• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.02.2021

12:43

Da li je čovek kome je DIVAC OTEO HRVATSKU ZASTAVU SIN KOLJAČA IZ JASENOVCA Dinka i Nade Šakić?

Košarka

Da li je čovek kome je DIVAC OTEO HRVATSKU ZASTAVU SIN KOLJAČA IZ JASENOVCA Dinka i Nade Šakić?

Podeli vest

Finale Svetskog prvenstva u košarci, 1990. godine u Argentini pamtiće se po pobedi Jugoslavije, ali i po incidentu koji se odigrao po završetku utakmice

Jugoslavija je tada pobedila SSSR (92:75), a kada su naši košarkaši proslavljali pobedu, na parket dvorane "Luna Park" u Buenos Ajresu uleteo je Tomas Šakić sa hrvatskom zastavom. Legendarni Vlade Divac mu je oduzeo i bacio na parket. To čak nije bila ni zvanična zastava republike Hrvatske, već zastava NDH.

-  Ja sam Argentinac, a ne Hrvat. Imam hrvatsko poreklo. Ja sam čovek koji je nosio hrvatsku zastavu tog dana - kazao je Tomas pre četiri godine u jednom intervjuu.

Spekuliše se da je Tomas Šakić sin ozloglaženih ustaša i svirepih koljača iz logora Jasenovac, Dinka i Nade Šakić, ali za to ne postoje autentični dokazi.  Posle filma "Dara iz Jasenovca", probuđeni su duhovi prošlosti i poreklu Tomasa Šakića.

Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata, emigrirao je u Santa Teresitu u Argentini.

Posle kraha NDH Dinko Šakić je pobegao u Argentinu sa suprugom. U ovoj državi, okorele ustaše Dinko i Nada dobili su troje dece, a krstio ih je Ante Pavelić. Dinko Šakić je u registar građana upisan kao Ljubomir Bilanović Šakić i to ime su nasledila i njegova deca.

O saznanjima da je sin Dinka i Nade Šakić, Tomas nikada nije želeo da govori. Tako je ostavio mesta za spekulacije da je zaista potomak ustaških zveri logora Jasenovac.

- Uneo sam u dvoranu hrvatsku zastavu sa šahovnicom, umesto one sa petokrakom, komunističke... Imao sam akreditaciju fotoreportera, radio sam za lokalne novine. Kada mi je Divac oteo, počeo sam da trčim, ali bilo mi je teško, jer sam imao torbu na leđima - ispričao je Šakić pre nekoliko godina kako mu je Divac oteo zastavu. 

- Fotografije to ne pokazuju, ali je bio trenutak kada smo bili na deset centimetara licem u lice, vukli se za zastavu. Ja sam imao 180 centimetara, a on 216. Igračima je nalođeno da ne reaguju jer su znali da se takve stvari mogu desiti. I ja sam potom ostao povučen, nisam želeo da naškodim Argentini. Nisam navijao za Jugoslaviju protiv Sovjetskog Saveza, ali nisam navijao ni da izgubi. Navijao sam za Hrvate iz tima Tonija Kukoča, Petrovića, Zorana Čuturu. Mislio sam da je i Divac Hrvat. Tek u trenutku kad mi je zgrabio zastavu shvatio sam da je Srbin. Nikada se nije politički izjašnjavao.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod
Politika

Dačić direktan: Osmani je želela da na sednici SB UN prestavi Srbe kao zločinački narod

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je jučerašnja sednica SB UN kasnila, zbog toga što je predsednica privremenih prištinskih inistucija Vjosa Osmani uvela na sednicu ljude koji nisu prethodno najavljeni i da je namera tog postupka bila da se Srbi pred međunarodom zajednicom predstave kao zločinački narod i da su odgovorni za navodnih 20.000 silovanja.

23.04.2024

11:56

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija