• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.12.2020

17:30

JOŠ JEDNA GODINA ZA ZABORAV! Reprezentacija Srbije je dva puta BLJESNULA, ali u najvažnijem meču "orlovi" su bili bez krila, ili nečeg drugog...

Fudbal

JOŠ JEDNA GODINA ZA ZABORAV! Reprezentacija Srbije je dva puta BLJESNULA, ali u najvažnijem meču "orlovi" su bili bez krila, ili nečeg drugog...

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije je u 2020. godini odigrala osam utakmica, od čega dve maestralno. Ipak, "orlovi" su, kao po običaju, podbacili kada je bilo najvažnije, pa će srpski navijači peti put zaredom Evropsko prvenstvo gledati bez prevelike euforije

Krenimo od početka...

Usled pandemije koronavirusa utakmice baraža za plasman na Evropsko prvenstvo koje su bile planirane za mart pomerene su za jun, a kasnije i za jesen, pošto je već kontinentalni šampionat odložen za 2021. godinu. Prema tome, reprezentacija Srbije je u 2020. godini prvo okupljanje imala tek u septembru kada su na programu bili prvi mečevi Lige nacija.

"Orlovi" su se takmičili u B ligi, a nalazili su se u grupi 3, zajedno sa Rusijom, Turskom i Mađarskom.

Jedan bod sa prvog okupljanja

Na samom startu Lige nacija, Srbija je 3. septembra poražena od Rusije u Moskvi rezultatom 3:1. "Orlovi" na stadionu Dinama nisu bili toliko loši koliko rezultat pokazuje, ali nisu iskoristili svoje šanse. Jedini gol za Srbiju na tom meču postigao je Aleksandar Mitrović, pri vođstvu Rusije od 2:0.

Tri dana kasnije, Srbija je na stadionu "Rajko Mitić" ugostila Tursku i taj meč je završen bez golova. Nije bilo viđeno puno šansi te večeri u Beogradu, a rezultat bi možda bio i povoljniji po izabranike Ljubiše Tumbakovića da kapiten Aleksandar Kolarov nije dobio drugi žuti karton na samom startu drugog poluvremena, pa su "orlovi" više od 40 minuta igrali sa desetoricom.

Rapsodija protiv Norveške

Srbija je 8. oktobra igrala "meč decenije" kako se to u tom trenutku nazivalo. "Orlovi" su u Oslu protiv Norveške, predvođene Erlingom Halandom i Martinom Odegardom, igrali polufinalnu utakmicu baraža za odlazak na Evropko prvenstvo.

U javnosti je stvarena slika da je Norveška apsolutni favorit i da Srbija nema šta da traži u Osli, ali tako nije mislio Sergej Milinković-Savić.

Utakmica je bila napeta, oba tima su stvarala šanse, ali ne stopostotne, pa je selektor Ljubiša Tumbaković u 80. minutu izvukao keca iz rukava. Na teren je umesto Filipa Đuričića poslao asa Lacija, a Sergej mu je samo dva minuta kasnije vratio golom.

Ipak, "orlovi" nisu izdržali do kraja, pa je Matijas Norman u 88. minutu postigao gol za Norvešku i odveo meč u produžetke.

Međutim, Norvežanima je u 102. minutu utakmice stigao SMS da neće otići na kontinentalni šampionat zahvaljujući pravoj majstoriji i drugom golu srpskog veziste.

Novo prizemljenje u Ligi nacija

Na krilima pobede u Oslu "orlovi" su dočekali Mađarsku u četvrtom kolu Lige nacija, ali je na "Marakani" višena sušta suprotnost onoga što su prikazali tri dana ranije. Bezidejna igra Srbije i početnička greška odbrane pogurali su Mađare do pobede minimalnim rezultatom.

Srbija je potom gostovala Turskoj u 14. oktobra i propustila je veliku šansu za prvu pobedu u Liig nacija.

