• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

17.03.2023

10:00

HORMONSKI DISBALANS NAJČEŠĆE POGAĐA ŽENE I TINEJDŽERE Ako se ne leči, ovaj poremećaj može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema

printscreen

Live TV

HORMONSKI DISBALANS NAJČEŠĆE POGAĐA ŽENE I TINEJDŽERE Ako se ne leči, ovaj poremećaj može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema

Podeli vest

Ako već duže vreme osećate umor, primećujete da se kilogrami samo gomilaju, često menjate raspoloženja i depresivni ste, možda bi trebalo da odete kod lekara jer su ovo samo neki od simptoma hormonskog disbalansa.

 

Ovaj poremećaj najčešće pogađa žene i tinejdžere, a ukoliko se ne leči, može da dovede do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Nutricionistkinja Sandra Švabić otkriva na koji način se dijagnoza utvrđuje, kako se leči i da li pravilna ishrana može da pomogne.

Šta je hormonski disbalans?

- Hormonski disbalans je stanje organizma gde je poremećen jedan ili više hormona. Reč je o hormonima koji su krucijalni za pravilan rad našeg tela. Na primer, ukoliko hormon kortizol (hormon stresa) kojeg luči nadbubrežna žlezda nije dobar, organizam počinje da reaguje – kreće nesanica, povećanje telesne mase, umor, zaboravnost i niz drugih zdravstvenih problema.

Kom lekaru treba da se obratimo kako bismo utvrdili da li imamo hormonski disbalans?

- Endokrinolog je zadužen za pregled hormona i on može da nam otkrije sve rane znake disbalansa. Najvažnije od svega je da osluškujemo svoje telo i ne zanemarimo signale koje nam ono šalje. Ukoliko endokrinolog posumnja da nešto nije u redu sa štitnom žlezdom, on će vam uraditi TSH (hormon štitne žlezde), ukoliko sumnja na nadbubrežne žlezde, videće vrednost kortizola, ako misli da je u pitanju glukoza, onda će proveriti insulin i tako dalje. Kada govorimo o policističnim jajnicima ili neredovnim menstrualnim ciklusima, treba otići kod ginekologa jer se često hormonski disbalans povezuje i sa ovim problemima. Mora se ispitati uzrok bolesti, ne možemo lečiti samo posledicu.

Foto: pexels.com

 

Koga najčešće pogađa ovaj poremećaj?

- Hormonski disbalans se može javiti kod svih grupa ljudi, ali danas najčešće pogađa žene i decu koja su u fazi intenzivnog rasta (pubertet). Treba napomenuti da i trudnice mogu imati ovaj disbalans, zato što tada žena doživljava promene u toku i nakon trudnoće. Ni muškarci nisu pošteđeni. Kod njih se može javiti slab libido – smanjena seksualna funkcija. Zato je važno ne zanemarivati simptome jer mogu dovesti do neplodnosti.

Kako se leči hormonski disbalans?

- Hormonski disbalans se prvenstveno može izlečiti pravilnom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću. Ukoliko se ne odreaguje na vreme može da dovede do niza zdravstvenih problema. U tom slučaju se uključuju određeni lekovi kao i suplementi. Zbog toga je važno da na vreme odete kod endoktinologa jer će on na osnovu analiza proceniti da li treba da vas šalje kod drugog lekara – nutricioniste, gastroenterologa...

Foto: Public

 

Kako se ishranom rešava ovaj problem?

- Veoma je važno da izbacimo sve one ometače koji mogu ugroziti zdravlje. U to spadaju mesne prerađevine, rafinisana ulja i šećeri, brza hrana, gazirani sokovi, cigarete i alkohol. Birajte namirnice koje su kvalitetnijeg sastava. Domaća jela koja ćete sami praviti dolaze u obzir. Izbegavajte prženu i pohovanu hranu. Jako je važna termička obrada namirnica, pa je moja preporuka da kuvate i grilujete. Kada je reč o uljima, koristite maslinovo i kokosovo. Za sve namirnice možete da pronađete zdravu zamenu. Jedite sveže voće i povrće. Na svakom poizvodu imate nutritivnu tablicu i upravo u toj tabeli možete da pronađete sastav tog proizvoda. Ukoliko vidite da ima previše emulgatora, odnosno sve što ima oznaku E, to znači da je proizvod prepun veštačkih boja i konzervanasa kako bi mu se produžila svežina. Ukoliko imaju manje šećera i visok procenat biljnih proteina, takvi proizvodi su dozvoljeni. Poželjno je da smanjite unos pasterizovanih proizvoda poput cvekle, kiselih krastavaca, ajvara, a uvrstite fermentisane namirnice. Redovna fizička aktivnost je ključna kod osoba koje imaju hormonski disbalans jer se na taj način oslobađa stres, koji je donekle i okidač svih loših stanja u organizmu.

Koje zdravstvene probleme možemo da imamo ukoliko zanemarimo dijagnozu?

- Može doći do raznih hroničnih oboljenja – dijabetes, anemija, insulinska rezistencija, patološka gojaznost, kao i psiholoških problema poput anoreksije, bulimije, anksioznosti, depresije...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija