• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. Selmani

06.11.2022

15:33

JUGOSLAVIJA NA MUNDIJALU! BRAZIL 1950 - Povratak posle 20 godina, Rajkova posekotina i suze na Marakani

printscreen

Fudbal

JUGOSLAVIJA NA MUNDIJALU! BRAZIL 1950 - Povratak posle 20 godina, Rajkova posekotina i suze na Marakani

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije 20 godina od prvog Mundijala u Montevideu 1930. ponovo se našla na Svetskom prvenstvu. Turnir se igrao u Brazilu 1950. godine i bio je to prvi šampionat posle Drugog svetskog rata u kom je Evropa ostala u ruševinama.

Stoga je domaćinstvo povereno Južnoamerikancima, a Jugoslavija je posle dosta muka došla na Mundijal jer je morala da igra majstoricu protiv Francuske.


Obe selekcije po dva puta su savladale Izrael u kvalifikacionoj grupi, a kako su međusobne duele završile bez pobednika, usledio je meč odluke 11. decembra 1949. godine na neutralnom terenu u Firenci.

Foto: printscreen

Jugoslaviju protiv Brazila gledalo 140.000 ljudi na "Marakani"


Pogotkom Željka Čajkovskog u 113. minutu Jugoslavija je slavila sa 3:2 i plasirala se na Mundijal.


SASTAV JUGOSLAVIJE NA SP U BRAZILU

Golmani: Vladimir Beara, Srđan Mrkušić


Odbrambeni igrači: Božo Broketa, Ratko Čolić, Ivica Horvat, Miodrag Jovanović, Branko Stanković, Siniša Zlatković


Vezni red: Aleksandar Atanacković, Zlatko Čajkovski, Predrag Đajić, Ervin Katnić, Bela Palfi, Ivo Radovniković


Napadači: Stjepan Bobek, Željko Čajkovski, Vladimir Firm, Prvoslav Mihajlović, Rajko Mitić (kapiten), Tihomir Ognjanov, Kosta Tomašević, Bernard Vukas


Selektor: Milorad Arsenijević

Na turniru u Brazilu igralo se u čudnom sistemu. Selekcije su bile podeljene u četiri grupe, a samo pobednici su završili u poslednjoj grupi koja je odlučivala novog šampiona sveta. 


Prvi i jedini put vladar planete nije odlučen posle finala, a Jugoslavija je bila jedina evropska selekcija koja je predstavljala istočni blok. Sovjetski Savez, Mađarska i Čehoslovačka odbile su da učestvuju u kvalifikacijama.


Selekcija Indije odustala je jer njenim igračima nije bilo dozvoljeno da igraju bosonogi. Škotska se kvalifikovala i obećala da će doći samo ako bude i šampion na Ostrvu, a kako su poraženi od Engleza, Škoti su održali reč i nisu se pojavili.


Turska nije imala sredstava da dođe na turnir, a njeno mesto trebalo je da popuni Francuska koja je kasnije takođe odustala.


Tako se na turniru našlo samo 13 ekipa, podeljenih u četiri grupe. Najviše je profitirao Urugvaj koji je bio u Grupi 4 sa Bolivijom, koju je demolirao sa 8:0 i posle 90 minuta fudbala plasirao se u finalnu grupu.


Jugoslavija je u prvom kolu Grupe 1 u Belo Orizonteu deklasirala Švajcarsku sa 3:0, a strelci su kapiten Rajko Mitić, Kosta Tomašević i Tihomir Ognjanov. Brazil je na startu porazio Meksiko sa 4:0 i dalo se naslutiti da će "plavi" i "karaoke" da se pitaju za plasman u finalnu grupu.


Brazilci su u narednoj rundi kiksnuli protiv Švajcarske (2:2), a Jugosloveni ubedljivo savladali Meksiko sa 4:1.


Strelci su bili Stjepan Bobek, Kosta Tomašević i Željko Čajkovski koji je postigao dva gola. Počasni gol za Meksikance dao je Ektor Ortiz.


Pred više od 140.000 duša na Marakani u Rio de Žaneiru Brazil je dočekao Jugoslaviju u meču odluke, a našoj selekciji i bod je bio dovoljan da se plasira u narednu rundu.

Foto: printscreen

Eliminisali Jugoslaviju: Slavlje Brazilaca


Međutim, pred sam početak utakmice, kapiten Rajko Mitić je na putu od svlačionice do terena udario glavom u metalnu konstrukciju i zadobio duboku posekotinu. 


Odlučeno je da Mitić ostane u svlačionici, kako bi mu se ukazala pomoć, a da ekipa krene na domaćina sa desetoricom igrača. 


Brazil je iskoristio tu prednost i već u 4. minutu je "zlatna kopačka" Mundijala Ademir obradovao više od 140.000 navijača na Marakani. 


Mitić se uključio u igru posle dvadesetak minuta, Jugoslavija je uspostavila terensku ravnotežu, ali se do kraja utakmice domaćin još jednom radovao. 


Zizinjo je sredinom drugog poluvremena postavio konačnih 2:0 i eliminisao Jugoslovene koji su u konačnom poretku završili na petom mestu.

SP U BRAZILU 1950.


Učesnika 13

Utakmice 22

Golova 88 (četiri po meču)

Šampion Urugvaj (druga titula)

Poseta 1.045.246 (47.511 po meču)

Najbolji strelac Ademir (Brazil), devet golova

Plasman Jugoslavije 5. mesto
 

Titulu svetskog šampiona u Brazilu osvojio je Urugvaj. Pred odlučujući meč na Marakani domaćinu Brazilu i bod je bio dovoljan da osvoji trofej Žila Rimea.


Početkom drugog poluvremena Albino Frijasa doveo je domaćina u vođstvo i delovalo je da će 173.850 gledalaca (to je zvaničan podatak, a spekuliše se da je na stadionu bilo i do 200.000 ljudi) na Marakani slaviti titulu planetarnog šampiona.


Međutim, Urusi su preko Huana Alberta Skjafina i Alsidesa Điđe slavili došli do preokreta izazvavši muk, suze i nevericu na tribinama Marakane.

Foto: printscreen

Doneo titulu Urugvaju: Điđa


Veću fudbalsku tragediju Brazil nije doživeo do 2014. godine kada je takođe na svom terenu, u Belo Orizonteu, poražen od Nemačke sa 7:1 u polufinalu Svetskog prvenstva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17