"Orlovi" su bili mnogo bolji rival, vodili su 2:0 golovima Sergeja Milinković-Savića i Aleksandra Mitrovića iz penala, propustili su sjajne prilike da dotuku rivala, pa je usledila kazna.

Hakan Čalhanoglu i Ozan Tufan su uspeli da donesu bod Turcima koji su tako dokazali tvrdnju da je 2:0 najopasniji rezultat.

Potop protiv Škotske

Novi takozvani "meč decenije" Srbija je igrala 12. novembra protiv Škotske na "Marakani" u finalu baraža za plasman na EURO.

Javnost je "orlove" već videla na Evropskom prvenstvu, a može se reći i da su isto razmišljali izabranici Ljubiše Tumbakovića, što ih je skupo koštalo.

Srbija je protiv Škota odigrala verovatno najgoru utakmicu u poslednjih nekoliko godina. "Orlovi" za prvih 90 minuta nisu stvorili maltene nijednu šansu, a izgledalo je da će gol Rajana Kristija u 52. minutu ostaviti našu reprezentaciju ponovo bez odlaska na prvenstvo Evrope. Međutim, ponovo je Tumbaković kao i u Oslu pogodio sa izmenama, pa su Filip Mladenović i Luka Jović iskonstruisali gol za produžetke u samom finišu regularnog dela.

Foto: Starsportphoto

Dogovori posle regularnog dela meča sa Škotskom

U produžecima je Srbija konačno malo bolje zaigrala, ali je rezultat ostao nepromenjen, pa su penali odlučvali o učesniku Evropskog prvenstva.

Prve četiri penal serije su prošle bez promašaja, a za Srbiju su bili precizni Dušan Tadić, Luka Jović, Nemanja Gudelj i Aleksandar Katai. Ipak, u petoj seriji je za Škote pogodio Keni Meklin, a šut Aleksandra Mitrovića je zaustavio iskusni golman Dejvid Maršal i Srbija je ponovo ostala bez Evropskog prvenstva.

Opstanak u B Ligi nacija

Posle poraza od Škotske srpska javnost se obrušila na "orlove" i nikoga više nisu zanimali mečevi sa Mađarskom i Rusijom u poslednja dva kola Lige nacija.

U takvoj atmosferi je odigran i meč protiv Mađara koji je u Budimpešti završen rezultatom 1:1. Prvi gol na meču je postigao Nemanja Radonjić, ali je Zolt Kalmar doneo bod svojoj reprezentaciji.

Ipak, da ne bude sve tako crno u 2020. godini, "orlovi" su se pobrinuli u poslednjoj utakmici koju su odigrali. Na stadionu "Rajko Mitić" je pala Rusija ubedljivim rezultatom 5:0.

Golove za Srbiju su postigli Nemanja Radonjić, Luka Jović (drugi i četvrti), Dušan Vlahović kome je to bio prvenac u dresu reprezentacije i Filip Mladenović.

Tom pobedom, kao i trijumfom Mađarske nad Turskom Srbija je uspela da sačuva statu B ligaša u Ligi nacija.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Protiv Kristijana Ronalda za Svetsko prvenstvo u Kataru

Žreb za kvalifikacije za Mundijal 2022. godine održan je 7. decembra u Cirihu, a Srbija će se naći u grupi A zajedno sa PortugalomRepublikom Irskom, Luksemburgom i Azerbejdžanom. Takođe, domaćin planetarnog šampionata, Katar, će odigrati po dve utakmice sa svim reprezentacijama iz grupe A.

Smenjen Ljubiša Tumbaković

Sedam dana nakon žreba za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, Fudbalski savez Srbije je doneo odluku da sa mesta selektora smeni Ljubišu Tumbakovića.

Foto: Tanjug/AP

Ljubiša Tumbaković

Prema tome, "orlovi" će na novi Mundijal pokušati da odlete sa novim selektorom koji i dalje nije promovisan.

Kvalifikacije za planetarni šampionat kreću u martu i nema sumnje da će Slaviša Kokeza i njegovi najbliži saradnici do tad doneti odluku o novom selektoru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija