• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. R.

26.10.2019

07:15

NAVIJAČI NE VOLE TATINE SINOVE! Sportisti koji imaju poznate očeve uvek na meti navijača!

Košarka

NAVIJAČI NE VOLE TATINE SINOVE! Sportisti koji imaju poznate očeve uvek na meti navijača!

Podeli vest

Ako igraš za Zvezdu ili Partizan, a imaš uspešnog i poznatog oca, ne ginu ti salve uvreda sa tribina! Ova činjenica dokazana je u četvrtak uveče posle košarkaške utakmice Zvezda - Barselona (65:73), kad su pojedini navijači crveno-belih izvređali plejmejkera Filipa Čovića

Niti je Čović bio najgori na terenu, niti je jedini krivac za poraz od Katalonaca, inače favorita za osvajanje Evrolige. Najveći problem je u tome što je sin predsednika kluba Nebojše Čovića.

Teže im je nego drugima

Deca poznatih sportista moraju da pokažu jak karakter, talenat, kvalitet i da ulože mnogo više napora od vršnjaka
Dušan Savić, legendarni fudbaler Zvezde

Bežali u inostranstvo

Srpski navijači već godinama, čak i decenijama, ispoljavaju posebnu netrpeljivost prema "tatinim sinovima", bez obzira na to koliko su korisni za ekipu. Tako je Nenad Bjeković junior važio za jednog od najtalentovanijih igrača Partizana rođenih 1974. Međutim, od prvog dana pratilo ga je preteško breme oca, koji je nekad bio uspešni golgeter, a onda i dugogodišnji sportski direktor kluba. Nenad junior zato je već u 21. godini pobegao u Marsej. Vratio se u Partizan tri godine kasnije, ali priče o tome da ga gura tata nisu prolazile, pa je opet posle jedne sezone napustio Srbiju.

Kod komšija ista priča

Sličan problem poput onog koji je pratio sinove poznatih srpskih sportista doživeo je Hrvat Niko Kranjčar. Svojevremeno najtalentovaniji hrvatski fudbaler bio je izložen uvredama i prozivkama zbog oca Zlatka, tadašnjeg selektora. Zlatko je u prvi tim ubacio 20-godišnjeg Niku, čiji su kvalitet mnogi osporavali i to je bio okidač za strašan pritisak koji je dugo pratio obojicu.

O tome je pričao i pokojni Blagoje Paunović, takođe proslavljeni igrač kluba iz Humske, koji je svom sinu Veljku savetovao da prihvati prvu ponudu iz inostranstva i sa 17 godina napusti crno-bele.

- Ja sam bio trener u Partizanu i to je uticalo da moj sin, koji je već postao prvotimac, ode iz kluba. Svi bi pričali da ga tata gura. Takvu muku imao je i Nenad Bjeković sa svojim sinom. Na kraju je Bjeković junior prerano napustio fudbal. Zato smo Veljko i ja odlučili, kada je dobio poziv od Atletika, da ga prihvati - otkrio je jednom prilikom Paunović.

Takvih priča je, nažalost po srpski sport, bilo mnogo proteklih godina. Torturu navijača trpeli su Partizanovi napadači, braća Marko i Stefan Šćepović, a sve zbog oca Slađana, inače bivšeg golgetera i trenera u mlađim kategorijama crno-belih. Zbog oca Milije, čija je firma bila generalni sponzor Partizana, na udaru "grobara" prečesto je bio i Stefan Babović.

TATE I SINOVI SPORTISTI

Nebojša i Filip Čović
Nenad i Nenad junior Bjeković
Dušan i Vujadin Dušan Savić
Ivan i Luka Adžić
Ilija i Dušan Petković
Blagoje i Veljko Paunović
Slađan i Marko i Stefan Šćepović
Milko i Mario Đurovski
Slavoljub i Marko Muslin
Milija i Stefan Babović
Nebojša i Vanja Vučićević
Zoran i Miloš Dimitrijević

Ništa bolja situacija nije ni sa crveno-bele strane Topčiderskog brda. Mario Đurovski nije uspeo da istrpi pretežak teret slavnog oca Milka, pa je sreću pronašao na Tajlandu. Miloš Dimitrijević je bio talentovan, ali prema kazivanju starijih navijača, nikad nije dostigao nivo pokojnog oca Zorana. Zbog šuškanja da ga gura otac Ivan, Zvezdu je prošlog leta napustio Luka Adžić u 20. godini.

Tek iz drugog pokušaja naklonost navijača Crvene zvezde pridobio je štoper Vujadin Savić. Talenat za fudbal nasledio je od slavnog oca Dušana, ali i teret da mora da ponovi njegove uspehe. U početku nije išlo, pa je Vujadin sa 20 godina otišao u Bordo. Povratak na "Marakanu", pa ulazak u Ligu Evrope i obezbeđeno proleće, a onda i istorijski plasman u Ligu šampiona konačno su pomogli da mlađi Savić izgradi svoje ime.

Dvostruko više rada

Dušan Savić kaže da je, očekujući kakav će pritisak trpeti njegov sin, nekada priželjkivao da se Vujadin barem bavi drugim sportom.

- Vujadin je kao mali trenirao i fudbal i košarku, pa sam zato navijao da izabere košarku... Odlučio se za fudbal i danas više nije samo sin Duleta Savića. Deca poznatih sportista moraju da pokažu jak karakter, talenat, kvalitet i da ulože mnogo više napora od vršnjaka da bi se dokazali i da bi pobedili sve koji im ne veruju samo zato što im je neko od roditelja bio sportista - objašnjava Savić u izjavi za srpski BBC.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 4 godine

FILIP ČOVIĆ NIJE IGRAČ ZA EVROLIGU. RUKU NA SRCE OD POČETKA SEZONE JE NAJGORI IGRAČ ZVEZDE. TOLIKO O NJEMU.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17