

 

Gazirani i energetski napici, mesne prerađevine, brza i pržena hrana, čipsevi i grickalice, peciva samo su deo namirnica kojima bi trebalo da kažete zbogom zauvek. Problem predstavljaju sve namirnice koje sadrže veliku količinu soli, loših masti, prostih ugljenih hidrata i proteina životinjskog porekla. Katastrofalno utiču na digestivni trakt, krvni pritisak, povećavaju holesterol, utiču negativno na raspoloženje nabraja Stevanović.

- Problemi sa jetrom mogu biti uzrokovani neadekvatnim pražnjenjem creva, a celo telo strada najčešće zbog problema sa njima. Najveći svestki i domaći fitoterapeuti insistiraju na čišćenju creva jer jedino na taj način organizam može da se izleči i oporavi - kaže fitoterapeut. 

Ukoliko vam je teško da potpuno izbacite iz ishrane nekvalitetne namirnice, pokušajte da njihov unos svedete na minimum. Zdrava ishrana traži disciplinu, a telo se nakon određenog perioda navikava na novi režim ishrane pa zdrav život postaje navika i potreba. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija