• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Marjanović

19.01.2019

07:15

KARABATIĆ ZA INFORMER: Srbija je moja druga kuća

Ostali sportovi

KARABATIĆ ZA INFORMER: Srbija je moja druga kuća

Podeli vest

Uvek se u Srbiji osećam kao kod kuće, kaže za Informer Nikola Karabatić (34), rukometni reprezentativac Francuske, koji je rođen u Nišu 1984. godine, a njegovi roditelji su se 1987. preselili u Francusku

On je sa selekcijom "trikolora" osvojio čak devet zlatnih medalja na velikim takmičenjima, a nedavno je posetio Niš prvi put posle pet godina.

Porodica oduševljena

U razgovoru za Informer, na tečnom srpskom jeziku, nije skidao osmeh sa lica dok je pričao o poseti državi u kojoj je rođen.

- Otišao sam sa suprugom, sinom i ćerkom za praznike u Niš. Konačno smo stigli da odemo, i to samo zato što sam bio povređen. Inače, uvek imam neke obaveze, pa čak i za praznike, jer se tad uglavnom okupljam sa reprezentacijom. Drago mi je što je moja supruga, koja je Francuskinja, oduševljena, kao i moj sin, a ćerka je još mala. Upoznali su moju baku i zbog toga mi je srce puno. Naravno, nije prošlo ni bez ukusne hrane koja se vezuje za moj rodni kraj, koji mi je na neki način druga kuća - otkriva kroz osmeh Nikola.

Uživao u hrani

Poseta Nišu, naravno, nije prošla bez domaće kuhinje
Nikola Karabatić, reprezentativac Francuske

Iako rođen u braku Srpkinje Radmile i Hrvata Branka, sa bratom Lukom nastupa za Francusku, ali nikada nije zaboravio svoje poreklo. Svoju decu uči srpski jezik, a navija za Srbiju kada ne igra protiv Francuske i navijač je najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića. Sa majkom i bratom u svom domu priča na srpskom.

- Ponosan sam na svoje poreklo i kao dete iz mešovitog braka bodrim i jednu i drugu državu. Radujem se uspesima u svim sportovima i Srbije i Hrvatske - kaže Karabatić.

I otac rukometaš

Pokojni otac Nikole i Luke, Branko Karabatić, takođe je bio rukometaš. Rođen je u Trogiru u Hrvatskoj 1955, a 1979. je prešao u niški Železničar, za koji je igrao pet godina. U tom periodu upoznao je svoju suprugu Radmilu. Iz Niša je prešao u Strazbur, gde je bio najpre igrač, a zatim i trener. Radio je kao trener i u drugim klubovima, a preminuo je 2011. posle teške bolesti.

Posle povrede spekulisalo se da će Nikola pauzirati šest meseci, što je u tom momentu značilo da propušta aktuelno Svetsko prvenstvo u Nemačkoj i Danskoj. Kada su se svi ljubitelji rukometa, pa i reprezentacija Francuske, pomirili s tim da će momak rođen u Nišu propustiti prvo veliko takmičenje otkada je stupio na svetsku cenu, Nikola se pojavio u Berlinu i trenirao sa svojom ekipom!

Najavljivano je da će zaigrati tek u polufinalu, ali je obukao dres već u 5. kolu prve faze u pobedi protiv Rusije i pokazao da selektor Didje Dinar može da računa na njega. Zanimljivo je da utakmica protiv Rusije nije bila samo povratnička posle povrede već i jubilarna, 300. u dresu Francuske.

Cilj je zlato

Do kraja može upisati još pet, ako sa svojim timom stigne do polufinala, a cilj mu je, kao i uvek, zlatna medalja.

- Daleko je još polufinale, ali cilj je naravno da odbranimo svetsko zlato. Moramo još da se popravimo, pravili smo greške i nismo bili baš ubedljivi. Ja nisam još uvek na sto odsto, selektor to zna i koristi me onako kako misli da treba. Zaista se predivno osećam, kao malo dete jer ponovo igram rukomet i mogu da pomognem reprezentaciji. Bilo mi je mnogo teže da gledam sa tribina, više se nerviram - zaključuje Nikola.


LIČNA KARTA
Nikola Karabatić
Datum rođenja: 11. 4. 1984.
Mesto rođenja: Niš
Porodica: Majka Radmila, brat Luka, supruga Žeraldin, sin Alek i ćerka Nora
Klub: Pariz Sen Žermen
Nastupa za reprezentaciju: 300
Svetska prvenstva: zlato (2009, 2011, 2015, 2017), bronza (2003, 2005)
Evropska prvenstva: zlato (2006, 2010, 2014), bronza (2008, 2018)
Olimpijske igre: zlato (2008, 2012), srebro (2016)
Rukometaš godine: 2007, 2014, 2016.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17