• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.06.2022

10:30

Vesić: Trudio sam se da Beograd postane bolje mesto za život! Danas naša prestonica nalikuje svetskim metropolama!

printscreen

Beograd

Vesić: Trudio sam se da Beograd postane bolje mesto za život! Danas naša prestonica nalikuje svetskim metropolama!

Podeli vest

Grad Beograd finansijski danas mnogo bolje stoji nego 2013, a gradski budžet, iz kojeg se finansiraju svi projekti u Beogradu, je 1,36 milijardi evra, kaže zamenik graonačelnika Goran Vesić, ističući da se za devet godina, koliko je bio u gradskoj vlasti, trudio da Beograd postane bolje mesto za život svih


Sumirajući rezultate, na kraju mandata u Gradskoj upravi, Vesić je za Tanjug rekao da Beograd danas izgleda potpuno drugačije, nego kada je ušao u gradsku vlast, i nalikuje svetskim metropolama.

Vesić je podsetio da je završen Savski trg, kao i uređenje desne obale Save, gde je Beograd na vodi, što je potpuno promenilo izgled tog dela grada. Takođe, urađeno i 250 parkova i dečijih igrališta, ali i više od 25. 000 kvadrata novih pešačkih zona.

Posebno je istakao izgradnju novih vrtića, navodeći da sada u vrtiće ide 80.000 mališana, dok je taj broj 2013. bio oko 58.000, a dodao je i da je Gradska uprava, omogućila veća i redovna ulaganja, kao i nove uslove, kada su u pitanju socijalna davanja.


"Recimo, 2013. godine imali smo dugove za socijalna davanja koja su iznosila 5,3 milijarde dinara, koja su se dugovala porodiljama, trudnicama, penzionerima i drugim korisnicima socijalnih subvencija. Danas, odnosno u petak, kada sam izašao iz Skupštine grada, naša dugovanja su iznosila nula dinara", rekao je Vesić.

Od projekata koji su u toku, Vesić ističe da su najvažniji izgradnja metroa i gradske železnice.

Kako kaže, gradske vlasti od 2013. pristipile su ozbiljno ideji izgradnje metroa i obezbedile sve preduslove za gradnju. od urbanističkog plana, utvrđivanje trasa, preko planova za generalnu regulaciju šinskih sistema do Zakona o metrou.

Za finansijska sredstva za metro, prema rečima Vesića, zaslužan je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je obezbedio 4,6 milijardi evra, "koliko je dovoljno za prve dve linije".

U toku je nasipanje na Makiškom polju, potom počinje da se radi Depo na toj lokaciji, a u septembru naredne godine će početi da se rade stanice metroa i kopanje tunela.

Podsetio je da se istovremeno radi i na projektu proširenja kapaciteta BG voza, koji bi 2028. godine trebalo da ima 237 kilometara, a kao važan projekat istakao je i izgradnjua pet fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

Dodaje da je u prvoj fazi izgradnja fabrike u Velikom selu koja pokriva 1,5 miliona ljudi i kojom će biti pokriveno 80 odsto izliva kanalizacija, kao i fabrika u Ostružnici i Obrenovcu, dok preostaje da se krene u izgradnju u Batajnici i Vinči.

Još jedan projekat, koji ide ka svom završetku je i obilaznica oko Beograda, kojom će se spojiti Buanj Potok sa Pančevom, projekat u okviru kojeg će biti izgrađen železničko-drumski most preko Dunava.

Ponosan je, kaže, što grad danas finansijski mnogo bolje stoji nego 2013, navodeći da je budžet grada 1,36 milijardi evra, a zaduženje oko 272 miliona evra, za razliku od vremena kada je došao u Gradsku skupštinu, kada je, kaže, budžet iznosio 600 miliona evra, a dug bio više od milijardu evra.

Vesić je naveo da je za devet godina mnogo urađeno za Beograd, ali i da mu je krivo što nije izdejstvovao da se uklone i spreče grafiti u centru grada koji narušavaju koncept Beograda kao čiste i uređene metropole.

Kada je reč o saradnji sa gradonačelnikom Zoranom Radojičićem, Vesić je rekao da je sa njim imao dobru saradnju, kao i sa Sinišom Malim, te da su zajedno bili dobar tim i radili za dobro građana, a svako je, kaže, dao značajan doprinos.

"Siniša Mali je bio dosta angažovan oko Beograda na vodi, Zoran Radojičić oko izgradnje Tiršove 2 i izgradnje bolnica, a ja sam se bavio drugim pitanjima, poput, rešenja za kanalizaciju", rekao je Vesić.

Kandidatura Aleksandra Šapića

Na pitanje da li podržava kandidaturu Aleksandra Šapića za gradonačelnika, Vesić je rekao da je odluku o toj kandidaturi donela SNS, a da će se on, kao odgovoran član stranke, truditi da ta odluka bude realizovana, i da će svi odbornici glasati za odluku Predsedništva SNS.

Na pitanje vidi li sebe na nekoj ministarskoj poziji, i gde bi mogao da pruži najveći doprinos, odgovara da je to - pitanje za stranku.

"Kada se bude završila izborna saga u Velikom Trnovcu, tada će biti konstituisana republička skupština, a onda i formirana vlada. Da li je stranka zadovoljna mojim radom i da li ću za neko od mesta biti predložen, nije pitanje za mene, već za SNS", kazao je Vesić.

Po svemu sudeći, na funkciji zamenika gradonačlnika zameniće ga Vesna Vidović, a na pitanje koji bi joj savet dao, Vesić je rekao da je jedina poruka koju ima za sve koji će biti u gradskoj vasti - da slušaju građane, što, kaže, nije lako za sve političare.

Posavetovao je sve koji ne znaju kakao se to radi, da pogledaju kako to radi predsednik Vučić, dodajući da je i sam uz svoju pokretnu kancelariju pokušao da primeni takav pristup.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set