• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

06.11.2022

13:17

JUGOSLAVIJA NA MUNDIJALU! ŠVAJCARSKA 1954 - Drim-tim, prva selektorska komisija i eliminacija od budućeg svetskog prvaka

Printscreen You Tube

Fudbal

JUGOSLAVIJA NA MUNDIJALU! ŠVAJCARSKA 1954 - Drim-tim, prva selektorska komisija i eliminacija od budućeg svetskog prvaka

Podeli vest

Mundijal 1954. godine u Švajcarskoj bio je treći na kojem je učestvovala Jugoslavija i prvi na evropskom tlu nakon završetka Drugog svetskog rata. Ekipa je na kraju zauzela sedmo mesto.

Bio je to pravi jugoslovenski drim-tim, po imenima verovatno jači od onog što je u Urugvaju zauzeo četvrto mesto. Međutim, utisak je da su Stjepan Bobek i društvo bili ona generacija rođena u pogrešno vreme, pošto su tada svetom harali Mađari sa Ferencom Puškašem i Šandorom Kočišom, kao i sjajni tim Zapadne Nemačke, budući svetski prvaci od kojih je Jugoslavija na kraju i eliminisana.


Jugoslovenski drim-tim


Tim koji je tada igrao činili su sve velikani fudbala bivše države. U Švajcarsku na turnir otputovali su Vladimir Beara, Branko Kralj, Zlatko Čajkovski, Tomislav Crnković, Ivan Horvat, Branko Stanković, Branko Zebec, Vujadin Boškov, Stjepan Bobek, Dionizije Dvornić, Todor Toza Veselinović, Miloš Milutinović, Rajko Mitić, Bernard Vukas, Aleksandar Petaković, Zdravko Rajkov, Bruno Belin, Lav Mantula, Sima Milovanov, Zlatko Papec, Ljubiša Spajić i Miljan Zeković.


Selektorska komisija, prva u istoriji


Poznato je da je Jugoslavija nekoliko puta kroz istoriju pribegavala imenovanju selektorske komisije, a prvi put se to desilo upravo na ovom Mundijalu. „Trust mozgova" činilo je pet stručnjaka, na čelu sa Aleksandrom Tirnanićem i Leom Lemešićem. Pred Svetsko prvenstvo dodati su im Milovan Ćirić, Franjo Velfl i Branko Pešić.

 

Foto: Printscreen You Tube

Detalj pre početka meča Jugoslavija - Zapadna Nemačka


Na Mundijal u neutralnoj Švajcarskoj Jugoslavija se plasirala maksimalnim učinkom. U kvalifikacijama je igrala sa Grčkom i Izraelom, po dva puta, ukupno četiri utakmice. Interesantno da je sve četiri dobila identičnim rezultatom - 1:0.

 

REZULTATI JUGOSLAVIJE/SRBIJE NA SVETSKIM PRVENSTVIMA


1930. Urugvaj 4. mesto
1950. Brazil 5. mesto
1954. Švajcarska 7. mesto
1958. Švedska 5. mesto
1962. Čile 4. mesto
1974. Zapadna Nemačka 7. mesto
1982. Španija 16. mesto
1990. Italija 5. mesto
1998. Francuska 10. mesto
2006. Nemačka 32. mesto
2010. Južna Afrika 23. Mesto
2018. Rusija 23. mesto


Žreb je odlučio da „plavi" na završnom turniru budu u grupi sa selekcijama Brazila, Francuske i Meksika. Na startu, ova ekipa se sastala sa Francuskom i slavila po ugledu na kvalifikacije - minimalnim rezultatom. Meč je golom rešio Miloš Milutinović, popularna „plava čigra".


Tri dana kasnije, rival je bio moćni Brazil. I jednoj i drugoj ekipi odgovarao je remi zbog pobeda u prvom kolu. Povela je Jugoslavija golom Branka Zebeca, izjednačio je Didi i obe reprezentacije prošle su u četvrtfinale


Velika pauza i kobni Nemci


Između utakmice sa „kariokama" i one četvrtfinalne protiv Nemaca, prošlo je čak osam dana i mnogi su u intervjuima pričali da im je upravo to bio najveći problem što nisu prošli u polufinale. Bio je to verovatno najgori meč ove generacije, koja je neočekivano lako poražena sa 2:0. Prvi gol pao je već u 9. minutu, kada je Ivan Horvat neoprezno postigao autogol, a pred kraj je trijumf overio Helmut Ran, čovek koji je kasnije postao heroj nacije zbog dva gola u finalu Mundijala.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija