• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.08.2021

13:32

NEMA VIŠE ODLAGANJA OTPADA NA DEPONIJI U VINČI! Radićemo to onako kako se radi u drugim razvijenim zemljama! SORTIRAĆEMO OTPAD!

Beograd.rs

Beograd

NEMA VIŠE ODLAGANJA OTPADA NA DEPONIJI U VINČI! Radićemo to onako kako se radi u drugim razvijenim zemljama! SORTIRAĆEMO OTPAD!

Podeli vest

Deponija u Vinči, na kojoj se odlagao otpad u poslednjih 40 godina, u potpunosti je zatvorena, izjavila je danas ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i navela da će nakon završetka radova, koji su u toku, stara deponija, na kojoj je nedavno izbio požar, biti u potpunosti sanirana

Foto:  

Vujović je sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem obišla radove na izgradnji postrojenja za proizvodnju električne energije i sanitarnu deponiju za odlaganje komunalnog otpada.


Ona je istakla da je važno da se stara deponija, koja je zatvorena, što pre sanira i rekultiviše, kao i da će se potruditi da to bude pre dogovorenog roka 2023. godine.

- Imali smo požar, takve stvari se dešavaju i širom Srbije i sveta, to se dogodilo na staroj deponiji usled odlaganja 40 godina otpada na način koji nije propisan, madam se da se to više neće ponavljati - rekla je ona novinarima u Vinči.

Foto: Beograd.rs

Ministarka je pojasnila da se zbog požara na deponiji svakodnevno prati kvalitet vazduha i da je u trenutku požara izmerena povećana koncentracija štetnih čestica, kao i da se nakon požara emisija štetnih materija smanjila.

- Merimo vazduh po svim evropskim standardima i nastavićemo da pratimo sve evropske trendove i postupamo po direktivama Evropske unije - kaže Vujović.

Ona je najavila da će u narednom periodu graditi regionalne i reciklažne centre u osam regiona, a da će se početkom godine raspisati tender za četiri regiona u Srbiji.

- Krećemo sa prvom fazom u Kolubari, Novoj Varoši, Somboru i Dubokom u Užicu - navela je ona.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da se na staroj deponiji komunalnog otpada u Vinči svake godine taloži oko 500.000 tona otpada i da će se njenim zatvaranjem to promeniti.

On je podsetio da je 2018.godine na deponiji Vinča izgrađena brana kojom je sprečeno da se cela deponija, kako kaže, "sruči" u Dunav.

- Zaustavili smo klizanje deponije prema Dunavu, čime je sprečena, možda i najveća evropska ekološka katastrofa - rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Naveo je da se zahvaljujući francuskoj kompaniji "Suez" i japanskoj "Itoču", koje prema njegovim rečima spadaju u vodeće kompanije u svetu kada je reč o rešavanju upravljanja otpadom, gradi sanitarna deponija za odlaganje otpada, kao i postrojenja za preradu otpadnih voda i građevinskog otpada.

Takođe gradi se i elektrana na komunalni otpad i deponijski gas, za koje je rekao da će biti završene u julu, a u kojima će se se proizvoditi toplotna energija za grejanje Beograda, kao i električna energija.

Podsetio je da je do sada izgrađeno više od 20 kilometara toplodalekovoda od Konjarnika do Vinče, a u cilju da se toplotna energija transportuje do Konjarnika kako bi se Beograd grejao delimično i na toplotnu energiju koja nastaje iz otpada.

- Tu će se prerađivati 340.000 tona otpada i na taj način će sav otpad koji imamo u Beogradu biti tretiran pravilno - rekao je on.

Foto: Beograd.rs

Istakao je da je za 44 godine, koliko je odlagan otpad na deponiju, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Beograda u atmosferu emitovano oko četiri milijarde kubika metana.

Najavio je da će u narednom periodu započeti izgradnja 17 transfer stanica, objekata u kojima se otpad kratko zadržava i sortira prema vrsti, nakon čega se prevozi na deponiju.

- Možemo da počnemo da odlažemo otpad onako kako se odlaže u svim drugim razvijenim zamljama i to je posao koji nas čeka u narednim godinama - kaže Vesić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set