• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.12.2020

15:49

VESIĆ HEJTERIMA: UREĐENJE MAKIŠKOG POLJA VIZIJA BRANKA PEŠIĆA

Beograd

VESIĆ HEJTERIMA: UREĐENJE MAKIŠKOG POLJA VIZIJA BRANKA PEŠIĆA

Podeli vest

Smešno mi je kada vidim kako nas pojedinci i neke nevladine organizacije optužuju da istorija Beograda počinje od sadašnje vlasti i kako mi, navodno, prekidamo kontinuitet vizije razvoja Beograda koju je postavio Branko Pešić, jedan od najuspešnijih gradonačelnika Beograda, napisao je na Fejsbuku zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić



"Dragi moji, Beograd je, uprkos vašim željama da to ne bude, ozbiljan grad u kojem se svi kapitalni projekti realizuju u skladu sa planskim dokumentima usvojenim godinama, a nekada i decenijama ranije.

Takav je slučaj sa Makiškim poljem. 

Još 1959. godine na Makiškom polju predviđena je izgradnja centralne železničke stanice. Nekoliko godina kasnije ovaj plan je i ostvaren kada se u njegovu realizaciju uključila i Srpska akademija nauka i umetnosti i čuveni projektant profesor Branko Žeželj. 

Deset godina kasnije, 1969. godine, razvoj Makiškog polja kao glavne beogradske ranžirne stanice predviđen je i planom koji je donela Skupština grada Beograda, predvođena gradonačelnikom Brankom Pešićem.

Plan koji je predstavljen tri godine kasnije, 1972, predviđao je ne samo izgradnju saobraćajne infrastrukture, već i stambene komplekse.

Optužbe da se uređenjem područja Makiškog polja ugrožava vodoizvorište, pokazuje koliko malo znaju oni koji to govore, jer upravo se Blokovi 44, 55 i 70, planom iz 1974. godine, nalaze u zoni zaštite vodoizvorišta. 

Potpuno je logično da Beograd, kao grad koji leži na dve reke, ima puno tačaka koje spadaju u zone zaštite vodoizvorišta. Mi treba da naučimo da koristimo naše reke kao resurs za dalji razvoj grada, a ne da bežimo od vode, i upravo je to deo naše vizije spuštanja Beograda na reke koja već sada pokazuje fantastične rezultate.

Prema tome, građani ne treba da brinu, renomirani naučni institut "Jaroslav Černi" institucija je koja stoji iza svake studije gde je i kako moguće planirati razvoj u zoni zaštite vodoizvorišta, a JKP Beogradski vodovod daje veoma stroge uslove za zaštitu vodoizvorišta, koji naravno moraju da budu ispunjeni, jer nam je zdravlje građana, a to smo pokazali mnogo puta do sada, uvek na prvom mestu. 

Beograd ide napred, stazama naših velikih prethodnika!"




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SNS demonokratija

pre 3 godine

Voleo bih da u rukovodstvu imam nekog u bliskom srodstvu

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set