• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. M.

31.10.2022

12:20

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! Brazilci moraju da prekinu post!

Reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! Brazilci moraju da prekinu post!

Podeli vest

Manje od mesec dana ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata Na redu je reprezentacija Brazila!


Fudbalska reprezentacija Brazila na Mundijalu u Kataru igra u grupi G sa Srbijom i Švajcarskom, baš kao pre četiri godine u Rusiji, a tu je i Kamerun. Bez ikakve sumnje, Brazilci su favoriti za prvo mesto u grupi, a kao i uvek jedni od kandidata za trofej.

Foto: Reuters

Zna kako sa zvezdama: Tite i Nejmar

 

BRAZIL

FIFA lista: 1. mesto
Selektor: Tite (61)
Vrednost tima: 1.090.000.000 evra
Prosečna starost: 27,3
Učešća na SP: 21 put
Najveći uspeh: titule 1958, 1962, 1970, 1994, 2002.


Nacija u kojoj je fudbal bitniji od svega odavno se unervozila što fudbaleri Brazila nisu tačno 20 godina doneli "boginju" u domovinu. Nema sumnje da veruju da će se to baš sad dogoditi, kao uostalom i pre svakog Mundijala. Brazilci su petostruki šampioni Mundijala. Pored pomenute 2002, najbolji su bili 1958, 1962, 1970 i 1994, više nego bilo koja druga reprezentacija u istoriji. Ono što im je takođe pošlo za rukom, a drugima nije, je da su jedini osvojili sva tri takmičenja pod okriljem Svetske fudbalske organizacije (FIFA) - Kup Konfederacija u četiri navrata i dve zlatne olimpijske medalje 2016. i 2021.


Sjajni golmani


Iza Brazila je, sada, loš period. Prošle godine su na svom terenu ostali bez trofeja Kopa Amerika.


Prethodni Mundijal u Rusiji završili su u četvrtfinalu porazom od Holandije. Sadašnji selektor Tite došao je baš uoči tog Svetskog prvenstva da vadi Brazil iz problema. Tadašnji selektor Karlos Dunga imao je samo dve pobede u zoni Južne Amerike i sve je išlo ka tome da se Brazil ne plasira na Mundijal. Šok terapija u vidu Titea je delovala i Brazil se prvi kvalifikovao za Rusiju, a iako nisu imali sreće na Mundijalu, dokopali su se Kopa Amerika 2019.

ZVEZDA TIMA

Nejmar (30)

Pozicija: napadač
Utakmica: 120
Golova: 74
Asistencija: 55
Klub: Pariz Sen Žermen
Vrednost: 75.000.000 evra


Nema sumnje da je Brazil sada mnogo jači nego pre četiri godine. Tite je uradio mnoge stvari, primera radi u tim je vratio Marsela i Tijaga Silvu, a uspeva i kontroverznog Nejmara da drži pod kontrolom. Superstar Pariz Sen Žermena ne može da radi šta hoće, a i kada mu je loš dan to više ne znači automatski propast celog tima.


Zanimljivo je da Brazilci od aprila 2019. godine do danas imaju samo jedan poraz, pomenuti od prošle godine od najvećeg rivala Argentine u finalu Kopa Amerika. Za Svetsko prvenstvo u Kataru kvalifikovali su se još prošlog novembra. Na 17 utakmica dali su 40, a primili samo pet golova i završili bez problema na prvo mestu, sa šest bodova više od Argentine.

 

Foto: Reuters

Čekaju "boginju" 20 godina: Navijači Brazila


Nejmar je, bez sumnje, najveća zvezda ovog tima, iako se često pominje i u negativnom kontekstu, pogotovo otkad je član Pariz Sen Žermena. Suočava se sa ogromnim pritiskom da donese "boginju", ali ne samo on, već i kapiten Tijago Silva. Tu su i sjajni Fred, Kazemiro, Ederson, Militao, Vinisijus, Fabinjo... Prednost Brazila su i sjajni golmani, pre svega Alison Beker iz Liverpula, a tu je i Ederson iz Mančester sitija.


Ono što ne treba da vas iznenadi je ukoliko neko od "jačih" imena izostane sa poslednje Titeovog spiska. Nedavno je pričao o tome da će biti prisiljen da bira samo igrače u odličnoj formi, bez obzira na njihov status, jer je ovo Svetsko prvenstvo specifično zbog termina usred sezone.

RASPORED NA SP


1. kolo (24. novembar)
Brazil - Srbija


2. kolo (28. novembar)
Brazil - Švajcarska


3. kolo (2. decembar)
Brazil - Kamerun


- Naša prva utakmica je samo deset dana nakon dolaska igraca na okupljanje. Dakle, ili ste u dobroj formi ili niste na spisku - rekao je Tite.


Ronaldo veruje u tim


Selektor je dobio podršku i od čuvenog Ronalda, koji ni sam ne zna kako bi napravio spisak kada ima toliko sjajnih fudbalera na raspolaganju.


- Tite će imati mnogo problema kako da sastavi ekipu. Vinisijus mora da počne, Rafinja igra fantastično, a onda imate Rodriga i Nejmara, koji su u dobroj formi. Plus Gabrijela Žezusa iz Arsenala, Rišarlisona, Antonija... Ne znam kako će selektor to sve da uklopi. Naravno, ja ću biti svim srcem uz Brazil, verujem da ovaj tim može da osvoji titulu u Kataru - rekao je Ronaldo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija