• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.03.2022

13:56

SA DNA I "SEZONE KUPANJA" DO EVROPSKE ELITE! Zvezdin džinovski skok na UEFA listi !

Starsportphoto©

Crvena zvezda

SA DNA I "SEZONE KUPANJA" DO EVROPSKE ELITE! Zvezdin džinovski skok na UEFA listi !

Podeli vest

Fudbalski klub Crvena zvezda je u poslednjih pet godina napravio veliki skok na UEFA listi

Crveno-beli su od 2017. godine pa sve do sada napredovali čak 161 mesto, pa su trenutno na 34. poziciji na UEFA listi. Godinama su se mučili crveno-beli u Evropi, nisi mogli dalje od "sezone kupanja" u kvalifikacijama za evropska takmičenja... Ali, kada se mašina upalili i kada se počela da melje...

Sve je počelo eliminacijom Krasnodara u plej ofu za Ligu Evrope, kada se Zvezda u sezoni 2017/18 vratila na evro scenu.

Sve je počelo od Krasnodara

- Zahvaljujući golovima Nemanje Radonjića i Gelora Kange na punoj Marakani crveno-beli su krenuli sa pisanjem novih stranica istorije. Odmah potom u grupnoj fazi drugog po jačini takmičenja na Starom kontinetnu četa Vladana Milojevića je napravila novi uspeh. Izboreno je prvo evropsko proleće posle više od dve decenije, nakon što smo u duelima sa Bate Borisovim, Arsenalom i Kelnom kao druga ekipa u grupi prošli u šesnaestinu finala. Nakon dvomeča sa CSKA naš tim se časno oprostio od Lige Evrope te sezone, a sam plasman do nokaut faze pomerio je Zvezdu na 119. mesto sa 195. pozicije UEFA liste - navode na sajtu Crvene zvezde.

Foto: Tanjug

 

Herojski meč protiv Salcburga

Naredne sezone napravljen je još veći iskorak plasmanom u Ligu šampiona.

- Posle neverovatne utakmice protiv Salzburga i herojskoj paritiji crveno-belih momaka, navijači su mogli da uživaju u susretima na stadionu “Rajko Mitić” sa Liverpulom, Pariz Sen Žermenom i Napolijem, a svi zvezdaši će dugo pamtiti trijumf nad engleskim velikanom u režiji dvostrukok strelca Milana Pavkova. U toj godini naš tim je nastavio sa odličnim partijama što je popelo Zvezdu 2019. godine na 88. poziciju liste najveće fudbalske organizacije u Evropi.

Foto: Starsportphoto©

 

Jang bojs i Liga šampiona

 
U sezoni 2019/20 ponovo je Zvezda igrala u najelitnijem takmičenju na Starom kontinentu.

- Dvomeč sa Jang bojsom je pripao izabranicima Vladana Milojevića, tako da su zahvaljujući velikoj pobedi i pre toga čuvenoj eliminaciji Kopenhagena naši fudbaleri doprineli tome da se Zvezda tada nađe na 66. mestu UEFA liste što je bio jedan od neverovatnih uspeha te sezone. Još jednom su na punoj Marakani gostovali evropski velikani poput minhenskog Bajerna, Totenhema i Olimpijakosa, a naš tim je bio nadomak toga na nastavi takmičenje na evro sceni kao trećeplasirana ekipa u grupi.

Foto: Starsportphoto

 


 
Pod komandom Dejana Stankovića crveno-beli su nastavili istim stopama kada su u pitanju najveća evropska takmičenja.

- U sezoni 2020/21 naš tim je eliminisao Ararat u plej ofu i još jednom zaigrao u Ligi Evrope, drugi put po redu u poslednjih pet godina. Ovoga puta pred praznim tribinama naš tim je prikazao sjajne partije protiv Hofenhajma, Slovana iz Libereca i Genta. Dva puta se savladan belgijski predstavnik, Slovan ubedljivo na Marakani sa 5:1, dok su remiji sa češkom ekipom na gostujućem terenu i sa nemačkim timom “kući” doprineli da se Zvezda sa ukupno 11 bodova kao druga ekipa u grupi plasira još jednom u nokaut fazu Lige Evrope. Protiv italijnskog Milana u šesnaestini finala našem timu je nedostajalo sreće, te je pri dva nerešena rezutata i ukupnom skoru od 3:3 i golu u gostima “fortuna” stala na stranu našeg rivala. Uprskos tome ponovo su crveno-beli napravili odličan iskorak u Evropi i zauzeli 50. mesto UEFA listi. Neverovatna sezona dovela je do toga da se Zvezda ponovo nađe među najboljih 50 timova na Starom kontinentu.

Foto: Starsportphoto©

 


 
Ove sezone u osmini finala Lige Evrope izabranici Dejana Stankovića su eliminisani od Glazgov Rendžersa, a i na ovom dvomeču Zvezda je pokazala da je ozbiljan rival svim ekipama u Evropi.

- Bez obzira na to novu granicu su postavili prvotimci Crvene zvezde pošto su kao prva ekipa u grupi sa Bragom, Ludogorecom i Midtjilandom izborili dikretan plasman u osminu finala. To je označilo i da će navijači gledati evropsku utakmicu našeg tima na Marakani u martu mesecu posle 30 godina. Upravo ova sezona bila je najbolja evropska za crveno-bele, jer smo osvojili 15.000 bodova na UEFA listi. Gledajući prostu matematičku računicu, Crvena zvezda je u prethodnih pet godina osvojila 46 hiljada bodova što je naš klub postavilo na visoko 34. mesto UEFA liste, a prema statističkim proračunima do 2025. godine se predviđa da će Zvezda zauzimati 25 mesto. U prethodnih pet godina ostvarili smo čak 30 pobeda u Evropi i postigli 91 pogodak što je još jedan impozantan podatak.

 

Bonus video

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija