• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.Č.

05.06.2024

16:56

Selektor Slovenije poručuje: Možemo da prođemo grupu!

EPA Images

Fudbal

Selektor Slovenije poručuje: Možemo da prođemo grupu!

Podeli vest

Selektor fudbalske reprezentacije Slovenije Matjaž Kek (62) istakao je u intervjuu za sajt UEFA kako nema razloga da njegovi igrači ne veruju u to da mogu proći u osminu finala na predstojećem Evropskom prvenstvu! Popularni "zmajčeki" igraće ovog leta na smotri najboljih timova Starog kontinenta drugi put u svojoj istoriji, a Kek se prisetio i čuvenog meča koji su odigrale reprezentacije Jugoslavije i Slovenije na Evropskom šampionatu 2000. godine, koji je završen remijem 3:3.

Nekadašnji trener Maribora drugi put sa klupe predvodi nacionalni tim Slovenije. U prvom mandatu odveo ih je na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine i od tada Slovenci nisu igrali na velikom turniru. Ponovo je postao selektor 2018. godine i nakon neuspešnih kvalifikacija za prethodni EURO, kao i za Mundijal u Kataru, sada je cilj ostvaren.

- Potrebno je vreme kako biste stvorili tim poput onog koji smo imali 2010. na Svetskom prvenstvu ili ovog aktuelnog koji će igrati na EP. Teško je izvući paralele između aktuelne generacije Slovenije i one koju je Srećko Katanec odveo na EURO 2000 i Svetsko prvenstvo dve godine kasnije, jer je prošlo mnogo vremena od tada. Svakako da su obe generacije bile sjajne, a ja sam srećan što predvodim ove momke koji su postigli veliki uspeh - istakao je Kek na početku razgovora.

 

Foto: EPAIMAGES/Reuters

 

 

U periodu između dva mandata na klupi nacionalnog tima pet godina je bio trener Rijeke. Ipak, naglašava da nije imao dilemu kada je dobio poziv od predsednika Saveza da ponovo preuzme kormilo reprezentacije.

- Nema razmišljanja kada vas pozovu da vodite reprezentaciju, za mene to predstavlja privilegiju. Očekivanja javnosti bila su velika, ali smatram da sam ih ispunio - dodao je on.

 

Foto: EPAIMAGES/Reuters

 

 

Prisetio se aktuelni selektor Slovenije i Evropskog šampionata koji je 2000. održan u Belgiji i Holandiji. Tada je reprezentacija "zmajčeka" završila kao poslednja u grupi sa Španijom, Jugoslavijom i Norveškom sa dva osvojena boda. Sve je moglo da bude drugačije da je Slovenija savladala Jugoslaviju u prvom kolu u meču u kojem je vodila 3:0! Međutim "plavi" su sa igračem manje dali tri gola u završnici i stigli do boda, a Zlatko Zahović i ekipa nisu se do kraja turnira oporavili od tog šoka.

- Gledao sam taj turnir kao trener, ali i kao običan navijač. Slovenci su se identifikovali sa tom generacijom, pevale su se pesme i svi su kao jedan bili uz tim. Vremena su se možda promenila, ali s obzirom na to da je Nemačka blizu Slovenije, nadamo se da će čitava zemlja doći da nas gleda i da ćemo imati više od 10 hiljada navijača na našim utakmicama - poručio je Kek.

 

Foto: AP/Photo

 

 

Slovenci još uvek čekaju na prvu pobedu na evropskim šampionatima i Kek se nada da je sada došao trenutak za tako nešto.

- Igrali smo odlično na EP 2000. Utakmice su bile izuzetno uzbudljive, pogotovo onih 3:3 protiv Jugoslavije, bio je to fantastičan meč! Nadam se da je došlo vreme i za prvu pobedu Slovenije na Evropskom prvenstvu, odnosno da će ova generacija momaka koje predvodim dati primer budućim naraštajima. Sigurno ne idemo u Nemačku u turistički obilazak, idemo da se nadigravamo i sa stavom da možemo proći grupu - zaključio je Matjaž Kek.

 

 

Prvu utakmicu na turniru u Nemačkoj Slovenija će odigrati 16. juna protiv Danske u Štutgartu. Četiri dana kasnije u Minhenu se sastaju sa Srbijom, dok u poslednjem kolu igraju sa Engleskom 25. juna u Kelnu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija