• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vladimir Tomković

06.12.2022

06:53

EKSKLUZIVNO! LEGENDARNI REPREZENTATIVAC HOLANDIJE ZA INFORMER! Ronald de Bur: Svi smo očekivali više od Srbije!

Informer

Fudbal

EKSKLUZIVNO! LEGENDARNI REPREZENTATIVAC HOLANDIJE ZA INFORMER! Ronald de Bur: Svi smo očekivali više od Srbije!

Podeli vest

Neobjašnjivo je kako je Srbija ispustila prednost protiv Kameruna i naročito protiv Švajcarske. Imate odlične igrače i verovao sam da ćete barem proći grupu na Mundijalu

Verovao sam da će Srbija izboriti plasman u osminu finala Svetskog prvenstva i baš sam iznenađen što ste osvojili samo bod, kaže u ekskluzivnom razgovoru za Informer legendarni Ronald de Bur.

Dugogodišnji reprezentativac moćne Holandije, legenda Ajaksa i bivši as Barselone i Rendžersa dodaje da su "orlovi" na neshvatljiv način ispustili prednost i protiv Kameruna (3:1, pa 3:3) i protiv Švajcarske (2:1, pa 2:3) u mečevima grupe G na Svetskom prvenstvu u Kataru.
 

Foto:  

 

De Bur je za Informer govorio i o Draganu Stojkoviću Piksiju, Dušanu Tadiću, ali i otkrio ko je njegov favorit na Mundijalu.

Jeste li iznenađeni rezultatom Srbije?

- Da, to je veliko iznenađenje. Kao i Hrvatska, tako je i Srbija uvek imala tim koji je teško pobediti. Uvek ste imali i sad imate dobre timske igrače. Iznenađen sam, očekivao sam više bodova od Srbije. Mislim da je nedostajalo i malo sreće. Okej, protiv Brazila uvek možete da računate na poraz, ali i u tom meču je delovalo da Srbija može nešto da izvuče. Protiv Kameruna i Švajcarske moralo je da bude bolje. Švajcarska je slična Srbiji, teško je pobediti njihov tim, ali onakav poraz od 3:2 mnogo boli, siguran sam.

Foto: Predrag Milosavljević

 



Srbija je u obe te utakmice, protiv Kameruna i Švajcarske, prva primila gol, pa okrenula rezultat u svoju korist i na kraju ostajala maltene bez ičega.

- Srbija je neshvatljivo pala oba puta. To su momenti koji mi nisu bili baš jasni. Inače, ne očekujete tako nešto od Srbije, koja je uvek imala mirne, fokusirane, iskusne i staložene igrače, koji znaju šta treba da rade. Iznenađen sam da su tako olako ispuštali prednost.

Mundijal kao da ga je Hičkok režirao


Kako ste generalno zadovoljni Svetskim prvenstvom?
- Neverovatna iznenađenja i jedan od najboljih turnira ikad. Bilo je toliko uzbuđenja koja, čini mi se, ni Alfred Hičkok ne bi mogao da osmisli i složi na jedno mesto. To je divno za fudbal, da se dešavaju iznenađenja, da favoriti gube... Eto, i Španija je na desetak minuta pre kraja utakmica "visila" i od Kostarike je zavisilo hoće li ispasti. To je lepota fudbala i zato ga volim


Šta ste videli kao glavni problem u igri našeg tima?

- Ne znam tačno, kažem opet da sam vrlo iznenađen svime. Da protiv Švajcarske u meču odluke tako olako ispustite prednost... Skoro svi igrači Srbije igraju u najjačim evropskim timovima i svi znaju šta treba da rade u momentu kad su već uspeli da preokrenu rezultat i kad imaju 2:1. Mogu
da zamislim koliko je vaš narod razočaran jer ste sigurno očekivali plasman u osminu finala. I ja sam.

Znate li da je naša reprezentacija poslednja dva puta prošla grupu na Mundijalu u Francuskoj 1998. i na EP 2000. Oba puta je vaša Holandija zaustavila naš tim?

- Kako se ne bih sećao pobede od 6:1 na Evropskom prvenstvu? U Francuskoj je bilo sasvim drugačije, pobedili smo 2:1, kad je Mijatović pogodio prečku. Bila je to fantastična ekipa Srbije, odnosno bivše Jugoslavije, sa izuzetnim igračima koji su imali divne karijere. Bilo je zadovoljstvo gledati tu vašu reprezentaciju. Mislim da ste zbog stila i lepote igre uvek imali fanove širom sveta.

Foto: Predrag Milosavljević

 



Da li je Dragan Stojković na vas ostavio bolji utisak kao igrač ili kao selektor, odnosno trener?

- Obožavao sam ga kao igrača. Stvarno sam ga voleo. Igrali smo na sličnim pozicijama, bili vezni igrači, kreatori igre, koji su davali golove, ali isto tako voleli da asistiraju saigračima. Mislim da mu dobro ide i kao treneru. Na Svetskom prvenstvu, pogotovo ako ne prođete grupu, trener je na udaru, meri se svaka njegova odluka. Možda je Stojković doneo neke pogrešne odluke, ali mislim takođe da mu je nedostajalo malo više sreće.

Brazil favorit, Portugal vreba iz senke

 

Na osnovu svega viđenog u grupnoj fazi, možete li da izdvojite jedan tim kao glavnog favorita za osvajanje?
- Rekao sam pre Mundijala i ostajem pri tome da je najbolji Brazil. Volim kako igraju Francuska i Španija, a smatram i da Portugal ima fantastične igrače. Oni su favorit iz senke. Ali ako moram, kao što kažete, da izaberem jednog favorita, onda je to Brazil.

 


Šta mislite o čitavoj sezoni Dušana Tadića, budući da je u Ajaksu konstantno kritikovan?

- Nisu to baš tako velike i stalne kritike. Činjenica je da on trenutno ne igra tako dobro kako je igrao nekoliko meseci ranije. Ljudi ga i dalje veoma poštuju zbog svega što je uradio za Ajaks poslednjih godina, jer je vodio klub do trofeja. Bio je ključni čovek u ostvarivanju velikih uspeha. Poštovanje apsolutno postoji. Ali on postaje stariji, a kritike su više upućene treneru da, kad menja igrače u toku utakmice, ponekad zameni i njega. Mora da postoji balans. Dušan je fantastična osoba, veliki kapiten, ali dođu momenti, kao što je slučaj i sa Kristijanom Ronaldom, kad kažete okej, ali sad bi trebalo malo da prepustim mesto mlađim generacijama.

Šta da očekujemo od Holandije u nastavku turnira (ovaj razgovor je vođen pre utakmice "lala" sa SAD)?

- Nadam se da ćemo igrati ostatak turnira. Šalu na stranu, nisam preterano zadovoljan kako smo igrali u grupnoj fazi. Nije to bilo nešto posebno dobro, ali smo dobijali na čist kvalitet. Prvi smo u grupi, to je najvažnije, ali nadam se da ćemo najbolje tek da vidimo od Holandije.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17