• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: J. Perišić

22.02.2024

11:23

Podatak za nevericu! Superliga u TOP 10 u Evropi po zaradi ove zime (FOTO)

Starsportphoto

Fudbal

Podatak za nevericu! Superliga u TOP 10 u Evropi po zaradi ove zime (FOTO)

Podeli vest

Nedavno završeni prelazni rok u Srbiji je istorijski za naš fudbal! Prema podacima sa specijalizovanog portala "Transfermarkt", naša Superliga je na visokom desetom mestu po zaradi od svih evropskih liga.

Zimski prelazni rok u našoj zemlji okončan je prošlog petka, a srpski klubovi su zbirno prihodovali čak 38,16 miliona evra, što ih svrstava u sam vrh kada su u pitanju prihodi na Starom kontinentu.

Jasno je, pre svega, da se najvažniji transferi obavljaju u letnjem prelaznom roku, ali to ne umanjuje činjenicu da su domaći klubovi, pre svega Crvena zvezda i Partizan, u decembru, januaru i februaru zabeležili neverovatnu zaradu, kakva nije bila svojstvena našim timovima u prošlosti.

Na vrhu liste po zaradi nalazi se italijanska Serija A. Klubovi iz najvišeg ranga "kalča" ove zime prihodovali su 128,93 miliona evra, a zanimljivo, na drugom mestu nalaze se Belgijanci - 104,15 miliona evra.

Foto: Starsportphoto©

Kristijan Belić (u sredini) otišao je ove zime za četiri miliona evra iz Partizana

 

Treće mesto zauzimaju Francuzi, odnosno tamošnja Liga 1, sa zaradom 101,65 miliona evra, a na četvrtom mestu su Portualci - ravno 50 miliona.

Potom sledi španska Primera, čiji zbir prodaja iznosi 49,25, pa onda Superliga Turske - 48 miliona evra. Na sedmom mestu je holandska Eredivizija (46,21), potom ide druga liga Engleske, popularni Čempionšip, sa ukupnim prihodima 44,36 miliona evra. Na devetom mestu, zanimljivo, nalazi se po mnogima najjača i najatraktivnija liga na svetu, Premijer liga, koja je prihodovala svega 44,36 miliona evra.

Foto: Starsportphoto

Jovan Mijatović ove zime je otišao iz Zvezde u Njujork

 

Potom je na listi Superliga Srbije sa pomenutom cifrom, a zanimljivo, iza našeg prvenstva ostali su čak nemačka Bundesliga, kao i prvenstva Švedske, Norveške, Austrije, Danske, Rusije, Švajcarske...

Podsetimo, u zimskom prelaznom roku u našoj zemlji prednjačili su Crvena zvezda i Partizan. Crveno-beli su prodali Jovana Mijatovića u američki Njujork siti za osam miliona evra, Kosta Nedeljković je otišao u Aston Vilu za 7,6 miliona evra, Miloš Luković iz IMT-a u Strazbur za 4,7 miliona evra, dok je Partizan Kristijana Belića i Mihajla Ilića prodao u AZ Alkmar, odnosno u Bolonju, za četiri i 4,5 miliona evra.

Foto: Starsportphoto

Najskuplji fudbaler kojeg je Zvezda platila ove zime: Uroš Sremčević

 

Oboren je i rekord kada su u pitanju transferi između srpskih klubova, pošto je Zvezda kupila Uroša Sremčevića iz lučanske Mladosti za dva miliona evra.

Što se tiče potrošnje novca, naši timovi su za svoje novajlije izdvojili ukupno 4,6 miliona evra. Prednjači Zvezda sa pomenutim Sremčevićem, dok je Partizan za Jung-Džun Goha dao 1,2 miliona evra. Osim toga, crno-beli su doveli Bojana Kovačevića iz Čukaričkog za 600.000 evra, kao i Nikolu Miličića iz Radničkog Kragujevca za 100.000 manje.

Ovako izgleda lista evropskih liga po ukupnoj zaradi ove zime.

1. Serija A (Italija)                         128,93    

2. Župile Pro (Belgija)                   104,15   

3. Liga 1 (Francuska)                    101,65   

4. Liga Portugal (Portugal)           50          

5. La Liga (Španija)                       49,25     

6. Super Lig (Turska)                    48,02      

7. Eredivizija (Holandija)              46,21      

8. Čempionšip (Engleska 2)          45,26      

9. Premijer liga (Engleska 1)        44,36     

10. Superliga Srbije (Srbija)         38,16     

Foto: printscreen transfermarkt

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija